21 Apr, 2023

Känslan och minnet

Uppdaterad:
21 Apr, 2023

Nu i veckan rapporterade Johnson&Johnson (JNJ) och som vanligt den här tiden på året meddelade de dessutom att de höjer utdelningen. 

Även om jag följer min portfölj relativt noga har jag inte stenkoll på utvecklingen för varje aktie. Men det finns ändå någon form av magkänsla kring hur bolaget gått både aktiekursmässigt och sett till utdelningen över tid sen jag köpte. Min känsla har absolut hela tiden varit att JNJ varit en av mina bättre investeringar. Jag köpte nästan alla mina aktier 2015 för runt 100 dollar och utdelningen var då 3 dollar om året. De kommande 4 kvartalen blir den årliga utdelningen 4,76 dollar om året och tack vare att dollarn blivit dyrare ligger jag runt 100% plus på nuvarande värde i kronor jämfört med inköp i kronor.

När jag köpte JNJ 2015 gjorde jag två stora köp direkt och planen var att göra ytterligare något köp där runt 3% direktavkastning under kommande året. Men kursen gick rätt starkt med lägre direktavkastning som följd fram till sommaren 2016 och det blev bara mycket små köp av någon enstaka aktie 2016 och 2017 och sen inget mer. 

Jag tror det kan vara det här som spelat mig ett spratt när jag överskattat lite hur bra JNJ har gått. Dels gick den upp rätt mycket direkt vilket skapat en bild hos mig om att det var en lyckad investering och den bilden hänger på något sätt kvar i det undermedvetna, dels höjer de utdelningen som en klocka och dels gjorde jag några större köp för snart 10 år sedan och har sedan inte fyllt på vilket så klart skapar en större uppgång i procent än om man löpande fyller på som jag gjort i tex Investor.

Jämför jag dessa två aktier kursmässigt sedan mitt köp i JNJ och ser det däremot ut så här.

Den gröna linjen är JNJ och den rödaktiga är Investor. 

Nu är båda dessa utan utdelning men de har en någorlunda liknande utdelning så det bör inte stöka till jämförelsen totalt. Däremot får vi inte med att dollarn blivit dyrare då grafen visar utveckling i lokal valuta. 

Men min poäng är att jag dels bytt mellan Investor A och B och dels hela tiden fyllt på i Investor ser jag inte varje gång jag loggar in hur många procent upp jag är på de köp jag gjorde under 2015-2016 som i fallet med JNJ. Vilket lurar mig att tro att de ca +100% som jag ser att jag ligger plus i JNJ varje gång jag loggar in (och som mäts i svenska kronor) är en av mina bättre investeringar, trots att den gått ungefär som svenskt storbolagsindex och klart sämre än exempelvis Investor.

Men det ger också en påminnelse på hur bra det är med köp och behåll över lång tid i stabila bolag och stabila utdelningshöjningar. Om det är ett medelmåttigt resultat av ett bolag att under 8 år gå upp med runt 65% i både aktiekurs och utdelning så kan jag leva med att ha några såna stabila medelmåttor i portföljen. Den som är snabb i skallen fattar att om aktiekurs och utdelning gått upp ungefär lika mycket sedan 2015 så är vi återigen tillbaka på nära 3% i direktavkastning. Räknat på gårdagens stängningskurs och kommande 4 kvartals utdelning blir direktavkastningen 2,92%. 

Det kanske börjar bli dags att köpa de där sista 10 aktierna som jag har gått och väntat på i 7 år. Jag har idag 190 stycken och 200 låter ju helt klart bättre att låsa in för de kommande 40 åren av höjd utdelning.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.