15 Mar, 2020

Laddar för ny coronavecka

Det har varit oundvikligt att fundera en del på Corona även om börsen varit stängd under helgen. När jag var och handlade i fredags var det kaos på Willys. Slut på vissa varor och långa köer trots att alla kassor var öppna en vardagsförmiddag. Vi räknar med att kunna ta oss till butiker även kommande veckor och hade inga planer på att bunkra, men vissa saker jag hade tänkt köpa i vanlig omfattning som tex frysta grönsaker var slut. Detta har vi dock kompletterat med under helgen så nu har vi ungefär lika stora lager av mat här hemma som vi brukar ha, vilket säkert gör att vi skulle klara oss 2-3 veckor om det kniper.

Min fru har fått order om att jobba hemifrån i största möjliga utsträckning och jag har inget konsultjobb som kräver mänsklig kontakt med någon inbokat de närmaste tre veckorna. Så vi kommer göra vårt bästa för att bidra till minskad spridning och mest vara hemma och ute i naturen de kommande veckorna oavsett om vi känner oss sjuka eller friska. 

Det är helt klart en ökad osäkerhet kring vad det här kommer innebära för ekonomin i stort och börsen både på kortare och längre sikt. I takt med att det hela har eskalerat har jag landat mer och mer i att det är viktigt att begränsa nedsidan för oss. Vår strategi är att ha ett årsbehov av pengar på sparkonto och sen leva på utdelningarna som kommer in under ett år det följande året. På det sättet får vi ett år på oss att reagera (minska kostnaderna eller öka inkomsterna) om utdelningarna sänks. Det gör att osäkerheten som jag ändå tycker finns kring utdelningarna 2021 gör att det inte riktigt känns som rätt läge att beta av sparkontot eller skapa belåning just nu, även om det nu skulle vara ett bra långsiktigt köpläge på börsen den kommande tiden. Prio ett blir att ha den tryggheten som gör att vi välja själva om/hur/när vi ska jobba i framtiden och ha pengar som gör att vi täcker våra basbehov. Dvs hellre vara så gott som säkra på att vi kan leva på 25.000 i månaden i dagens penningsvärde resten av livet (även om Corona och dess effekter på ekonomin blir värre än någon idag tror) än att ta ökad risk, passa på och göra ett stort bet med lånade pengar för att kanske kunna leva på 40.000 kr i månaden resten av livet (om Corona klingar av och börsen snabbt går upp 30% i april). 

Men även om vi inte kommer börja köpa för pengarna på sparkontot eller belåna oss just nu så kommer vi ändå försöka använda tillfället med nedgång på börsen till att köpa så mycket aktier som möjligt. Vi kommer sänka våra kostnader på flera sätt. Vi har till exempel två utlandsresor inbokade, en bokad paketresa i april där vi kommer få pengarna (25.000 kr) tillbaka och en europaresa i juli med egenbokade hotell (där vi hade räknat med en kostnad på runt 30.000 kr för hotell, bensin, mat och aktiviteter). Vi måste ta beslut även om sommarresan ganska snart då det finns deadline för fri avbokning av många hotell. Sen kanske det är möjligt att åka på något i sommar ändå, men på kort sikt frigörs det ändå runt 50.000 kr om vi utgår från att ingen av dessa två resor blir av. Trist så klart att resorna blir inställda, men samtidigt en ganska liten uppoffring på det stora hela med tanke på läget. Det här är pengar som vi redan betalat i fallet med första resan och öronmärkt på sparkonto genom månadssparande till andra resan.

Jag har noterat att många lyfter fram att det i dessa lägen gäller att hålla ekonomin igång och stötta företag som har det kämpigt nu genom att hellre boka om resa till senare tillfälle än att få pengarna tillbaka och att handla lite extra hämtmat på lokala restaurangen osv. Men vi har samtidigt en inställning som gör att vi aldrig ska ligga samhället till last. Så när staten nu pratar om stöd och stimulanser för småföretagare, arbetslösa och andra i dessa tider står vi utanför detta system, jag använde inte ens a-kassan vilket jag tror hade varit fullt möjligt när jag slutade jobba. Och ska man göra sitt absoluta yttersta för att inte behöva ligga samhället till last får man också se till att göra sitt yttersta för att ta hand om sina egna intressen i tuffa tider. Våra minskade kostnader för resor och eventuellt restauarang/evenemang kommer därför gå till oss själva i vårt långsiktiga aktiesparande snarare än att stötta företagare vi tycker synd om. 

Jag räknar fortfarande med att utdelningarna som beräknas betalas ut nu närmaste månaderna kommer komma enligt plan. Men i teorin är det väl fullt möjligt för styrelsen att revidera de förslag som ligger fram till själva årsstämman? 

Tradevenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.