27 Apr, 2020

Läge att byta bil nu?

När vi ökade upp våra konstnader jan 2017 var en av de första sakerna vi gjorde att köpa en bil. Tanken från början var att köpa en bil som runt 3 år gammal och sen behålla bilen i runt 3 år och så hålla på så tills vi blivit så rika att vi inte visste vad vi skulle göra med pengarna och därför köpte fabriksny bil.

Att köpa en bil som är runt 3 år och behålla den 3 år dvs aldrig ha en bil äldre än runt 6 år kändes som en lagom nivå för oss. För att kunna ha en fräsch bil med minimalt med problem men som ändå tappat första kronorna i brutalt snabb värdeminskning innan vi köpte. Tanken från början var alltså att byta bil någon gång nu under början av 2020. Sen har vår nuvarnade bil fungerat bra och det är ju helt klart så att den kommer tappa mycket mindre i värde det kommande året jämfört med vad en tre år nyare bil kommer tappa på samma år. Så vi har väl mer och mer tänkt att det är en stor besparing i om vi kan byta var 4e eller 5e år istället för var 3e. 

Vi räknade från början med ca 2 000 kr i månaden i värdeminskning vilket vi stoppat in på ett sparkonto för att ha pengar redo när det var dags att byta bil. Detta har vi räknat som en löpande kostnad i vår ekonomi varje månad. För att sätta 2 000 i någon typ av sammanhang så räknar vi då med att köpa en begagnad bil någonstans runt 130.000-150.000 kr och så klart sälja den gamla i samband med det. 2 000 kr i månaden ska då ungefär täcka mellanskillnaden vid bilbytet. Detta har inte varit helt vetenskapligt och ibland har vi stoppat in lite mer och ibland lite mindre. Till det kommer så klart övriga kostnader som försäkring, bensin, service etc, men det är ju riktigt kostnader som det kommer en faktura på. Värdeminskningen är ju mer diffus, men vi tycker det är tydligast att lägga undan löpande motsvarande värdeminskningen så blir det inte en kostnad på 75.000 kr helt plötsligt en månad var 3e år och sen ingenting i 35 månader. Att sätta av pengar löpande ger bättre kontroll på en normal månads kostnader för oss.

När sen börsen rasade i februari och mars kändes det ju toppen att vi redan stoppat undan pengar varje månad i tre år så att vi redan har pengar redo för ett bilbyte, eftersom vi hade räknat med att kunna byta nu i början av 2020. Så det innebär att vi numera kan stoppa undan mycket mindre pengar varje månad, bara motsvarande vad den 6 år gamla bilen tappar i värde. Under februari och mars blev det inget sparande alls på sparkonto utan allt och mer därtill gick till aktier. Nu blev den stora och branta nedgången kort för denna gång. Så det blev bara två månader med maximerat aktieköp och nu har vi som jag skrev senast återigen börjat bygga kassa av kontanter. För att ha ökat buffert vid framtida börsras om de kommer om flera år när vi har lägre inkomster eller kunna inleda en ny köpomgång om börsen skulle ta en ny körare neråt på 10-15% eller mer från dagens nivå.

Bilköpet var mentalt skjutet på framtiden till minst hösten eller kanske början av 2021. Nu såg jag dock i Privata Affärer att även andrahandsmarknaden på bilar hade kraschat. Så då väcktes tanken om att det kanske kunde vara läge att byta bil nu trots allt. Men även om priserna nu rasat 10% så borde det vara en dålig affär rent ekonomiskt att byta bil nu istället för om ett år? En sak som gör det ännu mer komplext är att vi inom något år kanske flyttat från Stockholm och bor i hus och då vill ha en större bil och dragkrok. Nej, vi kör nog som vi tänkte och skjuter upp bytet av bil minst till hösten.

Ingen av oss är speciellt intresserad av bilar och jag följer absolute inte med i aktuella priser eller jämför olika modeller. Så har någon av er smarta invändningar mot tankarna ovan så är det välkommet. Har även hört talas om privatleasing av 3-6 år gamla bilar, men när jag försökte kolla upp det verkade det mer som att man köpte en begagnad bil på avbetalning. Det kan för tillfället vara lite lurigt att kommentera på bloggen, men logga in högst upp till höger på sidan så funkar det. Tack på förhand om någon har smarta tips!

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.