30 Apr, 2019

Lurar bankerna oss?

Idag har de två sista av våra fyra storbanker Nordea och SEB kommit med sina rapporter för Q1. Av en händelse lyssnade jag idag även på podden Ekonomi på riktigt där Joel Dahlberg medverkade. Joel skrev för 10 år sen boken bankbluffen om hur han anser att bankerna blåser oss kunder med för höga marginaler på bolån och för höga avgifter på fonder som inte lyckas slå index.

För det första råder det väl ingen tvekan om att storbankerna har haft begränsad konkurrens och att bank är en lågintresseprodukt för de flesta människor där viljan att jämföra och byta är ganska låg. Men den bild som målas upp att bankerna är rena lurendrejarna som håller på och bluffar oss kunder på ett sätt som inte skulle fungera i någon annan bransch köper jag inte. Kan en bank ha en fond med 1,5% i avgift som misslyckas med att slå index 10 år i rad men fortfarnade har många miljarder i kapital är det ju kunderna som är idioter och borde skämmas inte banken.

Skillnaden är att det går ganska lätt att bevisa att en fond har underpresterat i efterhand (men samtidigt omöjligt att säga något om framtiden). Om Pauluns superjuice som kostar 30 kr per liter verkligen är värd sitt pris jämfört med Eldorados juice är något svårare att skriva en bok eller tidningsartikel om, konsumenten får helt enkelt själv avgöra om man vill köpa vara A eller B. Likaså kan man säkert ha åsikter om vi verkligen behöver använda Listerine munskölj för att slippa hål i tänderna, men jag har aldrig sett någon ta upp Johnsson & Johnssons marginal på produkten som ett argument på om detta är ett företag som lurar kunderna genom att sälja munskölj.

Enligt Joel verkar konkurrenssituationen helt satt ur spel vad gäller bankerna. Exakt varför de inte skulle vilja ta kunder och konkurrera med varandra framgick inte riktigt i podden. Slutsatsen att bankerna unisont bara höjer boräntan helt utan motivering stämmer dock inte riktigt med bankernas egen bild av verkligheten. I samband med dagens rapporter kan vi läsa följande.

SEB:s VD Johan Torgeby:
”Den hårda konkurrensen inom bolån kvarstod och marginalerna var pressade”.

Nordeas VD Casper von Koskull:
"Utlåningsmarginalerna är fortsatt pressade"

Tradevenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.