22 Dec, 2018

Mål 2018

Även om det är över en vecka kvar av året tänkte jag passa på att sammanställa de mål jag satte upp i början av 2018. Det har nu gått precis ett år sen jag slutade jobba och när jag satte upp målet för 2018 var det därför rätt oklart hur det nya fria livet som jag kämpat för så länge skulle bli. Jag tror på att sätta upp mål och sen följa upp dom, även om det inte alltid blir som man tänkt och man inte varje dag jobbar stenhårt för att klara målet kan det vara intressant att se hur man tänkte för ett år sen. Jag tänkte därför hitta på nya mål för 2019 och publicera strax innan årsskiftet.

De sju målen för 2018 var följande:

1. Sälja 1200 ex av min bok
2. Inte ta mig an några tråkiga uppdrag i mot fakturering
3. Fakturera minst 100.000 kr i  enskilda firman
4. 120 kg i bänkpress (med bibehållen eller minskad kroppsvikt)
5. 2 miljoner sidvisningar på bloggen under året
6. Minst 16.000 följare på Twitter
7. Börja jobba med något meningsfullt ideellt projekt

MÅL 1-3
De tre första målen hänger ihop så tänkte redovisa dessa i klump. Målet i bokförsäljning baserades på min första bok "Miljonär innan 30 och pensionär innan 40" som kom ut under våren 2017. Den sålde långt över mina förväntningar med över 4000 ex under 2017 men jag tänkte att det vore väl rimligt att den kunde fortsätta rulla på med 100 ex i månaden även 2018. Då jag inte har någon erfarenhet av hur böcker säljer år två jämfört med första året så var det en ren chansning. Konstigt nog visade sig den stämma väldigt väl, det blev nästan precis 1200 sålda ex under året av den boken (siffran är 2 veckor gammal så julklappsförsäljning ligger som en bonus utanför siffrorna).

Det jag inte hade räknat med var att släppa en ny bok redan under 2018, men så blev det. Boken "Ekonomisk frihet" som släpptes under hösten har bara funnits ute till försäljning i 4 månader och har även den sålt runt 1200 ex. Klart mindre än vad min första bok sålde på 4 månader men ändå helt ok tycker jag. 

Modellen för ersättning ser ut så att jag inte får någon ersättning alls fram till break even är uppnått dvs kostnad för formgivning och tryck. Break even legat på runt 700 sålda böcker för båda mina två. Efter det delar jag och förlaget 50/50 på vinsten vilket blir runt 50 kr plus moms per bok till mig (lite beroende på försäljningskanal). Jag tror detta upplägg är rätt ovanligt då det tydligen är vanligare att man får en fast betydligt lägre peng redan från första sålda boken. Glädjande så klart att båda böckerna nu sålt så bra att denna modell lönat sig för mig. Totalt gör det att ersättningen för min första bok där de fasta kostnaderna redan var tagna blev högre under 2018, men även nya boken gav lite pengar och nu när kostnaderna är tagna är varje såld bok en ren vinst för både mig och förlaget. Vi tryckte upp 3000 ex så det finns gott om böcker att ta av så det kan ticka på med några kronor i månaden.

Att inte ta mig an några tråkiga uppdrag har gått riktigt bra. Däremot fler roliga uppdrag än vad jag vågade räkna med. Dessutom har jag ju testat på lite olika typer av extrajobb som att jobba på valet, Mystery Shoper, försöksperson etc som inte gått via firman utan där jag fått "vanlig lön". Jag har tackat nej till lite tråkigt konsultjobb med motiveringen att jag inte haft tid, fast det egentligen bara handlat om lust. Så det här är jag väldigt nöjd med. Ska bli intressant att se hur jag känner om börsen går ner ytterligare 15-20%. Jag börjar helt klart bli köpsugen möjligheten finns att jag accepterar tråkigare jobb om betalningen är den rätta för att kunna köpa mer aktier. Ska återkomma kring detta under kommande vecka. 

Sista av de tre målen att fakturera över 100 000 har överträffats med råge där bokförsäljningen varit grunden och jag dessutom flytten av bloggen under andra halvåret bidrar med en jämnare fakturering än vad annonsintäkterna gav på gamla bloggen. Utöver det har jag fakturerat runt 40 000 kr för konsultjobb, vilket skett till runt 1000 kr i timmen i genomsnittlig ersättning, dvs inte så mycket jobb på ett helt år och dessutom bara med lustfyllda uppdrag. Här har jag redan skrivit att målet för 2019 är ett överskott på över 200 000 kr i firman, vilket bygger på att jag har lite mer konsultjobb bokat i början av nästa år.

För att det inte ska bli för långt så återkommer jag med mål 4-7 imorgon.

Tradevenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.