31 Dec, 2018

Portföljutveckling 2018

Vad passar väl bättre på nyårsafton än att titta på portföljens utveckling och sammansättning.

Är väl egentligen inte så jättemycket att orda om. Precis som vanligt följer portföljen storbolagsindex nära och så länge avvikelsen är åt rätt håll är jag nöjd. Tittar vi på årets utveckling verkar det vara under höstens nedgång som portföljen överpresterar lite mot index.

Anledningen till att jag jämför med SIX30 Return Index är att alternativet till att köpa egna aktier hade varit Avanza Zero som följer det indexet. Det blir ju dock lite fel eftersom halva portföljen utgörs av fonder med annan exponering än Sverige. Tidigare år har jag bara jämfört min kapitalförsäkring där jag har aktierna och hållit fonderna utanför jämförelsen. Men då min fru och jag nu slagit ihop våra konton och jag under 2018 köpt aktier på flera olika konton (främst hennes kapitalförsäkring där hon månadssparat av sin lön varje månad) så valde jag att titta på totala bilden. Tittar jag på mitt ISK där jag har enbart har utländska indexfonder och inte gjort några nya insättningar så är utvecklingen -4,76% under 2018. Så jag tolkar det som att aktierna gått något bättre då totalen landar på -3,42%.

Svårt att få procent och pengarna att hänga ihop helt då det skett stora insättningar under årens lopp och dessutom kanske sammanslagningen av våra portföljer på Avanza sommaren 2018 också rört till det. Portföljvärdet är i alla fall 7,5 miljoner (var uppe en bra bit över 8 i höstas). Utöver det har vi ca 100 000 kr i kontanter och en bostad som är värd cirka 2 miljoner mer än bolånet. IPS, PPM och Tjäntepension finns inte med i siffrorna ovan, där finns knappt 2 miljoner ytterligare.

Målet för 2019 är att återinvestera all utdelning som jag uppskattar kommer landa runt 170 000 kr plus eventuellt lite extrainkomster. Här kommer preffar och investmentbolag prioriteras.

Tradevenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.