9 May, 2023

SBB

Uppdaterad:
9 May, 2023

Känns väl inte riktigt som det saknas åsikter och saker skrivna om SBB under de senaste dagarna, men några har frågat har jag tänker och agerar så kan väl skriva några rader om det.

Jag kan väl börja med att förtydliga att jag har SBB D-aktie motsvarande runt 2% av portföljen (var ca 4% vid årsskiftet) och inga B-aktier. Och att jag senaste halvåret varit inne på att det absolut kan bli inställd utdelning för såväl B och D-aktien i ett år eller två. Men min tanke har då varit att det inte är någon katastrof eftersom de sen måste dela ut fullt i D-aktien inkl det som inte delats ut innan de får börja dela ut i B-aktien igen. Och jag har trott att SBB som bolag ska finnas kvar om 5 år och att B-aktien över tid bör kunna dela ut pengar igen. Marknaden verkar inte riktigt hålla med just nu.

Jag vet flera personer som haft betydligt större vikt i SBB och som sålt senaste veckan. Jag såg också att antalet ägare av aktien hos Avanza minskat för första gången. Så det är tydligt att många tröttnat, vilket man absolut kan förstå.

Planerna på att emittera nya D-aktier när nu skrotat. Så nu handlar det om att se om uppskjuten utdelning till maj nästa år, det löpande driftöverskottet och försäljning av fastigheter räcker eller om det behövs nyemission av B-aktier. Inget av dessa alternativ ska så vitt jag kan förstå vara något större problem för ägaren av D-aktier. Vilket gjort att jag behåller mina aktier. 

Jag är ingen expert på bolagsjuridik men att omvandla D-aktier till B-aktier utan medgivande från D-aktieägarna verkar mer eller mindre omöjligt. Och utdelningen som beslutades om på stämman kan inte dras tillbaka (därav att den bara skjutits upp men ska delas ut innan nästa stämma dvs maj 2024). Så D-aktieägarna borde kunna stå på sig och säga att om SBB någonsin ska få ge utdelning till A och B-aktierna så får ni först ge oss vår utdelning i maj 2024 och sen 2 kr om året efter det. En utdelning som till nuvarande kurs motsvarar en direktavkastning på över 20%.

Jag antar att man kan komma i ett läge där enda alternativen är nyemission eller konkurs och att den som då ska teckna B-aktier kräver att D-aktierna ombildas till B. Eftersom man inte vill lägga in pengar och köpa B där man kan få utdelning först när D-aktieägarna har fått sina 2 4 eller 6 kr per aktie. Beroende på om det händer om 1, 2 eller 3 år. Det är enda rimliga förklaringen jag kan hitta till prissättningen av SBBs D-aktie just nu.

Det här är alltså i ett bolag med långa hyresavtal med skattefinansierande hyresgäster där de nyss utan förhandlingar har kunnat höja hyrorna med över 10%, har stor andel bunden ränta och därmed inte fått högre räntekostnad än 2,29% vid Q1 och där styrelsen och årsstämman fram till för några dagar sedan ansåg sig ha råd att dela ut 2 miljarder om året.

Att se en nedgång på kort tid motsvarande 2% av portföljen sker ju väldigt ofta, även om det så klart är rätt mycket pengar om man sätter det i relation till vardagsutgifterna. Och så klart känns det mer när det sker i ett bolag jämfört med när hela index backar. Som tur är har jag varit med om snabba svängningar tidigare som när Kindred gick från 75 kr till 25 kr på ett halvår och sen från 25 till 150 kr på ett år. För att ta ett exempel.

Vill man ha ett bekymmersfritt liv med en passiv inkomst från en aktieportfölj där man tror sig klara sig fint med 3-4% årligt uttag så är det klokt att ha en stor andel indexfonder som bas och kanske några investmentbolag. Jag är inte främmande för att på sikt öka andelen indexfonder och investmentbolag ytterligare från dagens cirka 70%. Men jag är inte riktigt så less att jag jag vill ge upp och sälja SBB D på 9 kr för att vikta upp globalt index med 2 procentenheter till.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.