29 Nov, 2018

Skatten för ISK och KF 2019 är klar

Den skatt man betalar för pengar som ligger på ISK och Kapitalförsäkringar baseras på statslåneräntan den sista november året innan. Då räntan sätts varje torsdag så blir det dagens fastställda ränta som gäller för 2019. Räntan idag sattes till 0,51%. Intressant är att det rör sig en del från vecka till vecka. För två veckor sen var räntan 0,46% och förra torsdagen sattes den till 0,55%.

Kul kuriosa tänker du men vad betyder det i kronor och ören? Såhär räknar man ut det:
Statslåneräntan 0,51% + 1% (ett påslag som politikerna bestämt) = 1,51% i "schabolinintäkt"
Av dessa 1,51% ska du betala 30% i skatt vilket blir 0,453%.

Det betyder alltså att du ska betala 

45,30 kr för varje 10 000 kr som du har på kontot
eller
4 530 kr för varje miljon
eller
4 530 000 kr för varje miljard

Har ju svårt att tro att vänsterpartiet ska prioritera denna fråga som krav för att stödja S+MP+C?+L?. Och blir det någon annan konstellation av regering så är höjning uteslutet. Så hoppas och tror att vi klarar oss utan ytterligare höjning av den 1% stora påslaget. Men heller inga förhoppningar om sänkning av denna skatt i närtid.

Många pratar om att skatten är väldigt låg och förmånlig. Och visst hoppas vi på att få en avkastning som slår 1,51% per år i genomsnitt (vilket är det som i nuläget krävs för att ISK ska vara bättre än aktie- och fondkonto). Vi ska dock komma ihåg att det är vi som placerar i aktier som tar risken och vi får betala skatten även under år när börsen går ner. Hade det varit solklart att det alltid skulle löna sig hade staten kunna låna upp pengar till den låga räntan och köpa aktier själva.

Tradevenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.