24 Jun, 2019

Slänga mat

Trots att jag alltid varit sparsam ska jag erkänna att det hände någon gång när jag bodde själv att jag hittade en paprika längst in i kylen som hamnat bakom något annat och sett bäst före datumet passera för några dagar sen. Eller att jag någon gång gjorde en missbedömning av mängden pasta som var precis i gränslandet att det var för mycket för att äta upp men för lite för att göra matlåda av och då slängde 40 gram pasta till ett värde av 40 öre.

De senaste 3-4 åren skulle jag däremot vilja påstå att vi inte slängt någon mat alls i vårt hushåll mest tack vare min fru. Eller nu överdriver jag lite, vid några tillfällen har det slängts mat men då har vi själva varit oskyldiga utan det är när vi haft gäster med barn på besök. Då slutar det nämligen alltid på samma sätt, deras föräldrar lägger upp en portion motsvarande vad en mindre vuxen behöver äta varav barnet i åldern 4-8 år äter ca 10%. Föräldrarna ursäktar sig och säger att barnen är hopplösa vad gäller mat, men att maten var jättegod. Så sitter man där med 90% av en mindre vuxenportion mat som blivit en sörja av barndreggel och soptunnan är enda rimliga utvägen. Historien har upprepat sig nästan varenda gång vi haft besökare med barn och de gånger vi har varit hemma hos paren i fråga så visar det sig att det mycket riktigt inte var vår matlagning som var felet utan de äter precis lika lite hemma hos sig. Trots det lägger föräldrarna på en stor portion även där hemma hos sig, mat som i samband med avdukningen åker direkt i soporna.

Att vi inte slänger något mat till vardags skulle jag säga beror på flera saker. Vi är båda bra på att handla rätt grejer i rätt mängd, tex när vi som nu ska åka bort om några dagar har vi redan för en knapp vecka sen börjat anpassa inköpen till avresedatumet. Min fru är dessutom duktig på att slänga ihop maträtter innehållande det som vi har i kylen och är duktig på att uppskatta vilka mängder som ska tillagas per tillfälle.

När man ibland läser i media att vi slänger var tredje matkasse eller att varje svensk slänger 50-100 kg mat per person och år (såg även 130 kg per person någonstans) tänker jag alltid att det inte kan stämma och att vi ska komma under 100 gram per person även i år. Men så har vi ett besök av en barnfamilj och helt plötsligt känns 1-2 kg mat per person och vecka som fullt rimligt. Att säga något utan att förstöra stämningen totalt är så klart uteslutet, men om man skulle göra det är barnen i Afrika eller miljön enda tänkbara argumenten. Att bjuda folk på middag och sen ta upp den ekonomiska aspekten av att de slänger mat vi betalt för är så klart fullständigt otänkbart.

Då vi snart ska åka bort så kommer vi inte handla någon mat denna vecka utan fokusera på att äta upp allt med kortare hållbarhet än två veckor. Veckans matpriser utgår därför av rent egoistiska skäl de två kommande veckorna. Så det blir fokus på att spara pengar genom att slänga mindre istället för handla billigare den här veckan. Har ni hittat något superfynd i veckans materbjudanden är så klart kommentarsfältet öppet.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.