17 Feb, 2019

Stark inledning på börsåret

Efter en stark inledning på börsåret fortsatte uppgången den senaste veckan med nästan 4% upp på en vecka för svenska storbolagsindex (SIX30 Return index) och vi är nu upp över 12% sen årsskiftet. En avkastning man kanske kan förvänta sig på 1,5 år har vi alltså fått på 1,5 månad. Just siffran sen årsskiftet är något man matas med hela tiden vilket gör att man hela tiden påminns om hur starkt börsen gått på slutet. Det gör att jag ser att många nu börjar prata om att ta hem lite vinst eller samla likvider för att det gått upp för fort och utan grund. Tittar vi istället från slutet på september förra året är vi fortfarande ner några procent och på ganska precis på samma nivå som april 2017, och bara runt 3% upp sen april 2015. Så frågan är om en uppgång på 12% är så mycket att hetsa upp sig över bara för att den råkar komma just från årsskiftet?


Den som senast kollade börsen i april 2017 tycker inte det hänt något alls på nästan 2 år.

För egen del är det skönt att ha en fast strategi som säger att jag ska ligga fullinvesterad och jag kommer återinvestera utdelningen omgående som planerat. Med fast strategi så slipper jag alltför mycket grubblerier såhär på helgen efter en stark börsvecka, jag funderar tillräckligt mycket på var börsen, konjunkturen och bolagens vinster är på väg ändå. Att ligga och vänta på att återinvestera utdelningen är det samma som att sälja och vänta in en lägre kurs eftersom utdelningen bara är pengar som flyttas från bolagets kassa till min kassa så det ska jag inte hålla på med i onödan. Däremot bygger vi upp lite kassa från det som blir över från min frus lön och extrainkomster som jag drar in och dessa kommer inte investeras på börsen på dessa nivåer. Sen får vi se om det blir en kassa att leva på när inkomsterna går ner i framtiden eller om det kan investeras på börsen. Det beror inte bara på hur börsen går utan också i vilken takt som inkomsterna går ner. Hittills har jag hela tiden räknat med att inkomsterna helt ska försvinna inom kort, men pengarna fortsätter trots det rulla in.

Nu i februari och mars har det blivit och kommer bli lite mer konsultjobb än vad jag räknar med i min firma. Fortfarande väldigt lite jämfört med er som jobbar heltid, det motsvarar kanske 10-20% jobb utslaget under dessa två månader och sen några timmar i veckan med bloggen utöver det. Ja inte mycket att klaga på så klart, men mer jobb än vanligt vilket gör att jag heller inte kommer testa några extrajobb som jag tidigare gjort och skrivit om en gång i månaden de närmaste veckorna. Jag hoppas på att vara tillbaka och testa och tipsa om några nya jobb senare i vår. I maj blir det som det ser ut comeback med jobb i vallokalen då det ska röstas till Europaparlamentet 26 maj, men det är ju bara en dag så något mer ska jag nog hinna med att testa innan dess. Jobb jobb jobb som ni hör, ja vad gör man inte för att bygga lite kassa till den dagen blodet rinner på börsen igen...

Tradevenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.