29 Aug, 2019

Undersökningar, fokusgrupper och försökskanin

Som den trogne läsare av min blogg kommer ihåg testade jag lite blandade småjobb förra hösten och vintern. Det var allt från att göra undersökningar på mobilen till mystery shopping och att vara försökskanin i en träningsstudie. Det mesta gjorde jag bara en gång för att testa på men några saker har jag fortsatt med lite sporadiskt.

En sån grej är att delta som försöksperson i olika studier. Jag hittar studierna via https://www.studentkaninen.se/ och det verkar vara brist på personer då jag nästan alltid blivit antagen när jag skickat in en ansökan (förutom till studier som har med träning att göra, här verkar det vara väldigt hård konkurrens då många är intresserade av ämnet), utmaningen kan vara att passa in i vad de söker vad gäller ålder, kön eller andra specifika egenskaper, men det ser man ju redan innan man behöver lägga tid på att ansöka. Jag misstänker att det kanske är mer studenter som ansöker (som rör sig på området och har mer behov av extra pengar) så att det är lite ont om personer runt 40 som erbjuder sig att ställa upp, så kanske har det gjort att jag varit extra eftertraktad och kommit med i nästan allt jag sökt. Det är också främst studier i Stockholms närhet på sidan där jag hittar studierna, så ni som bor på andra orter kanske får det kämpigare, eller så finns det andra samlingssidor för studier på andra universitet. Jag vet inte.

Studien jag var med i förra året var en ganska omfattande träningstudie med 6 tillfällen, muskelprover som gjorde lite småont att ta etc. Det var egentligen inte värt pengarna (tror det var 3000 kr) men det var intressant då jag gillar träning och det var kul att få se hur det gick till och prata med forskaren etc. Några såna stora studier har jag inte varit med i men jag har deltagit i ett antal försök som tagit 1-2 timmar. Det har varit saker i stil med att svara på frågor på en dator kopplat till ett salivprov som mätte hormonbalansen eller svara på frågor samtidigt som jag utsattes för olika lukter. Rätt enkla grejer som tagit ungefär 1 timme och gett 200-300 kr i presentkort eller några biobiljetter. Räknar man in att ta sig till studien och tiden det tar så är det ju jättedåligt betalt men jag tycker det är både intressant att se hur det går till och framförallt roligt att hjälpa till och stötta forskningen. Jag har inte gjort några större studier tex test av läkemedel eller försök när man ligger kvar över natten där ersättningen kan vara 8-10 000 kr. 

En personlig erfarenhet värd att nämna är att om ersättningen börjar bli över 300 kr per timme så ligger det någon hund begraven. Då är det ofta inte så enkelt som att sitta framför en dator och svara på lite frågor i godan ro. En studie jag var med i skulle man ta en bild av hjärnan med magnetröntgen och göra vissa tester. Totalt skulle det ta cirka 1 timme och ersättningen var 500 kr. Vad jag inte fattade förrän det var för sent var att hela timmen och alla tester skedde inne i röret för magnetröntgen. Dvs jag fick ligga nästan 1 timme i ett trångt rör där jag inte kunde röra mig och där paniken var nära första minuten. Men det gick bra och blev en erfarenhet då jag aldrig legat i en sån där maskin tidigare.

Så när ersättningen börjar gå upp så är det ofta något lite jobbigare som krävs än bara erbjuda din tid. Men samtidigt innebär det ju ofta också en större erfarenhet än att bara få svara på lite frågor på en dator. Jag tror dock antingen man måste vara väldigt fattig eller tycka det är lite intressant och kul att bidra till forskningen för att det ska vara värt det. Man kan inte se det som ett lönsamt jobb att flänga runt och hålla tider på olika universitet för att få några hundra kronor per gång. Men som en rolig erfarenhet och utflykt som betalar resan och en lunch är det toppen tycker jag.

För det mesta får man betalt i superpresentkort som kan lösas in mot presentkort i massa olika butiker. Jag tog nyligen ut 1000 kr på H&M efter att ha deltagit i lite studier precis innan sommaren, vilket till min förvåning resulterade i 10 x 100 kr presentkort. Som dessutom kom i en ganska stor låda. Det verkar inte bara vara när det kommer till kläder som det finns logistiska utmaningar.

En annan grej jag testat för ett tag sen var att delta i en smakpanel. Det var en upplevelse i sig, inte så mycket beroende på själva testet utan övriga deltagare i panelen, så återkommer till den anekdoten i ett eget inlägg i morgon.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.