10 Nov, 2022

Utdelning Investor

Idag på morgonen kom utdelningen från Investor. För oss och runt 525 000 andra delägare.

Investor delar ut klart mindre på hösten än på våren, men det blev ändå runt 9 000 kr som kom in på kontot idag. I vanlig ordning sattes de i arbete direkt när börsen öppnade. Idag blev det bra tajming på kort sikt då börsen några timmar efter mina köp helt plötsligt gick upp en massa när det kom inflationsstatistik från USA (med något lägre inflation än väntat). Nu spelar det så klart mindre roll hur börsen går på 6 timmars sikt efter att man gjort ett köp motsvarande 0,07% av portföljens totala storlek, men man får passa på att glädjas åt de små sakerna här i livet. Hade jag köpt samma aktier nu hade det i alla fall blivit några hundralappar dyrare.

Jag köpte följande tre aktier i fallande skala. Castellum, Diös och Investor. Det betyder samma bolag minus D-aktierna som när jag återinvesterade utdelningar för en månad sedan. Jag har köpt väldigt mycket D-aktier i år då jag tänker mig att ett köp klart över 10% direktavkastning kan låta dåligt när inflationen är 8% men kommer ha både fin utdelning och en möjlig kursuppgång den dagen inflationen går ner. Jag står fast vid den åsikten men känner att jag nu lagt tillräckligt med pengar på det spelet så nu handlar det mest om att vänta och se om jag tänkte rätt och att SBB D kommer upp 23-25 kr någon gång i framtiden.

Det har som bekant varit en del snack om Castellum och inte minst dess utdelning på senare tid. I ena ringhörnan har vi VD Rutger som var väldigt positiv till höjd utdelning för 25e året i rad när han var med i Sparpodden. Även Dagens Industri tror på höjd utdelning (de gissar på 7,80 jämfört med årets 7,60) i en analys i helgen där de landade i ett köpråd. I andra ringhörnan har vi störste ägaren Roger Akelius som anser att utdelningen måste slopas för att inte äventyra bolagets finanser, nu när det är svårt/dyrt/omöjligt med finansiering via obligationer. Det som gör debatten lite speciellt är att det är den negativa Roger som köpt en väldigt massa aktier på senare tid. Och dessutom motiverade sitt första och största köp med att Castellum har en attraktiv direktavkastning.

Jag kan så klart inte säga något smart om möjligheten för Castellum att refinansiera sig på obligationsmarknaden eller vilken ränta de får hos banken om de ska låna motsvarande sina obligationsförfall om 15 miljarder under 2023 och 2024. Och det kanske är smart som Roger Akelius säger att använda 2,5 miljarder om året under 2023 och 2024 till att minska skulden istället för att dela ut dessa pengar. Castellum behöver inte bli en dålig investering för det och dessa pengar som vi skulle fått i utdelning är då inte förlorade för alltid som kanske någon tänker. Säg att räntan faller tillbaka lite lagom till 2024-2025, Castellum har kunnat höja hyran ordentligt två år i rad med hög inflation tack vare sina indexerade hyror samtidigt som man betalat av ett antal miljarder per år på skulderna. Då kan vi mycket väl ha ett antal gyllene år med stora vinster och hög utdelning 2025-2030 som med råge kompenserar för sänkt eller indragen utdelning nu under ett par år med en icke fungerande obligationsmarknad.

Så tänker jag i alla fall när det kommer till Castellum. Vilket gjorde att det alltså blev dagens största köp.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.