14 Feb, 2023

Castellum Bokslutsrapport 2022

#rapportkommentar
Uppdaterad:
14 Feb, 2023
Castellum Bokslutsrapport 2022

Turerna kring Castellum fortsätter att vara intressanta. Huruvida det blir någon avkastning för småsparare av det återstår att se. 

Från att varit ett ”bread and butter” fastighetsbolag med enastående utdelningshistorik, tjänstemanna-styrt men konservativt, kom först Ruther Arnholt in, genomförde samgående med Kungsleden, sedan Roger Akelius.

Akelius har manövrerat sig fram a la Lundberg-klass. Motstånd ter sig varit lönlöst. Tvingat ut Arnholt, skrämt upp marknaden och diverse ägare och nu fått bolaget att påannonsera en  företrädesemission där han kommer ta en stor del. En företrädesemission på 10 miljarder för ett bolag med marknadsvärde på ca 50 miljarder. Nu. I dessa tider. Kreditbetyget ska försvaras.

Det är inte precis Embracer-pris på aktierna nu d.v.s. att man passar på att ta in pengar när det är höga mulitplar och eufori på marknaden och man får många kronor per aktie utan nej. Det är en uppskrämd Mr Market som prissätter. Vilket naturligtvis gynnar en storköpare. Well played.

Till bokslutet.

Under Q4 möblerades det om i ledningen och kvartalet bjöd även på sjunkande förvaltningsresultat. På helåret ser det dock inte riktigt illa ut. Förvaltningsresultatet landade för 2022 på 13,63 kr/aktie (12,45).

Man skrev ned värde på fastigheterna och vid årets utgång redovisades värdet till 242 kr/aktie (EPRA NRV) att jämföra med 251 vid årets ingång.

Något tokras vare sig i förvaltningsresultat eller värdering på helåret kan jag inte påstå att det är med andra ord.

Värderingsmässigt så värderas Castellum för närvarande på ca 10 gånger förvaltningsresultatet eller strax under 60 % av substansen.

Utvecklingen känns bekant från 2008 och 2009 då man också fick skriva ned värderingen några procentenheter (ca 3 %/år) samt värderingen låg på ca 10 gånger förvaltningsresultatet. Dock parerades då strax fastighetsnedvärderingarna av lika mycket i förvärv och nyinvesteringar. 

Motsvarande i år är ca 2 % i nedskrivning på helåret. Även om det på kvartalsbasis ser lite mer ut. 

Tar vi en titt på det finansiella så kan ett par nyckeltal vara intressanta. Belåningsgrad på 42 %, snittränta på 2,6 % och en räntetäckningsgrad på 3,9. Castellum passade även på att uppdatera sina finansiella mål.

”Vidare har Castellum skärpt sin finanspolicy med krav om en räntetäckningsgrad på 3 gånger (2) samt att belåningsgraden enligt definitionen nettoskuld dividerat med balansomslutning varaktigt inte ska överstiga 40 procent (tidigare 50 procent).”

Jag tror Akelius är nöjd. Hårsvall i all ära Rutger, men gammal är fortfarande äldst. 

Castellum Bokslutsrapport 2022
Tradevenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.