5 Apr, 2023

Industrivärden Q1 2023

Uppdaterad:
7 Feb, 2024

Industrivärdens rapporter är och ska vara lite som att titta på målarfärg som torkar. Substansvärdemässigt vid utgången av Q1 var 320 kr/aktie. I skrivande stund ligger den på 303 kr/aktie.

Man har hunnit mottaga ca 2,8 miljarder i utdelningar. Den största delen från Handelsbanken. En liten liten del (0,4 miljarder) av detta har man använt för köp. Det man gjorde, föga förvånande, var att addera lite i befintliga innehav. SCA och Sandvik. Sakta, sakta adderar man i innehav man känner sedan gammalt.

En liten belåning kör man på sin portfölj. Just nu ligger skuldsättningsgraden på 4 %. Ned från 5 %, men skulle inte förvåna mig om man landar på runt 5 % igen efter en kombination av egna utdelningar och sätta pengar i arbete. Sedan beror det också på börsklimatet i stort och hur deras innehav värderas. 

De fyra stora innehaven är alltjämt Volvo, Sandvik, Handelsbanken och Essity.

Spontant skulle jag säga att Handelsbanken ser mest attraktiv ut där. Värderad till ca P/B 0,9. Utdelningen har gått för i år, men med dagens makro så skulle jag tro att banken fortsätter tjäna pengar minst i paritet med vad det gör i nuläget. 

Om drygt 2 veckor är X-dagen för utdelningen för Industrivärden och i slutet av april bjuder bolaget på 7,25 kr/aktie i utdelning.

Det är inget spännande bolag man får med Industrivärden (eller Lundberg för den delen), men ibland vill man helt enkelt ha få överraskningar och bara låta tiden ha sin gång.

Nuvarande aktiepris ger en ”rabatt” på ca 7 % mot underliggande innehav och ca 2,5 % i direktavkastning. Det är ett historiskt sett ganska ”normalt” pris.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.