8 Jul, 2024

Industrivärden Q2 2024

Uppdaterad:
8 Jul, 2024

Industrivärden firar 80 år i år. Bildat 1944 och börsnoterat 1945. Man kan säga det var en avknoppning från Handelsbanken då banken tog emot en mängd panter 30 talets krisår Bakgrunden var att banker inte skulle inneha så stora mängder värdepapper. Det innebar en onödigt stor risk. Banker bär ändå stor risk och när de krackelerar kan det störa samhällsekonomin nog på egna meriter.

Det stora aktieinnehavet då det begav sig var Ericsson. Det är även det enda som är kvar från då i nuvarande portföljsammansättning.

50 och 60-talet sedan var en gyllene era för svensk industri och Industrivärden såg även till att växa samt stärka ägarpositioner i utvalda branscher. SCA tornar upp sig som en av de stora innehaven jämsides med Ericsson.

Nog om de tiderna.

Industrivärden idag består till största delen av Volvo, Sandvik, Handelsbanken och Essity.  

Det var på 2010-talet som Industrivärden blev största ägare i Volvo. Finanskrisen satte sina spår och Industrivärden tog i sviterna av finanskrisen fram det som än idag är huvudfokus för affärerna. Aktivt ägande i befintliga innehav. Det vill säga inte så mycket transaktioner och affärer med innehav utan man bygger där man står. Med andra ord. Man ökar helst av allt i befintliga innehav när man köper fler aktier.

Jag har noteringar från strax över två år tillbaka. Låt oss jämföra värderingsmultiplarna för de fyra stora nu och då. Då handlades även Industrivärden till en rabatt om 13 %.

Volvo PE 11, PS 1 (PE 10, PS 0,9)

Sandvik PE 21, PS 2,1 (PE 16, PS 2,4)

Handelsbanken PB 1,1 (PB 1,1)

Essity PE 21, PS 1,2 (PE 26, PS 1,4)

Idag handlas Industrivärden till ca 3 % substansrabatt.

Det går argumentera för att innehaven i sig inte dragit iväg allt för mycket. Det kan vara ganska rimliga multiplar. Dock, som det brukar ske med börs i uppgång, så har rabatten krympt i själva Industrivärden.

Mellan tummen och pekfingret så är det långsiktiga snittet på ”rabatten” ca 10 %. Det är bara det att den liksom andra investmentbolagsrabatter brukar öka i dåliga börstider och minska i bra börstider.

Syns tex ca två år tillbaka på en del andra välkända, stabila, investmentbolag så som Investor. Handlades då till 17 % rabatt. Idag ca 8 %. Lundberg då ca 8 % rabatt. Idag ca 5 %. Svolder då ca 3 % premie. Idag ca 8 % premie. 

Om vi tar en titt på Q2-rapporten som släpptes idag så har man under H1 mycket riktigt följt plan och fyllt på i Volvo, Sandviken, SCA och Alleima. Alla fyra innehav som man redan har. Man jobbar med en liten, liten belåning på det hela. Ca 3 % (5).

Man har under H1 mottagit ca 8,5 miljarder i utdelningar. Sedan gett vidare ca 3,3 miljarder och köpt aktier för ca 2,1 miljarder. Netto in alltså.

Det ser stabilt ut. Väldigt stabilt.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.