Rapportkommentar
2 Aug, 2024
dividend rapportkommentar andra kvartalet 2024

Dividend Sweden - Rapportkommentar Q2 2024

Uppdaterad:
12 Aug, 2024

Ökat substansvärde

De flesta aktiemarknader runt om i världen fortsatte att stiga i Q2. I Sverige uppvisade både OMX30 och OMX Stockholm PI uppgångar om 2%. Marknaden för den typ av tillväxtbolag som Dividend Sweden investerar i fortsatte att förbättras under perioden, även om intresset fortfarande ligger på en förhållandevis låg nivå. Till följd av marknadsklimatet har Dividend Sweden varit restriktiva både vad gäller emissionsgarantier och investeringar. Bolaget räknar dock med att stänga flera affärer under resterande delen av året. Under kvartalet investerades endast 3,5 MSEK, vilket kan jämföras med 20,5 MSEK under hela föregående räkenskapsår (15 månader). För att stärka likviditeten samt för att kunna fokusera mer på de onoterade innehaven fortsatte bolaget - i likhet med tidigare kvartal - att minska på den noterade portföljen. Utöver detta genomfördes en riktad emission om 2,2 MSEK till en begränsad grupp investerare. Vid kvartalsskiftet uppgick det bokförda värdet av den noterade portföljen till 0,8 MSEK, vilket kan jämföras med 1,2 MSEK vid förra kvartalets utgången. Under perioden ökade substansvärdet av den onoterade portföljen med drygt 20 MSEK till 75,3 MSEK. Detta trots att bolaget under perioden sålde ungefär 10% av sitt innehav i Evendo för att stärka likviditeten.

div analys q2 2024

Uppgången kan förklaras av att de uppjusterade värdet av aktierna i Evendo till 250 SEK per aktie. Detta är en ökning med 75% jämfört med tidigare bokförda värde och uppjusteringen stödjer vår uppfattning att det kan finnas betydande övervärden i andra delar av den onoterade portföljen. Vid utgången av kvartalet uppgick likvida medel till 0,7 MSEK. Till det kommer värdet av den noterade portföljen som enligt vår mening utgör en likviditetsreserv.

Flera portföljbolag fortsätter utvecklas väl

Dividends Sweden aktieportfölj består idag till största del av Bember, Evendo och Medicortex, varav Evendo fortfarande är deras i särklass största innehav. Sammanlagt utgör dessa tre bolag 88% av det bokförda värdet av portföljen. Enligt företagsledningen är det även dessa tre bolag som har utvecklats bäst under det senaste kvartalet.

dividend sweden analytisk kommentar q2 2024

Fintech-bolaget Bember (som har utvecklat teknologiska lösningar för fastighetsförvaltningssektorn) står idag för en internationell expansion tillsammans med samarbetspartnern Siemens. Evendo har under våren lanserat en integrerad söktjänst för hotell och en egenutvecklad AI-baserad söktjänst, som ska förbättra kundnöjdheten samt leda till en förenkling av reseplaneringsprocessen. Vad gäller medicinteknikbolaget Medicortex, tilldelades de under kvartalet ett forskningsanslag om 1,4 MUSD från det amerikanska försvarsdepartementet för sin projektplan att utveckla ett snabbtest för detektering av mild traumatisk hjärnskada med hjälp av saliv. Detta utgör det tredje anslaget från det amerikanska försvarsdepartementet och enligt bolaget själva är de, så vitt de vet, det enda bolaget i Finland som har erhållit tre sådana anslag från departementet. Med hänsyn till att dessa och flera andra bolag i Dividend Swedens portfölj fortsätter att uppvisa en positiv utveckling, bedömer vi att betydande övervärden kan komma att synliggöras vid en transaktion, notering eller försäljning. Vi efterlyser dock mer information om portföljbolagen för att kunna ge en mer detaljerad bedömning.

div rapportkommentar q2 2024

Stor substansrabatt

Intresset för Dividend Swedens affärsidé - att investera i mindre intressanta tillväxtbolag med kapitalbehov för att sedan dela ut dessa till bolagets aktieägare – borde med ökad riskaptit öka avsevärt. Under juli månad ökade aktiekursen med hela 30% men innebär att aktien fortfarande bara handlas till enbart 30% av det redovisade substansvärdet. Om vi dessutom har rätt i vår bedömning att det finns betydande övervärden i portföljen är substansvärdet och därmed rabatten ännu större. Skulle marknadsklimatet fortsätta att förbättras för mindre bolag bedömer vi att det finns möjlighet att detta också kan komma att synliggöras.

Till delårsrapporten

Disclaimer

Denna publikation (nedan ”Publikationen”) har sammanställts av TradeVenue AB (nedan ”TV”) exklusivt för TV:s kunder. Innehållet har grundats på information från allmänt tillgängliga källor vilka bedömts som tillförlitliga. Sakinnehållets riktighet och fullständighet liksom lämnade prognoser kan således inte garanteras. TV kan låta medarbetare från annan avdelning eller analyserat bolag (nedan ”bolaget”) läsa fakta eller serier av fakta för att få dessa verifierade. TV lämnar inte i förväg ut slutsatser eller omdömen i Publikationen. Åsikter som lämnats i Publikationen är analytikerns åsikter vid tillfället för upprättandet av Publikationen och dessa kan ändras. Det lämnas ingen försäkran om att framtida händelser kommer att vara i enlighet med åsikter framförda i Publikationen.

Informationen i Publikationen ska inte uppfattas som en uppmaning eller råd att ingå transaktioner. Informationen tar inte sikte på enskilda mottagares kunskaper och erfarenheter av placeringar, ekonomiska situation eller investeringsmål. Informationen är därmed ingen personlig rekommendation eller ett investeringsråd.

TV frånsäger sig allt ansvar för direkt eller indirekt skada som kan grunda sig på denna Publikation. Placeringar i finansiella instrument är förenade med ekonomisk risk. Placeringen kan öka eller minska i värde eller bli helt värdelös. Att en placering historiskt haft en god värdeutveckling är ingen garanti för framtiden.

Den i Publikationen lämnade analysen har utförts i enlighet med villkoren för tjänsten ”IR-paketet” som TV utför åt analyserat bolag. TV erhåller ersättning för nämnda tjänst från det analyserade bolaget. TV betalar ersättning till den analytiker som har sammanställt Publikationen.

Publikationen får inte spridas till eller göras tillgänglig för någon fysisk eller juridisk person i USA (med undantag av vad som framgår av Rule 15a – 16, Securities Exchange Act of 1934), Kanada eller något annat land som i lag fastställt begränsningar för spridning och tillgänglighet av materialets innehåll.

Dividend Sweden är delägare i TradeVenue. Varken TV eller de personer som sammanställt denna publikation har innehav (varken långa eller korta) i analyserat bolags emitterade finansiella instrument.

Detta är en uppdragsanalys där det analyserade bolaget ingått ett avtal med TradeVenue avseende analys.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.