Redaktionen
16 Oct, 2022
Lär känna Miljonär innan 30

Lär känna Miljonär innan 30

Uppdaterad:
16 Feb, 2023

TradeVenues intervjuserie når del 3, och här väntar ingen annan än Miljonär innan 30. Mi30 överträffade tidigt sitt investeringsmål om första miljonen och siktar nu på pension innan 40 år fyllda, något vilket tillsammans med välskrivna analyser och reflektioner gjort finansbloggen till en av Sveriges mest lästa.


Hur skulle du beskriva ditt investerande med 3 ord?

- Långsiktigt, indexnära, utdelningsfokus.

Vad är enligt din mening ett måste i aktieportföljen och har du något "hidden gem" i din aktieportfölj som man borde ta sig en närmare titt på?

- Här får jag tyvärr vara så tråkig att jag säger Investor, vilket nästan alla brukar svara på frågor som denna. Men varför krångla till det när man kan köpa ett bolag med så bra historik till rabatt? Investor är också största innehavet i min aktieportfölj. Jag har väldigt svårt att se att en person som månadssparar genom att köpa några Investor varje månad och sen slår till och köper några extra varje gång rabatten går över 20% kommer bli besviken på 10-30 års sikt.

Vad var din första och senaste investering, varför, samt hur utvecklade sig den första investeringen?

- Min första investering var när jag i tidiga tonåren tvingade med min pappa till banken för att köpa aktiefonder för 10 000 kr som jag hade sparat ihop på sparkonto. Det gick rätt bra och 6 år senare kunde jag klara mig utan studielån första året på universitetet för dessa pengar. Men det hade så klart varit ännu bättre att ta lånet och låta fonderna jobba vidare några årtionden till.

Min senaste investering är att jag köpt en del SBB D-aktie, i takt med dessa köp stiger den kvartalsvisa utdelningen snabbt och även den har delvis investerats i fler SBB D. Jag tror utdelningen i D-aktien som bara kostar bolaget 388 miljoner om året i förhållande till deras egen prognos om ett kassaflöde på över 3 miljarder nästa år är förhållandevis säker, även när bolagets räntekostnader går upp. Och att få över 10% i utdelning tycker jag är ok även i tider av hög inflation. Om SBB klarar sig igenom denna turbulenta tid och inflationen faller tillbaka bör det även finnas möjlighet till kursuppgång för att utdelningen ska återgå till mer normala 7-8%. Så totalavkastningen kan bli bra med 10-11% utdelning om året och sen en kursuppgång på kanske 20-30% när direktavkastningen ska ner några procentenheter. Men risker finns så klart i bolaget, vilket återspeglas i att B-aktien gått ner med över 75% sedan årsskiftet.

Hur ser din kunskapsinhämtning ut och hur sållar du i massan för att hitta en god placering?

- Jag lyssnar på en del poddar varje vecka och kollar Twitter några gånger om dagen. Dessutom följer jag nyheterna i de bolag jag äger och försöker läsa de flesta rapporterna i dessa bolag. Men mitt ägande är långsiktigt och jag försöker bara äga bolag jag skulle kunna glömma bort att jag äger i +10 år. Så att jag följer utvecklingen är mer av intresse än att jag behöver för att agera genom att köpa eller sälja aktier.

Vad har varit din bästa och/eller mest underskattade investering? (aktie men även något bredare som kanske hjälpt till i vardagen, e.g., glasögon, monitor, cykel, utbildning)

- Min fru. Hon har så klart ökat livskvalitén på mitt liv vilket i sig är en bra investering. Men det har också varit en extremt bra investering rent ekonomiskt. Vi har samma syn på pengar och många kostnader blir lägre av att bo två personer ihop jämfört med i ensamhushåll. Att ha gemensam ekonomi och jobba ihop för att bygga ett kapital men även använda kapitalet på ett sätt som skapar maximalt värde för just oss har varit både motiverande, roligt och lönsamt.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.