Redaktionen
5 Sep, 2024
jennie

VD-intervju med Jennie Kardell på Redsense Medical

Uppdaterad:
5 Sep, 2024

I Q2 lyckades Redsense öka försäljningen med 81% till 8,7 MSEK, vilket också var högsta kvartalsomsättnigen i bolagets historia. För att få en uppdatering kring hur det går för bolaget har vi på TradeVenue fått möjligheten att genomföra en intervju med bolagets tillförordnade VD, Jennie Kardell. 

Redsense Medical är ett medicinteknikbolag som har utvecklat Redsense-systemet som används för att övervaka och larma vid blodläckage under hemodialysbehandling. Blodläckagesystemet är idag det enda på den amerikanska marknaden som både är CE-märkt och FDA-godkänt. Under 2024 planerar företaget dessutom att lansera sin nyutvecklade produkt Redsense Clamp som automatiskt kan stoppa blodflödet vid eventuella tillbud.

Till Redsense Medicals delårsrapport

Fråga 1
Du blev nyligen tillförordnad VD efter att Pontus Nobréus lämnat sin post. Skulle du kunna berätta lite om dig själv och din bakgrund, samt orsaken till varför Pontus lämnade?

Absolut, i min resväska har jag utbildningar inom ledarskap, ekonomi och företagande. Jag har bott och jobbat i Sverige och i Australien. Under 13 år har jag drivit en ständigt växande redovisningsbyrå i Malmö, vi växte byrån både organiskt men också via uppköp av andra byråer tills vi tillslut valde att sälja, till en större redovisningskoncern, för att göra något nytt. Och här är jag nu, började som CFO och har nu hoppat in som tillförordnad VD. Då jag arbetat med börsnoterade medtech och pharma bolag tidigare kände jag att jag hade mycket att erbjuda Redsense och att jag i gengäld får vara med och rädda liv genom Redsense Alarm gör mig väldigt tillfredsställd. Det är också väldigt kul att få jobba nära andra människor som är experter på sina områden, tillsammans blir vi ett bra team som för denna skuta framåt.

intervju reds vd

Pontus gjorde ett gott arbete under de två år han var i bolaget med att införa nya rutiner och processer som är nödvändiga i ett växande företag. I den fas företaget nu befinner sig fanns delvis olika syn på hur företaget bäst ska utvecklas och Pontus enades därför med styrelsen om att gå skilda vägar.

Fråga 2
Hur har försäljningen varit under 2024 så här långt och hur ser ni på resterande delen av året?

Försäljningen hittills har varit bra och försäljningsmässigt har vi haft vårt bästa kvartal någonsin, vilket vi är väldigt glada över. Ser man på halvårsförsäljningen så ligger försäljningen något lägre än förra året men med tanke på det stora lager som vår största distributör hade i slutet av förra året så har vi överträffat det förväntningar vi budgeterat för, vilket känns bra. Jag förstår att det kan se lite svajigt ut när det svänger så mellan kvartalen och tyvärr kan vi inte bestämma hur våra distributörer ska lägga sina orders men vi gör vad vi kan för att försöka påverka dem till ett jämnare orderflöde. Det vi lutar oss tillbaka på och känner oss trygga i är produkternas flöde till slutkunderna, detta flöde är mycket jämnare och där kan vi se hur användandet ständigt ökar.

intervju redsense vd

Fråga 3
Hur går det med lanseringen av Clampen och när förväntar ni er att produkten lanseras?

Vi arbetar på att få klart den användarstudie vi har igång i Kanada för att kunna CE-märka Clampen. Alla patienter är rekryterade och de behöver nu slutföra de planerade behandlingarna innan vi kan få slutdata som krävs för CE-märkningen.

Efter CE-märkning kan vi påbörja lansering som vi just ju förbereder för fullt. Den kommer i första hand ske i Australien, Kanada och ett mindre antal prioriterade europeiska länder.

Fråga 4
Finns det någonting ni kommer fokusera extra mycket på under den kommande 12-månadersperioden?

Vi fortsätter att ha ett stort fokus på USA där vi arbetar på att fler ska få möjligheten att känna sig trygga under sin hem-hemodialys med hjälp av vårt alarmsystem. Detta gör vi genom att samtala med patientorganisationer, utbilda sjukvårdspersonal och genom att vi försöka hitta lösningar på hur vårt alarm ska kunna ingå i deras sjukförsäkringssystem. Som jag nyligen pratat om så arbetar vi också hårt på att få Clamp-studien klar så att vi kan CE-märka Clampen och inta nya marknader runt om i världen. Det är också, just nu, en prioritet att hitta rätt VD som ska ta detta bolag till nya höjder.

jennie kardell intervju redsense

Fråga 5
ShapeQ har under den senaste tiden ökat sitt innehav i Redsense Medical kraftigt och har idag en ägarandel om ca 25%. På vilket sätt påverkar det er att ha en sådan institution som största ägare?

Det är oerhört kul att ShapeQ ökat sitt innehav så kraftigt. Deras investeringar är ett tydligt bevis på deras förtroende för vår strategiska riktning, affärsmodell och långsiktiga tillväxtpotential. Deras ökade engagemang är också en viktig katalysator som kommer att ge oss det stöd och de resurser som krävs för att genomföra våra initiativ och uppnå våra ambitiösa mål och driva en hållbar tillväxt över tid.

Fråga 6
Skulle du kunna ge oss en uppdatering kring hur marknaden utvecklar sig för er?

Vi ser att vår marknad i USA fortsätter att växa, men arbetar givetvis med att den ska öka ännu mer. Just nu används vår produkt mest hos patienter som gör sin dialys hemma på natten eller helt själva. Men det finns långt fler patienter som skulle ha glädje av en Redsense alarmenhet som kan varna vid en vennålsutdragning (VND), så att även dem kan känna sig trygga. Vi arbetar för att alla patienter ska ha rätt till ett larm som snabbt upptäcker när vennålen lossnar, innan konsekvenserna blir allvarliga.

ceo intervju redsense

Vi ser att bristen på sjukhuspersonal ökar och behovet av tekniska lösningar som kan avlasta personalen inom sjukvården blir allt mer uppenbar. Redsense Alarm bidrar till att minska riskerna inom hemodialys och det blir en allt viktigare faktor i en situation där personalstyrkan minskar.

Genom att följa slutkundsförsäljningen kan vi se att användningen av Redsense Alarm stadigt ökar. Det gläder oss mycket eftersom det är en fantastisk produkt som kan rädda liv.

Fråga 7
Det bereds för närvarande ett lagförslag i USA som skulle innebära att Redsense Medicals produkter täcks av det amerikanska sjukvårdssystemet Medicare. Finns det något nytt att rapportera kring detta och när tror ni att lagförslaget kan godkännas?

Som ni säkert vet så ligger lagförslaget på representanthusets bord och vi har under året haft flera möten med olika delegationer, både republikaner och demokrater, många av dem positiva. Dock är det amerikansk politik vi pratar om och det är därför omöjligt att säga när och om förslaget klubbas igenom. Men USA vill öka antalet patienter som kan få hem-hemodialys eftersom det leder till lägre kostnader, bättre kliniska resultat, ökad flexibilitet och bättre livskvalitet för patienten. Vi ser också att patientsäkerhet är högt uppe på patientorganisationers agenda, så som American Association of Kidney Patients (AAKP), och de stödjer aktivt det lagförslag vi presenterat.

Läs även

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.