27 Oct, 2023

Medlem i Hyresgästföreningen- eller miljonär?

Uppdaterad:
27 Oct, 2023
Hyresgästföreningen

Vad kostar det att vara medlem i Hyresgästföreningen?

En miljon - 1.000.000 kr

Visst låter det mycket? Det tycker i alla fall jag. Och för den som är.medlem i hyresgästföreningen tenderar dessutom att inte ha så mycket pengar varför det torde upplevas som ännu mer pengar för dem. 

Medlemskap i Hyresgästföreningen kostar 85 kr per månad och med 8% avkastning så ger dessa pengar drygt en miljon på 63 år. Beräkningen bygger på.medöemskap från 18 till 81 års ålder. Och ja visst kan det vara lite tillspetsat men det visar ändå på att en månatlig kostnad blir mycket över tid.

Förhandlar inte hyran

Vid försäljning av medlemskap i Hyresgästföreningen brukar försäljarna säga att Hyresgästföreningen hjälper till att förhandla och hålla nere hyran som ett argument. Problemet är att detta är inte riktigt sant. Förhandling av hyran betalas redan av hyresgästen som en avgift som ingår i hyran och det betalar alla som bor i centralt förhandlade fastigheter. Och det gör nästan alla hyresgäster. Denna avgift betalar som sagt alla och den tar hyresvärden in för att sedan betala ut till sin motståndare i förhandlingen: Hyresgästföreningen. Utöver detta tar Hyresgästföreningen in 85 kr/månad per medlem och dessa pengar går till politisk påverkan, administration mm. Inte till förhandling.

Så mitt råd till alla som är medlemmar i Hyresgästföreningen är: gå ur och lägg upp ett månadssparande i en indexfond. Helst Xact bull. Och låt denna fond stå i minst 10 år.

 

Läs mer om fastigheter och boende

 

Hur gör man för att inte få hyra en lägenhet?

Förhandla matvarupriserna

Förädla fastigheter 

 

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.