Xoma – verkar med och kring alger
Detta är ett betalt samarbete mellan Trade Venue och bolaget.
När jag var yngre älskade jag det asiatiska köket, eller för att vara mer korrekt; den västerländska versionen av nämnda. Vi hade under en tid då jag var mellan sju och tio, elva år en rolig familjetradition då vi gick och åt på en Kinarestaurang då min mor och far gick på semester. Vad jag alltid beställde? Tre små rätter. Vad jag alltid tyckte att köket snålade med? Ja, de friterade räkorna.
Traditionen dog ut i takt med att jag, och sedan min bror, blev äldre, men den lever kvar som ett lyckligt minne hos mig och detta kommer jag vårda med stor omsorg.
Nära det asiatiska köket och således asiatisk kost och dess ingredienser är alger, som innehåller många viktiga näringsämnen som proteiner, mineraler samt vitaminer och har en god potential att vara en viktig del av vår kost. På Spotlight Stock Market huserar sedan bara ett par veckor det svenska bolaget Xoma, som är en systemleverantör av vattenbrukssystem, främst i saltvattenmiljöer. Bolaget tillhandahåller avancerade och kontrollerade miljöer för att främja tillväxt och produktion av alger.
Ungt mätt i börsår, men också i de vanliga sådana. Bolaget grundades 2016 av Eddie Jalmestam och Dennis Pedersén, där sistnämnda sitter kvar som styrelseledamot.
Enligt sig självt har bolaget ett banbrytande CLAS-system (Closed Loop Aquaculture System), som de erbjuder till en rad olika aktörer, inklusive areella företag, forsknings- och utvecklingsinstitutioner samt andra kommersiella företag. CLAS-teknologin är utformad för att möjliggöra effektiv och hållbar odling av alger i kontrollerade miljöer, vilket ger användarna/kunderna en unik möjlighet att producera högkvalitativa alger med minimal miljöpåverkan. Det, så att säga, både luktar och smakar mer miljö- och energivänligt.
Affärsmodellen bygger på flera intäktsströmmar, tre för att vara exakt. Enligt bolaget och dess vd Isac Andersson sker en intäkt via ”försäljning av färdiga fabriker”. Xoma säljer kompletta odlingsanläggningar till sina kunder, såsom jordbrukare och andra aktörer inom livsmedelsproduktionen. Dessa anläggningar är fullt utrustade med CLAS- teknologi och redo för omedelbar drift.
”Återköp av alger” är det andra intäktsbenet, För att säkerställa ett stabilt kassaflöde och långsiktiga partnerskap skriver Xoma att det erbjuder sig att köpa tillbaka de alger som produceras i anläggningarna till ett fast pris under avtalstiden. Oftast sträcker sig den över 5–7 år. Bolaget skriver att det ger kunderna trygghet och förutsägbarhet i affärsverksamheten.
Det tredje och sista intäktsbenet stavas ”försäljning till matgrossister och vidare förädling”. Kort och enkelt betyder detta ben att Xoma säljer de producerade algerna till matgrossister, där produkterna kan vidareförädlas till en mängd olika livsmedel och hälsoprodukter. Detta bidrar till att öka algernas värde och breddar marknaden för koncernens produkter. Just detta segment tror jag vi kommer få se mer av under de kommande åren. Inte bara från Xoma, utan på en mer generell basis.
Vad är det som talar för sektorn i allmänhet, men bolaget i synnerhet? För det första finns en växande underliggande, strukturell trend. Den globala marknaden för algbaserade produkter växer relativt snabbt, med en årlig tillväxt på 11 %. Xoma adresserar denna växande marknad med sina ekologiska alger och bör stå väl positionerat för att dra nytta av denna tillväxt.
Enligt en rapport från SeaWeed for Europe förväntas algindustrin skapa 115 000 jobb i Europa kommande år. Därtill har den europeiska marknaden för makroalger potential att bli en miljardindustri, värd upp till 9,3 miljarder euro år 2030.
Vad som även kan gynna bolaget är att dess teknologi inte kräver några miljötillstånd samt att den är modulär och flexibel, men också oberoende av närhet till hav. Detta gör den lätt att skala upp och anpassa till olika geografiska områden. Min tolkning är att det torde möjliggöra en snabbare väg till lönsamhet, dit det är en bit kvar enligt memorandumet och som ses i nedan bild.
Det är ett ungt, litet och hittills olönsamt bolag verksamt inom Foodtech. Med detta kommer många risker, men det är också här som framtida eventuella tenbaggers skapas. Jag har tidigare skrivit om att jag letar efter bolag verksamma inom… ”alternativ föda”, såsom just alger, men när jag avhandlade sektorn var det mer mer insekter och kryp som stod i centrum. Jag är relativt övertygad om att det – ”alternativ föda” - måste till att dessa ges plats på såväl McDonald’s och Taco Bell som Tim Horton’s och Dominos Pizzas menyer.
För den som ser potential inom algsektorn och dess breda användningsområde kan Xoma vara värt att besöka och läsa vidare samt djupare kring. Jag vill som alltid här rekommendera att den främsta källan först ska vara bolagets IR-sida, för att därefter läsa mer brett om sektorn och konkurrenter et cetera. Observera att det dels är låg omsättning i aktien, dels en relativt stor spread.
När detta inlägg skrivs äger jag inga aktier i bolaget. Detta inlägg är ett betalt samarbete mellan Trade Venue och bolaget. Investeringar är alltid förlegat med en risk och således är det viktigt att du alltid utgår från dig och inte tar rygg på någon.