25 Sep, 2020

Dyrt att vara fattig

I veckan gick företaget Well Fastigheter i konkurs. De är företaget bakom konceptet BRF 2.0 som ni kanske hört talas om. Det är alltså någon form av mellanting mellan hyresrätt och bostadsrätt där man lägger stor del av kostnaden i föreningen vilket gör att månadsavgiften blir hög men priset på lägenheten låg. Tittade man på månadsskostnaden var det svårt att få det till att det skulle vara fördelaktigt jämfört med att låna pengar och köpa en vanlig bostadsrättslägenhet. En förklaring till det dyra upplägget är att räntan inte är avdragsgill för föreningen vilket den är för privatpersoner. Målgruppen var med andra ord antingen folk som inte kunde räkna eller som hade problem att få ihop de 15% kontantinsats till en vanlig bostadsrätt. Well Fastigheter uttryckte sig istället såhär "Din insats blir mycket lägre och din månadsavgift lite högre".

Nu när bolaget gick i konkurs är det väldigt oklart om de cirka 1 000 personer som betalat 20 000 kr i förskott för ett kommande bygge kommer få tillbaka några pengar. Här kan ni läsa mer om denna soppa.

När jag klickade runt för att läsa lite om Wells konkurs så nåddes jag av reklam för ett nytt seniorlån (nog för att jag lite skämtsamt kallar mig pensionär ibland, men här hade nog algoritmerna för riktad reklam snurrat till det lite). Ni känner säkert igen upplägget där äldre personer som äger sin bostad kan låna pengar och sen varken betala ränta eller amortering (eftersom dessa helt enkelt läggs på lånet som blir högre och högre för varje månad). Då det är viktigt att man hinner dö innan belåningen blir för hög så får en 60 åring bara belåna bostaden till 25% medan en 80 åring får låna "hela" 46% av bostadens värde.  Det krävs alltså att man har väldigt låg belåning sen tidigare för att man ska kunna byta till detta bolån.

Medan snitträntan på vanliga bolån ligger på 1,5% så betalar man här 4,5%. Men inte nog med det, man får dessutom betala uppläggningsavgift, värderingsavgift och aviavgift.

På sätt och vis är det väl sunt att personer utan arvingar inte ska behöva leva fattigt sina 20-30 sista år i livet samtidigt som de har massa pengar bundet i sitt boende. Men har man så dåligt med pengar utanför boendet att man behöver få loss pengar till väldigt dåliga villkor (eftersom man då tydligen inte kan öka upp sitt befintliga bolån till vettig ränta) och samtidigt har lyckats få ner belåningen av sitt boende till 20-30% så har man troligtvis planerat lite dåligt. Vilket precis som med BRF 2.0 straffar sig. 

Det blir helt enkelt en ond cirkel där den som har dåligt med pengar får dåliga dealer och därmed får ännu sämre med pengar. Medan den som sparat ihop ett bra kapital får rabatt på boräntan och därmed möjlighet att bo billigt och därmed kan spara pengar varje månad på börsen till bra avkastning som gör att man får ännu mer pengar. Se till att vara en av de som hamnar i den goda spiralen istället för den onda. 

Tradevenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.