10 Nov, 2023

FILSEB

Uppdaterad:
10 Nov, 2023

Igår pratade jag med en person som jag lärt känna via bloggen/Twitter som är i en liknande situation som mig. Han beskrev sin tillvaro på ett lite kul sätt när han sa att han tänkte det hela som att han hade ett livslångt starta egetbidrag. Dvs inte FIRE (Financial Independence Retire Early) utan FILSEB (Financial Independence Livslångt Starta Eget Bidrag). Om nu ursäktar svengelskan.

Starta eget bidrag går i grova drag ut på att man får en ersättning motsvarande a-kassa i 6 månader om man är arbetslös och bedöms ha förutsättningarna att kunna starta ett företag med goda chanser att kunna ge försörjning på sikt. Dvs man får 6 månader mjukstart där man inte behöver kunna ta ut så mycket lön från sitt nystartade företag för att få chansen att hinna komma igång. Om ens handläggare tror tillräckligt mycket på det hela och att man först verkligen försökt få jobb som anställd.

Jag tycker det här var en uppfriskande syn på en aktieportfölj som ger en passiv inkomst som räcker för en basförsörjning. Man behöver inte kalla det pension, även om man har råd att inte tjäna några mer pengar. Man kan istället se det som att man har förmånen att kunna testa olika grejer utan att först gå med mössan i hand till någon handläggare på arbetsförmedlingen med sin affärsplan och budget och hoppas på 6 månaders basförsörjning. 

När grunden kommer från aktieportföljen istället för arbetsförmedlingen och är livslång istället för 6 månader öppnar sig helt nya möjligheter.

Förutom det uppenbara att det är stor skillnad på 30 år och 6 månader kan man vara verksam i lite olika branscher, man kan hoppa in och jobba som anställd under en period om något passande dyker upp. Och man kan med gott samvete strunta i att jobba under en period när det inte passar in i det övriga livet.

Kuriosa: Visste ni att Arbetsförmedlingen bytt logga? Från den klassiska vänstra till någon konstig grön ring. Bara att hoppas det får bra effekt på arbetslösheten.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.