22 Apr, 2020

Investors delårsrapport

Idag kom Investor med sin Q1-rapport och det är sällan några dramatiska nyheter i ett investmentbolag där man kan följa utvecklingen i portföljbolagen löpande. Cirka 2/3 av Investor portfölj utgörs av bolag som är noterade på börsen där vi får dagsaktuella kurser, övriga 1/3 är onoterade innehav där vi inte får ett dagsaktuellt värde. 

Detta gör att det beräknades substansvärde som man kan se på tex Ib-index blir lite svårare att följa dagligen jämfört med tex Industrivärden där hela portföljen är noterad och vi vet exakt vad rabatten är varje dag. För att ta ett exempel: Om det största onoterade innehavet Mölnlyckes alla fabriker skulle brinna ner till grunden imorgon och det visat sig att man glömt att teckna brandförsäkring så skulle det inte synas i substansvärdet på Ib-index eftersom detta bara uppdateras en gång i kvartalet i samband med rapporterna.

Jag har svårt att värdera det dagsaktuella läget i Investors onoterade portfölj men hade nog tänkt att den borde gått i alla fall 10% under första kvartalet. Det skulle i så fall göra att den dagsaktuella uträknade substansrabatten skulle varit lite överdriven fram till idag. Eftersom börsen stod högre vid Q1 rapporten och värdet på de onoterade 30% av portföljen inte värderats ned. Hoppas ni kunde hänga med där.

När nu rapporten kom så hade man bara värderat ner Patricia Industries med -2% under kvartalet, främst drivet av att det största innehavet Mölnlycke (som bland annat tillverkar engångsprodukter till sjukvård) till och med hade ökat lite i värde. Samtidigt har värdet på det man investerat i EQT-fonder stigit med 11% under kvartalet men då rapporteras det med ett kvartals fördöjning, så det säger inte så mycket om hur man klarat corona under Q1.

Det gjorde att det totala substansvärdet för hela Investors portfölj bara gått ner med 10% under kvartalet samtidigt som de noterade innehaven (som alltså står för ca 2/3 av portföljen) hade gått ner med 14%. Detta ska jämföras med -18% för SIXRX som är det index Investor jämför sig med.

Intressant är att värdet på Grand Gruop dvs Grand Hotel har minskat från 356 till 150 miljoner på ett kvartal, det säger en del om hur hårt den här krisen slår mot vissa branscher. Som tur var är Investor stora och ett minskat värde på 200 miljoner märks knappt eftersom Grand Grop utgör 0,03% av substasvärdet i Investor.

Varje gång jag läser en rapport från Investor får jag samma känsla. Det här är det bolaget som ska väga tyngst i min portfölj och så länge man kan köpa det till över 15% substansrabatt så frågar jag mig ofta varför jag egentligen köper andra aktier också. På tal om substansrabatt så är den väldigt stabil i Investor den har legat på mellan 15 och 25% i stort sett hela tiden de senaste åren, jämfört med andra investmentbolag där det svänger väldigt upp och ner mellan rabatt och premie. Inga stora chanser till kortsiktiga klipp genom att köpa vid ovanligt stor rabatt alltså, men fruktansvärt stabilt och välskött och att köpa till 20% rabatt ger rabatt på underliggande utdelningar även rabatten skulle vara 20% även i framtiden om du vill sälja aktierna.

 

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.