14 Jan, 2020

Köpte lite Kindred i pensionsportföljen

Igår var en händelserik dag i speloperatören Kindred. Först sålde någon 9,5 miljoner aktier. Det spekulerades i vem som sålde och köpte, men det senaste verkar vara att det i alla fall var Swedbank Robur som sålde, även om DI kom med annan info under gårdagen. Försäljningen pressade kortsiktigt ner kursen, men det var bara en västanfläkt inför vad som komma skulle. Igårkväll efter börsen stängning vinstvarnade nämligen Kindred vilket gjorde att aktien föll runt 20% direkt vid börsens öppning idag.

Kindred är vårt näst minsta innehav och stod innan börsen öppning idag för ungefär 0,75% av vår portfölj. Det gjorde nedgången kännbar i kronor men knappt i procent på portföljen som helhet.

Jag tycker alltid man ska vara vaksam både mot sig själv och andra när man läser om folk som äger aktier och ökar i kraftig nedgång. Det finns enligt mig stor risk att ett sånt agerande är en typ av försvarsmekanism. Jag tycker jag sett det många gånger både hos mig själv och andra att man ser ganska nyktert på stora nedgångar eller negativa nyheter på aktier man inte äger men följer från sidlinjen. Men när bolag man själv äger går ner mycket tycker man lätt det är en överreaktion och det lockar att sänka sitt GAV och få ner nedgången i procent genom att snitta ner sig. Ett sätt att undvika för mycket reaktioner av den här typen är för mig att inte göra speciellt mycket affärer, dvs inte tillåta mig att sälja aktier som gått upp för att få loss pengar och köpa aktier som gått ner. Att köpa förlorare och sälja vinnare tror jag brukar vara det vanligaste felet som sparekonomer ser när de tittar på utvecklingen för privatsparare som kollektiv.

Då jag var blygsamt exponerad mot Kindred-aktien hoppas jag dock att jag kan se ganska nyktert på vinstvarningen och börsens reaktion idag. Som lekman tycker jag reaktionen var överdriven. Hela 2019 har varit problematiskt för Kindred inte minst med den svenska spelregleringen och gårdagens nyhet visade att Q4 inte var något undantag. Jag anser dock att mycket av det negativa var kopplat till just Q4 och inte bör påverka Kindreds förmåga att tjäna pengar de kommande 10-20 åren. Dels hade man en lägre marginal på sportspelen, vilket helt enkelt på kort sikt avgörs av vilka lag som vinner i förhållande till hur spelarnas insatser fördelats. Det finns ingen anledning att tro att Kindreds oddssättare har blivit mindre skickliga eller spelarna mer skickliga på att hitta överodds. Utan det borde snarast bero på otur med utgången av matcherna under en kortare period (Jag tror det brukar vara dåligt för spelbolagen med mycket vinster för favoritlag, dvs spelarna gillar att spela på Liverpool och Barcelona även om oddsen är låga. Men har ingen aning om det är just ovanligt mycket favoritvinster som påverkat marginalen under Q4).

Då skatten i Frankrike dessutom beräknades på bruttoomsättningen och inte vinsten så påverkas man extra kraftigt av lägre marginal på denna marknad i Q4. Eftersom skatten inte minskar när vinsten minskar pga lägre marginal. Denna lag har dock gjorts om från 1/1 2020 vilket borde minska risken framåt då skatten numera hänger ihop med vinsten snarare än omsättningen.

Förutom den lägre marginalen på sportspel så kostar etableringen i USA ganska stora pengar. Detta är dock så klart något Kindred räknar med ska löna sig på sikt. Lyckas man etablera sig som en betydande spelare på den nya marknaden som växer fram i USA så är det så klart en jättegrej då det växer fram nya delstater stora som Europeiska länder där spel blir lagligt. Jag har dock ingen möjlighet att bedöma chanserna för hur stor chans det är att Kindred blir långsiktiga lyckosamma i USA.

Något som oroar mig lite med den dyra satsningen i USA är att jag uppfattar det som att Kindred har en liten historia av att sprida pengar omkring sig när det kommer till marknadsföring. Man anser så klart att man får tillbaka pengarna man satsar även på Europeisk marknadsföring och det kanske är det som krävs för att bli det starkaste varumärket och att bli top of mind. Men jag måste säga att jag är lite skeptisk till att bjuda över Svenska Spel för att bli huvudsponsor till Allsvenskan i fotboll med varumärket Unibet. Svenska spel har som hela sin affärsmodell att stötta svensk idrott och jag tror inte de historiskt har varit helt affärsmässiga i att pressa priset på all sponsring för att tjäna så mycket pengar som möjligt. Man ger bort en stor del av vinsten till idrottsrörelsen och då kan man lika gärna minska vinsten genom att ge bort lite pengar i form av sponsring/marknadsföring till våra stora idrottsförbund också. Kindred säger också i pressmeddelandet när de gick in som huvudsponsor till Allsvenskan att syftet var att "ge tillbaka till sporten och samhället". Detta låter mer som välgörenhet än effektiv marknadsföring tycker jag. Något som borde vara tveksamt om noterade aktiebolag ska göra med ägarnas pengar. Sen hoppas man som sagt så klart att detta ska stärka bilden av Unibet som ett ansvarsfullt bolag som vill svensk idrott väl vilket ska stärka varumärket och göra att det känns lika bra att spela på Unibet som hos Svenska spel för pengarna går inte bara till något riskkapital på Malta som många säkert har bilden av att det gör i spelbolagen. Och det är också klart att det låter bättre i ett pressmeddelande att säga att man vill stötta idrotten än att man vill få fler att spela bort sina pengar hos Unibet, även om man nog hoppas på även det senare.

Exemplet med att använda ägarnas pengar till välgörenhet och stötta svensk idrott är inte det enda exemplet på att det rinner iväg pengar på både det ena och det andra i Kindred. Just nu pågår Handbolls-EM med Unibet som en sponsor men under matcherna som spelas i Norge kommer ni inte se någon reklam för Unibet. De har nämligen gett bort rättigheterna till reklamskyltar till en organisation som jobbar mot mental ohälsa.

Missförstå mig rätt nu. Jag tycker givetvis det är toppen att stötta både svensk idrott och arbetet mot mental ohälsa. Men frågan är om det är rätt tajming att skänka bort ägarnas pengar i ett bolag där aktiekursen gått ner med över 60%. Kindred lovar dock att man ska fortsätta det arbete man inlett med att hålla extra fokus på konstaderna och kanske blir både sponsringen av Allsvenskan och samarbetet med organisationen mot mental ohälsa stor succé och välinvesterade pengar både för samhället och oss ägare i Kindred. Jag hoppas på det och litar på att Kindred har koll på vad de håller på med i byggandet av varumärket Unibet både i Norden, övriga Europa och USA.

Jag anser att Unibet är det klart starkaste varumärket inom spel (i alla fall i Sverige som är det jag kan bedöma) och tror det kommer fortsätta vara en stor fördel och att mindre spelare kommer få det tuffare och tuffare i regleringens tider. Värderingen är enligt de flesta bedömare låg och de kommande 20 åren bör det dö en generation stryktippare som lämnar in tipset varje lördag på närmaste tobaksaffär, dessa kommer ersättas med en ny generation 18-åringar som vill spela på sport men då online snarare än på någon butik med statligt monopol.

Då jag anser att problemen i vinstvarningen var av kortsiktig natur så tycker jag nedgången på 20% idag var en överreaktion. Jag köpte därför lite aktier i Kindred i min pensionsportfölj hos Nordnet. I denna portfölj utgör nu Kindred en betydligt större andel än de 1% som bolaget utgör av den stora portföljen. Du kan följa denna pensionsportfölj i realtid via tjänsten Shareville. Målet är här att avvika lite mer mot index genom högre aktivitet och färre innehav. Pensionsportföljen som helhet motsvarar bara runt 2,5% av huvudportföljen men jag kommer göra insättningar löpande så länge jag har ett överskott i min firma, så hoppet är att portföljen via insättningar och avkastning de kommande 15 åren ska ge ett märkbart tillskott till min pension. Du kan läsa mer om hur och varför jag väljer att pensionsspara i detta inlägg från början av året.

Reklam: Jag har ett samarbete med Nordnet kopplat till min IPS-portfölj som jag har placerad hos dem och som därmed går att följa via plattformen Shareville. Innehållet i inläggen är helt mina egna. 

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Tradevenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.