19 Mar, 2023

"MI30 fick aldrig testa om konceptet fungerade"

Uppdaterad:
20 Mar, 2023

Jag blev tipsad om att jag nämndes i en kommentar om ett inlägg på FIRE på Sparos blogg, jag brukar visserligen titta till den bloggen ett par gånger i veckan och läsa de flesta inläggen, men ska erkänna att jag inte bevakar kommentarsfältet slaviskt, så kommentaren hade jag missat.

Kommentaren var tvådelad och löd:

“Många av de bloggare som jag ser har i alla fall gett upp fire eller kom aldrig dit på riktigt (pga tex partnern jobbar fortfarande) tex fruEB, Mi30, farbror fri.”

“jag menade nog mer i fall som Mi30 där partnern täcker kostnaderna. Jag menar han fick aldrig testa om upplägget funkade egentligen.”

Det här var så klart ingen svidande kritik som jag ligger sömnlös över. Men jag tänkte mer att jag kunde skriva lite kring detta som en del av serien om FIRE och vårt nuläge som jag skrivit lite om på slutet.

Klassikern när man pratar om FIRE är ju att inom 30 sekunder har någon smart person sagt “jag gillar FI-delen men inte RE” eller “det är ju friheten man vill åt, att kunna välja själv”. För mig är dessa delar så självklara efter att ha ältat tidig pension i över 15 år att jag kanske ibland tar de för givna och glömmer bort det. Dvs när jag har pratat om “pensionär innan 40” har det absolut inte inneburit att jag som 35-åring bestämde att det skulle vara otänkbart att jobba en enda dag mellan 40 och 67, oavsett vad jag då kände för eller vilka möjligheter som dök upp. Och ännu mindre att min fru inte skulle kunna få jobba om hon ville. 

För mig handlade ett högt sparande från det att jag fyllde 25 om att jag inte skulle behöva jobba efter 40 om jag inte ville. Och det innebar också att när jag inte längre ville jobba så sa jag med ganska god marginal till 40-årsdagen upp mig från ett fast heltidsjobb utan att ha några konkreta planer på nytt jobb eller krokar ute för konsultuppdrag. 

Det här behöver ju inte vara FIRE i sig. Det finns massvis med impulsiva människor som lackat ur och slagit näven i bordet inne hos chefen utan att ha klart ens med nästa månadshyra. Men i mitt fall har kostnaderna de senaste 5 åren varit klart lägre än vad ett inflationsjusterat långsiktigt uttag bör vara möjligt från den storlek på portföljen som jag hade i slutet av 2017. 

Så jag tycker faktiskt att jag har testat FIRE på riktigt och att konceptet har fungerat så här långt. Jag sparade under 13 år ihop ett tillräckligt stort kapital för att jag troligtvis ska kunna leva gott på det resten av livet (baserat på historisk data och viss säkerhetsmarginal, men utan 100% garanti). Och jag vågade ta steget och säga upp mig från jobbet när jag inte trivdes och har sedan dess jobbat väldigt lite, väldigt fritt och bara med sånt jag uppfattar som roligt. 

Sen är det så klart alltid en fråga om vad det menas med att testa om det verkligen fungerade. Som trygghetsnarkoman som många FIRE-människor är vill man ju ofta att huset ska vara så lågt belånat att man klarar 15% ränta, portföljen så stor att man klarar historiens största börsras i kombination med missväxt, krig och en skilsmässa.

Och blir det då inte allt detta på en gång veckan efter man säger upp sig kan man alltid argumentera för att man inte riktigt testat om det funkade i verkligheten. 

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.