14 Jul, 2023

Över 1% ISK-skatt 2024?

Uppdaterad:
14 Jul, 2023

Jag fick en fråga kring hur jag tänker kring den högre statslåneräntan och det faktum att det mesta talar för att vi får över 1% ISK-skatt under nästa år. Om vi börjar med en liten repetition kring hur det räknas ut.

Man tar alltså statslåneräntan i november (idag är den 2,61%) och lägger på ytterligare 1%. På denna siffra ska man sedan betala 30% i årlig skatt på ISK och KF. Det mest troliga är att statslåneräntan stiger lite till fram till november så säg att vi landar någonstans kring 3,75-4,0% i underlag som ska schablonbeskattas med 30%. Det betyder alltså en skatt på kapitalet om 1,1-1,2% under nästa år.

Med som i vårt fall en portfölj på 12-13 miljoner (vilket så klart kan vara både 9 och 15 vid årsskiftet) skulle det innebära över 10 000 kr i månaden i skatt på kapitalet och därmed kvala in som vår överlägset största kostnad. Klart mer än vad vi lägger på boende, mat, bil, resor eller någon annan enskild utgiftspost. Och skillnaden blir så klart väldigt stor jämfört med de 0,375% som vi hade både 2021 och 2022.

Vad kan man då göra åt det?

Hoppas på att politikerna tycker att den extra procent som lades på som extra underlag för skatten uppe på statslåneräntan nu med den högre räntan har spelat ut sin roll och tas bort? 

Nej det tror jag tyvärr inte på. 

Hoppas att det i Tidöavtalet utlovade fribeloppet på 300 000 kr införs?

Ja det ska ju införas under mandatperioden så varför inte 2024 nu när skatten fortsätter rusa uppåt. Principiellt bra att uppmuntra sparande tycker jag. Men för oss gör det minimal skillnad på totalen att de första 600 000 kr (2x300) blir skattefria när vi ska betala över 1% på resten.

Flytta pengar till aktie- och fondkonto?

Den spontana tanken är i mitt fall nej. Jag tror fortfarande på en högre avkastning än 4% per år från börsen. Vilket gör att skatten på ISK blir lägre än att betala 30% på vinsten. 

Men en sak som ändå talar för att flytta lite pengar till aktie- och fondkonto är att det minskar risken. Det vill säga om börsen går upp med i snitt 10% om året de kommande 10 åren och jag lagt 3 miljoner i indexfonder i ett aktie- och fondkonto kommer skatten jag betalar bli högre än om jag hade haft kvar pengarna på ISK. Men går börsen upp 10% om året i 10 år så har vi ändå mer pengar än vi kommer hinna göra av med och kan leva med lite onödigt hög skatt. Faran med FIRE-kalkylen är om börsen bara går upp med 2% om året de kommande 10 åren och vi räknat med 4% årligt uttag som ska höjas med inflationen. Och att då dessutom betala 1% av kapitalet i årlig skatt blir ett problem på riktigt.

Jag tror som sagt inte vi ska flytta några pengar. Men det tål att funderas på några vändor till under andra halvåret. Indexfonder utan utdelning känns i så fall som det självklara valet att flytta.

Hur tänker ni kring en ISK-skatt på över 1%? 

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.