16 Nov, 2022

Stuvat om lite i portföljen

Målet med aktieportföljen är att behålla bolagen "för evigt" och återinvestera utdelningarna ett par år till för att sedan leva på flödet av utdelnignar den dagen utgifterna är större in inkomsterna av tjänst/bolag. Sen finns det så klart en möjlighet att någon gång sälja aktier också för att få loss lite mer pengar vid behov. Det här har varit planen sedan 2015 då jag på allvar började bygga upp basen till den aktieportfölj med utdelningsfokus som vi idag har.

Trots att det hela tiden har varit tanken att aldrig sälja några aktier har det passerat en del bolag genom portföljen de 8 senaste åren.
- Jag hade en period mycket dubbelexponering då jag i större utsträckning än idag ägde innehaven i de två stora investmentboalgen Investor och Industrivärden även direkt. Dessa innehav i tex ABB, Atlas Copco, Essity, SCA och Sandvik är nu sålda och pengarna satta i respektive investmentbolag istället där jag fått bättre spridning och "köpt tillbaka samma bolag till rabatt". Endas Volvo återstår som dubbelinnehav.
- Kone gick upp mycket på kort sikt och jag tog hem vinsten för 2 år sedan.
- Jag lessnade på Fortum och den finska källskatten och sålde denna.
- Jag lessnade på Cloetta och sålde.
- Balder preferens löstes in och jag valde att sälja Alm pref och Volati pref för att fokusera på D-aktier.

Och som ovan inte vore nog avsteg från den uttänkta planen så har jag återigen stuvat om i portföljen. Denna gång var det sorgebarnet Telia som fick stryka på foten till förmån för Tele2. Det är ju ungefär samma typ av bolag som ska vara konjukturokänsligt med stabila kassaflöden och hög utdelning. Men jag tyckte Telias senaste rapport var svajig och inbillar mig att Tele2 är ett renare spel på telecom än Telia med TV4. Båda är så klart stora och välanalyserade bolag och kursen är därmed troligtvis rimlig i båda bolagen och det finns inget som säger att Tele2 ska gå bättre än Telia. Men precis som den som gillar kläder kan behöva något nytt i garderoben till vintersäsongen så kände jag att jag behövde pigga upp portföljen lite. Jag sålde 10 000 Telia och Köpte 3000 Tele2. Så det blev några kronor över som gick till Castellum, där jag klarar mig fint utan utdelning kommande år och tror det kommer bli bra på sikt.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.