16 Jun, 2024

Träffande beskrivning

Uppdaterad:
16 Jun, 2024

Några av er såg kanske att jag delade den här bilden på X, men jag tyckte den var så träffande att jag kunde skriva några rader också.  

Det finns några tillfällen i livet då jag fått en “aha-upplevelse” kring ovanstående tankesätt. Flera av dem är kopplade till ränta på ränta och olika uträkningar som jag roat mig med under årens lopp. Men också vissa tankar jag fick när jag läste boken Rich Dad Poor Dad första gången (även om jag inte tyckte boken var så bra som jag vet att många andra tycker) som handlar mycket om att köpa tillgångar som genererar pengar eller köpa saker som fortsätter kosta pengar. För den som köper saker som tappar snabbt i värde eller till och med fortsätter kosta pengar löpande blir det hela tiden en jakt på nästa lön som behövs bara för att täcka pengarullningen. Medan den som köper tillgångar som genererar pengar så blir behovet av nästa lön mindre och mindre för varje månad.

Ett sådant exempel som jag kommer ihåg var när en kompis köpte sin första bil för över 25 år sedan och jag räknade på dels inköpskostnaden för bilen och sen den återkommande månadskostnaden och satte det i relation till en klumpsumma med följande månadssparande på börsen.

Men åter till liknelsen med monopolspelet. Spelet skiljer sig så klart en del från den verkliga ekonomin. Inte minst så startar alla med ett lika stor startkapital i spelet, och så är det ju verkligen inte på riktigt. Inflationen är också hög till en början där det procentuellt sett genereras mycket pengar när man passerar gå, skattetrycket är lågt och banken jobbar utan avgift vilket gör att nästan alla pengar går runt mellan spelarna. Men jag tycker ändå liknelsen med spelet är relevant om man ser det som att ens jobb och liv är att gå runt på spelplanen och ett varv motsvarar en månad där nästa lön kommer.

Verkligheten har också en stor fördel i att man kan investera i mycket mer än fastigheter, tågstationer och elbolag. Och att man kan investera väldigt små pengar genom att köpa delar av stora verksamheter. Dvs har man inte råd med ett hotell på Norrmalmstorg (eller köpa upp hela Apple) så kan man köpa in sig i en miljondel av ett stort företag och då få samma procentuella del av vinsten som den som äger mer.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.