30 Apr, 2023

Alphabet Q1 2023

Uppdaterad:
5 Feb, 2024

Bolaget har de senaste kvartalen visat på stagnerande tillväxt samt en rörelsemarginal som återgått till de mer historiskt långsiktiga. Till skillnad från hur det var för bara något år sedan eller två.

Senaste rapporten gav bara 1 % omsättningstillväxt och dessutom påannonserades att man skulle ta kostnader för uppsägningar. Hur blev det nu då?

Omsättningstillväxten blev 3 % och man tog 2,6 miljarder i kostnader för uppsägningar. Brukligt sedan brukar vara att nedskärningar i personal ger, i alla fall kortsiktiga, resultatförbättringar längre fram. En del av den kostnaden, ca 1 miljard, motverkades av ändrade nedskrivningstider på utrustning. 

Omsättningen totalt landade på ca 69,8 miljarder usd (68) och rörelseresultatet på 17,4 miljarder usd (20) så rörelsemarginalmässigt blev det 25 % (30). Som sagt på pricken det som förr kan anses vara det ”normala”. 

Den stora grejen annars är återköpen som påannonserats. Återköp för 70 miljarder usd ska göras. Någon utdelning ges ju inte från Alphabet samtidigt som de har en rejäl kassa. Summan motsvarar strax över 5 % av aktiestocken, med nuvarande prissättning.

På lite längre sikt så har Alphabet dubblat omsättning och vinst ca vart fjärde år. Vi får se om man gör om det reptricket. Just nu ser det inte ut som det, men priset ligger också på PE 23.

Kon som mjölkas är ju annonser och generellt så verkar konkurrensen hårdnat lite där samt så beräknas tillväxten generellt sett inte vara lika stor längre som förr. En växande kaka är det dock fortfarande, men ska man tro på förutsägelser så handlar det numera om 10 % årligen, inte 20.

Ordet med stort O annars, eller ska man säga stort A och I, är just AI. Mycket prat om att Microsofts ChatGPT som kopplats till sökmotorn Bing kommer göra att Microsoft tar marknadsandelar. Det kan vara så. Det som också kan ske på sikt är att AI blir som sök-motorer haft det. Ni minns kanske då de kom på nätet och det fanns en del att välja på, en del kom och gick i popularitet för att slutligen kröna Google som vinnare så att deras sökmotorer t.o.m. blev ett verb. Mycket möjligt att detsamma kommer ske med AI-baserade chatbotar. 

Vill man vara med i det här ”racet” så är det en hel del exponering om man köper de vanliga jättarna Amazon, Alphabet, Microsoft mfl. Det är också egentligen säkrare än att nischa sig för mycket.

Det är ganska ofta det blir vissa segment i en marknad som blir superheta och ska ha framtiden för sig. Närliggande exempel är Unity. Är ju inte länge sedan ett sådant bolag handlades för 170 usd/aktie och skulle fortsätta mot himlen. Nu är väl kursen närmare 25 usd.

Man kan vända det lite hur man vill, men att försöka att ha en lagom, riskjusterad exponering i sina köp är alltid en bra början. Man vet aldrig. Dessutom är riskerna alltid större när kurserna är uppblåsta än då det är kristider. Men det tror man inte där och då.

Med det sagt så är Alphabet i mina ögon tämligen stabilt. Det är mitt fjärde största innehav. Jag har dels en del kurstillväxt att tacka för det men dessutom har svagt internationellt förtroende för svensk ekonomi gjort sitt till då svenska kronan urholkats i värde relativt dollarn ett tag nu med. 

Vi får se hur vår framtid med AI ser ut.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.