28 Dec, 2023

Är Nederman intressant?

Uppdaterad:
24 Jan, 2024

Nederman titulerar sig självt som miljöteknikbolag. Det handlar i sak om att minska skadlig påverkan av processer inom industrin så som tex ventilation, utsugsanordningar m.m. Luftföroreningskontroll både genom produkter som tjänster. Det kan handla om damm, svetsrök, gaser m.m.

Bolaget grundades 1944 av Philip Nederman och har varit noterat sedan 2007. Storägare är Latour som äger ca 30 % av bolaget. Latour handlas  som vanligt till en rejäl premie så det är svårt att bli indirekt ägare där till ”billigt pris”. För övrigt utgör Nederman enbart nån enstaka procent av Latours substans.

Nyckeltalen är klassiskt fina så som 10-års ROE på ca 15 %, en omsättningstillväxt under samma period på ca 9 % i snitt. Vinsttillväxt högre än så p.g.a. förbättrade marginaler och en 10-års rörelsemarginal på ca 8 %. Den senaste tiden har den dock legat på ca 10 %.

Nederman intressant
Omsättning/aktie. Källa: Börsdata
nederman
Vinst/aktie. Källa: Börsdata

2020 innebar ett rejält tapp i vinsten p.g.a nedstängningarna, men för övrigt så är kurvorna så som man brukar vill ha dem.

Q3-rapporten målar inte på kort sikt i alla fall upp någon större oro.

”Under tredje kvartalet 2023 noterades den näst högsta omsättningen någonsin för ett enskilt kvartal, 1 574 Mkr (1 398), samtidigt som orderingången ökade valutaneutralt med hela 11,0 procent, vilket ger stöd för försäljningen kommande kvartal.”

Man är inte oäven till förvärv. Förra året förvärvades Robovent som plussade på ungefär 1/10 i försäljning. Det ger lite avtryck, som brukligt, på balansräkningen då goodwill/immateriella då stor för en stor del av tillgångarna. Det gör att bolaget som sådant checkar 7 av boxarna. Balansräkningen är en av dem som inte riktigt klarar kraven. Det brukar dock aldrig förvärvsdrivnabolag göra. Tittar vi på soliditetsmåttet så är den på 36 % och nettoskuld/ebitda på 1,8. Så på den fronten ser det ok ut. Man har betat av på skulderna och historiskt har man haft en högre ”hävstång” än vad man arbetar med nu. Bra anser jag. 

Som många av Latours innehav så är man en global aktör. Man har trots en viss konjunkturoro visat en förvånadsvärd motståndskraft på både försäljnings- som marginalsidan. Farhågor har nog varit större än vad som, hittills, realiserats.

Värderingsmässigt handlas aktien nu till ca PE 17, PS 1, EV/EBIT 13.

Aktien brukar vara hyfsat ”dyr”. För nuvarande nivåer får man backa till 2015-2018 d.v.s innan krasch och eufori-åren. Det är inte ”billigt”, men heller inte längre så dyrt som man brukar få betala för detta i mång och mycket kvalitetsbolag. Man har nu en hyfsad städad balansräkning som möjliggör fler förvärv. Man ligger också rent branschmässigt rätt i tiden, med miljöteknik, även om man får räkna med att man är konjunkturkänslig. 

Några tankar om Nederman?

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.