11 Mar, 2023

Hexpol Bokslutsrapport 2022

Uppdaterad:
13 Mar, 2023

Hexpol är en industrikoncerns som avknoppades 2008 från Hexagon Polymers. Som man förstår sysslar bolaget med gummi/plast. Fordonsindustrin är en viktig kund. Man är stora även på den amerikanska marknaden.

Hexpol Bokslutsrapport 2022

2022 har visat sig vara ett bra år för Hexpol.

Försäljningen ökade med 39 %. Kostnadsökningar gnagde på marginalen men rörelseresultatet ökade ändock 7 %. Rörelsemarginalen landade på 14,8 % (19,2). Det ligger väldigt väl i linje med mina långsiktiga antaganden. Rörelsemarginalen alltså inte 39 %-iga försäljningsökningar…

Resultatet per aktie landade på 7,21 kr/aktie (6,85). 

Utdelningen höjs rejält. 3,60 kr/aktie (3). Hexpol har länge utmärkt sig för stark balansräkningen. Dylika bolag gillar jag allra mest. Soliditeten ligger på 58 %.

Vad ligger bakom försäljningstillväxten då?

” Utvecklingen för HEXPOL Engineered Products var mycket stark under kvartalet drivet av ökad efterfrågan på energibesparande produkter. Inkluderat i den positiva försäljningstillväxten för HEXPOL gruppen finns effekter av förvärv, positiva valutaeffekter samt ökade försäljningspriser.”

En medvind med andra ord. Sedan som för alla bolag så tar det tid att fullt ut kompensera för ökade kostnader. Bolaget har hållit marginalerna väl dock på historiska ok  nivåer.

Förvärven har gått i återvinningenstecken.

” Vår förvärvsstrategi ligger fast och vi arbetar fokuserat med den. Vi förvärvade nyligen McCann Plastics LLC, en amerikansk specialist inom thermoplastic compounds som har en väsentlig andel återvunna produkter. Tidigare under året förvärvade vi Almaak international GmbH baserat i Tyskland. Företaget är specialister inom tekniskt avancerade återvunna polymera compounds av hög kvalitet och vi ser stort intresse från fordonsindustrin för projekt med återvunnet material.”

Även det ligger i tiden.

Jag har svårt att se att Hexpol inte kan fortsätta leverera framöver. Ökade, som jag skrev om då, förra våren.

Då skrev jag ” jag tror att när paniken lagt sig och flaskhalsarna löst upp sig lite bättre så kommer vinsten de facto nå 7 kr/aktie under 2022.” vilket jag nog ändock tycker de har gjort nu.

Bolaget är en ”keeper” och är ett sådant där bolag man kan passa på att öka i om Mr Market får sina deppiga perioder. Blir den för euforisk kan man skala. Förra året bjöd dessutom på en extra utdelning. Som sagt balansräkningen är så som man vill se den.

Just nu är värderingen PE 16, P/S 1,8. Direktavkastning 3,1 %.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.