24 Feb, 2023

Äntligen!

Uppdaterad:
24 Feb, 2023

Det har varit lika roligt och stimulerande som tids- och energikrävande de senaste veckorna. Orsaken är att det är först de sista 7–8 veckorna inför trycket som förlaget jobbar intensivt med all korrekturläsning och vi diskuterar även om illustrationer (ja, det kommer vara med sådana) med mera. Det kanske kan låta som stressigt, men icke – det är ingen stress, då förlaget och jag har haft en bra planering samt en plan (B) om planen (A) inte skulle hålla. Hellre skjuta upp release än skynda ut en bok som inte är så genomarbetad som vi förmår. Dock skall det sägas att det är extremt och ytterst sällan som en bok och dess text är Perfekt, för alltid finns ett stavfel där och en felplacerad kommatering där. Således hoppas jag på överseende om och när dessa hittas.

Idag är det den 24 februari, vilket är det datum vi satt som sista dag för eventuella korrigeringar. När du läser detta inlägg har säkert överföringen/mailet med manus till tryckeriet gjorts och kvar återstår ”bara” för tryckpressarna att smörjas för att därefter sättas igång. Givet att inget inträffar kommer boken släpps kring den 22/3, det vill säga om cirka exakt en månad. 

Jag har tidigare skrivit att jag är ”dålig” på att fira, för jag upplever att det ytterst sällan finns så mycket att fira – själva processen med skrivandet gjorde jag klart tidigare och nu har det mer varit (jävligt mycket) pillande och läsning, läsning och… läsning. Men visst – självklart blir det att, sagt med all ödmjukhet, göra något speciellt av denna dag och kväll. En god bit mat, ett glas rött och trevligt sällskap. ”God mat” behöver i min värld inte vara något dyrt och exklusivt och samma med val av vin. Jag håller sällskap och miljö mycket högre än om det är grillade hamburgare gjorda på nötfärs än högrev/blandat. Absolut är sistnämnda godare relativt förstnämnda, men jag hoppas poängen levererats. Det spelar inte någon som helst roll om parmesanosten är lagrad i 36 eller 48 månader. 

MM

Portföljen och utdelningar

Beträffande portföljen kan jag dels konstatera att de flesta bolag antingen behåller eller höjer sina utdelningar. Under torsdagen rapporterade tre av mina utdelande innehav – Lundbergs, AXA samt Heidelberg Cement (Mercado Libre ej delar ut och således finns ingen utdelning från dem att lyfta fram – dock: vilken imponerande rapport!). Lundbergs höjer sin utdelning med 6,66 % (kanske har Fredrik Lundberg lyssnat för mycket på Iron Maiden?) och AXA med 10 %. Beträffande Heidelberg Cement kommunicerar de sin utdelning först med årsrapporten den 23 mars. Givet att torsdagens rapport var bra samt att man skriver sig ha en ”positive outlook” torde även de justera sin utdelning så att den hamnar över föregående års sådana om €2,4/aktie. Jag har emellertid prognostiserat för en bibehållen och oförändrad sådan givet världsläget.

Utdelningar är något som ständigt diskuteras och det finns lika många förespråkare som motståndare. Jag finner diskussionerna tacksamma att ta del av men tänker inte skriva en rad eller två om dess såväl för- som nackdelar. Jag har utdelningar som ett fokus, om än att de inte är ”allt”. Förra året fick jag se en rekordartad utdelningstillväxt om 26,7 % i min portfölj, men jag hyser inga falska förhoppningar att detsamma ska återupprepas i år. Mer är min prognos att jag kommer in strax under eller på exakt samma summa som vid 2021. Orsaken stavas dels att mottagna utdelningar 2022 karaktäriserades av en stark dollar – något som då var gynnsam, men som i år är dess antonym –, dels en stor extrautdelning från Sampo. Vidare har några bolag, såsom Electrolux och Diös, också sänkt eller ställt in sin utdelning.

Får detta mig att gråta, eller slita mitt hår sönder och samman? Nej, utan jag utgår från att om 2–3 år kommer mycket vara tillbaka på ”… same as every year, James”. Enskilda år sticker ut, både på upp- och nedsidan, men jag lägger mitt fokus på den långa trenden och då kan jag se att mina utdelningar är i en tydlig och stigande trend. 

Kvar att rapportera återstår Ogunsen, som är ett av mina största innehav. De kommer med sin rapport den 28 februari och jag ser verkligen fram emot den. Inte bara för att se vilken utdelning de föreslår för stämman att besluta, utan också för hur deras sista kvartal för räkenskapsåret 2022 gick. Vidare är bolaget extremt sent i sitt rapportsläpp och givet att det första kvartalet sträcker sig januari till och med mars torde VD ha mycket att säga om hur ”det första kvartalet startat… …”. 

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.