13 Oct, 2023

En ultimat aktieportfölj?

Uppdaterad:
13 Oct, 2023

En ultimat aktieportfölj – finns en sådan, det vill säga en som är universell och som passar alla och ingen? Jag tror inte det, då vi alla är unika och således har unika motiv, krav, förhoppningar et cetera. Dock finns det nog några portföljsmallar som är mer passande för gemene man än andra. Många som vill investera; börja med att investera, söker sig oftast direkt till aktier, utan att först passera fonder. Detta behöver inte vara något dåligt, men sannolikheten för det är stor. Att direkt börja med aktier – inte sällan de som man fått läsa om i aktiegrupper/sociala medier, där det mer är pump & dump utan någon fundamental analys bakom – slutar ofta i sorg och vemod. Risken med detta är att intresset där dör ut för att aldrig, eller mycket sent återkomma (och med det en förlust i tid och ränta på ränta-effekten).

En något mer passiv portfölj, där såväl aktier som fonder och ETF:er ges plats, är då en mer passande mall att applicera. Nej, den kommer högst sannolikt inte leda till bästa avkastning inom flocken, men jag tror syftet för alla och envar, när de verkligen får sitta ned och tänka det, mer är att skapa sig en sådan bra riskjusterad avkastning som möjligt än att eftersträva en linjal för mätning av könsorgan på savannen. Torde inte sistnämnda vara ab absolut högsta underordnad betydelse? 

Jag har en bekant som jag håller kär. Nämnda är en jordnära person som håller sin familj högt och sällan upplever sig ha tid för att mer noga och grundligt följa med i alla bolags respektive rapporter et cetera. Således har nämnda byggt en portfölj enkom bestående av investmentbolag och ETF:er med utdelning. Jag tycker det är ett mycket bra sätt att få exponering mot börsen och som inte kräver allt för mycket tid och energi. Såklart finns alltid flera ”om och men” samt för- respektive nackdelar med denna portfölj, men få metoder (exk. enbart sparande i såväl svenska som globala indexfonder) är perfekta givet att ovan nämnda linjal ej eftertraktas.

När jag tog en espresso med min vän för ett par veckor sedan berättade hen om sin allokering. Jag tycker den är bra och tror den kan passa många som befinner sig i samma situation likt nämnda. Hen har en relativt jämn fördelning i nedan:

  • Investor
  • Latour
  • Industrivärden
  • Xact Högutdelande
  • Xact Sverige
  • Franklin European Quality Dividend UCITS ETF 
  • Invesco S&P 500 High Div Low Vol UCITS ETF Dis
  • ishares Core FTSE 100 UCITS ETF GBP Dist
  • Vanguard FTSE Dvlp Asia Pac ex Jpn ETF USD Dis
  • Invesco EQQQ NASDAQ-100 UCITS ETF Dist

Som framkommer finns en önskan om utdelningar, över tid stigande sådana. Jag lade fram att hen kan också ta bort investmentbolagen och istället ta en investmentbolagsfond, såsom Spiltans dito. Emellertid önskar hen ha cash i hand och ej behöva sälja av X % (jmf. fyraprocentsreglen). Samma svar fick jag när jag lyfte fram alternativet att ha fonder såsom Avanza Zero och/eller Avanza Global (eller dylika). 

Oavsett mina få ”invändningar” tycker jag portföljsmallen är tämligen attraktiv att ta inspiration ifrån. Applicerar du något liknande med samma innehav, eller andra som kan ses som goda komplement till ovan innehav?

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.