27 Oct, 2023

Alphabet Q3 2023

Uppdaterad:
5 Feb, 2024

Det var en negativ kursreaktion på Alphabets senaste rapport. Liknande det vi såg då corona slog till. Detta trots att siffrorna inte var helt dumma.

Försäljning upp ca 11 %. Rörelseresultat upp ca 25 % och landade på en rörelsemarginal på 28 % (25).

Söktjänster och Youtube upp. Molndelen omsätter nu 8,4 miljarder usd (6,9) och bidrar numera till rörelseresultatet.

Såvitt jag vet kom inget av det in direkt under vad analytiker och finansfolk ville se. Möjligtvis ville man se än mer tillväxt på moln-delen. Inte minst p.g.a. av Microsofts molndel uppvisade fin, fina siffror.

Som det ser ut har Microsoft övertaget i AI, men sedan gammalt så är det söktjänster Alphabet tjänar pengar på. Det är lätt att se att med hjälp av AI kan söktjänster bli mycket mer precisa, men jag ser inte riktigt att Alphabets annonsmodell ska ersättas än på ett bra tag. Alphabets äger man ju inte för att de utvecklar en AI-applikation. Sista ordet angående AI-marknaden misstänker jag ej heller vara sagt än.

Det går dock argumentera för att en korrektion var att vänta på. Alphabet hade gått nästan 50 % upp i år och värderingen sett tex PE-tals mässig var allt bra hög.  

Den ökade vinsten och korrektionen nedåt så landar kursen nu på samma nivå som för ca 3 månader och ett PE-tal på ca 23. De där sista 10-15 % som den steg i höstas p.g.a. förväntningar och nästan tangerade nytt ATH har nu raderats igen. 

Jag gör inga ändringar här. Alphabet visade tvåsiffriga tillväxtstal efter att ha haft fyra kvartal med ensiffriga. Att det är sök och inte AI som driver är inget nytt.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.