10 Jul, 2023

Fastighetsbolagens rapporter har börjat komma in

Uppdaterad:
24 Jan, 2024

Q2-rapporter har börjat rulla in och tar man en generell vy på t.ex. fastighetsrapporterna så ser man ökade hyresintäkter, ökade driftöverskott, men förvaltningsresultatet viker i många fall. Anledning så klart ökade räntekostnader.

Ökade marknadsräntor slår igenom. Även då man måste omförhandla lån. Exempelvis läggs mer på bankerna nu när obligationsmarknaden täppts igen.

Värdeförändringarna har generellt varit negativa. Finns en del exempel där det parerats ganska bra.

För att ta ett exempel hur högen så låt oss ta Platzer. Som på ett år tappat 5 % av EPRA NAV. Nu ca 125 kr/aktie. Platzer nämner också bl.a. att transaktionsmarknaden är ganska död. I alla fall i Göteborg, men efterfrågan på hyresmarknaden är stark. 

Avgående VD där anser också att osäkerheten kommer bestå tills räntehöjningarna tar slut.

Fastpartners VD lyfter likaledes fram att med den korta räntebindningstid de generellt har så kommer eventuella räntesänkningar längre fram slå lika dant, men åt andra håller för bolaget. I denna cykel har det naturligtvis slagit hårt på utgiftssidan. Sven-Olof Johansson är lite rolig att läsa då han ofta ger sin syn på lite blandat. Exempelvis lyfter han denna gång fram att hans tro är att räntesänkningar snart kommer från Fed och då kommer ECB m.fl. få följa efter. Han ger också sin syn på skvalpvalutan, den svenska kronan och vad som påverkar den.

” o, man säljer av alla krontillgångar och blankar dessutom banker och fastighetsbolag eftersom man befararar en systemkris och en kollaps av den svenska kronan. Sedan tidigare vet dessa investerare att en ”skvalpvaluta” som kronan aldrig stärks genom styrräntehöjningar utan ju högre ränta desto större problem.”

Ett bolag som SBB, som tagit hög risk och gasat för fullt, kommer med pressmeddelande efter pressmeddelande om försäljingar. Där har de också blivit ett VD-byte och Leiv Synnes har ersatt Ilija Batjlan. Leiv kommer från Akelius-sfären så inte bara i fallet Castellum utan även annorstäder framstår Akelius som den nya fastighets-gurun.

I korgen med fastigheter så har SBB slaktats. För se om det finns något kvar om några år. I Castellum så deltogs i nyemissionen. Först om några dagar kommer Q2-rapporten där. Nästa vecka kommer Balders.

Korgen med fastighetsbolag får helt enkelt gunga på, på stormigt hav.  Störst positionering har det blivit i Castellum och det jag har möjlighet att öka lite till i är fortfarande Balder. Innan jag når den investerade summan X där som sätter stopp för ökad exponering. 

Som jag skrivit tidigare. Att ha förutbestämda belopp för olika innehav beroende på risken i dem räddar en inte från enskilda förluster, men ”räddar” en från s.k. fallande knivar. Enskilda är svåra att undvika, men man kan försöka minimera. 

Förutom fastighetssektorn så verkar det mesta rulla på bra. Sett en rejäl återhämtning under 2023. Borta är flera av de värderingar vi kunde se stora delar av 2022. Det känns alltid svårare att placera aktiesparande då, än när vi har fallande kurser. Har inte fått några nya ideer utan trots diverse spaningar hållit mig till gamla.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.