19 Feb, 2024

Nintendo Q3

Uppdaterad:
19 Feb, 2024

Då det kom annat emellan, såsom en armfraktur, har jag ej haft den möjlighet jag önskat för att skriva om Nintendos senaste rapport från den 6 februari. Skall den beskrivas med ett fåtal ord är det ”bra”, ”stark” samt, relativt hur pass efter bolagets nuvarande primärkonsol (Nintendo Switch) konkurrenter såsom Sony och Microsoft med dess Playstation respektive Xbox, ”imponerande”.

Under bolagets tredje kvartal, som är  mäter perioden oktober till och med december i dess brutna räkenskapsår 2023/2024, ökade omsättningen med 7,7 %, rörelseresultatet med 13,1 % och nettovinsten med 17,6 %. Fördelat per aktie ökade resultatet med 17,9 %, från tidigare 297,05 yen till 350,48 yen.

I november 2023 släppte bolaget Super Mario Bros Wonder, som är den första 

sidscrollande Super Mario Bros.-serien på nästan elva år. Spelet fick en mycket bra start och under cirka en och en halv månad såldes 11,96 miljoner exemplar. Spelet krönte även många fina recensioner och vann bland annat ”årets familjespel” på spelvärldens motsvarighet till Oscarsgalan; Game Awards. Gällande recensioner har spelet ett högt snitt på såväl OpenCritic som Metacritic, där betygen på förstnämnda är 98 % och på sistnämnda 92 %.

Ett annat spel som släpptes under 2023, närmare bestämt i mars, var Zelda: Tears of the Kingdom. Under Nintendos tredje kvartal såldes ytterligare flera miljoner exemplar och totalt har 20,28 miljoner sålts, cirka sex gånger så många som Pikmin 4, som sålt till ett totalt antal om  3,33 miljoner. 

Vad som är lika fascinerande som imponerande är hur mycket skjuts Super Mario-filmen givit bolaget i allmänhet, men spelet Mario Kart 8 Deluxe i synnerhet. Spelet släpptes i samband med Switchkonsolen i mars 2017 och har sålt i totalt 60,58 miljoner exemplar, varav 6,79 miljoner av dessa således enbart under det tredje kvartalet(!). Det går knappt med ord att beskriva vilken succé detta spel har varit och fortsätter att vara för Nintendo. 

Switchkonsolen, som i mars fyller sju år, fortsätter även den att sälja bra, så bra att Nintendo höjer sin guidning för räkenskapsåret. Under det tredje kvartalet såldes 13,74 miljoner enheter. Totalt har över 139 miljoner enheter sålts på dessa snart sju åren.

s

I flera inlägg, såsom det från den 10 november 2023 och den 18 november 2023, har jag återkommit till bolagets starka IP:n, dess utbyggnad av ekosystem, såsom filmen, planerade serier, Super Nintendo-land, mobil, merchandise et cetera, och koncernens arbete med detta fortsätter att skörda frukt. Den digitala försäljningen nådde 346,4 miljarder yen under det tredje kvartalet, en ökning med 11,7 % på årsbasis. Här ska adderas att ökningen blev hjälpt av yenens depreciering.

ads

Inom den mobila och IP-relaterade verksamheten uppgick försäljningen till 75,2 miljarder yen, motsvarande en ökning med 93,4 % på årsbasis, främst förstärkt av generering av intäkter relaterade till The Super Mario Bros.-filmen. 

De hittills tre avverkade kvartalen har varit mycket bra samt starka. Nintendo bedöms vara på rätt väg och visar att de alltid sätter kvalitet före kvantitet. Aldrig att spel stressas ut, såsom annars tyvärr är ett sorts modus operandi från andra aktörer. Hellre att det dröjer ytterligare ett år, eller två, men att slutprodukten blir så bra som det var tänkt. Recensionerna och omdömen för alla släppta titlar vittnar om detta. Nedan är axplock från MetaCritic.

Super Mario Bros. Wonder: 92 %

Zelda: Breath of the Wild: 97 %

Zelda: Tears of the Kingdom: 96 %

Mario Kart 8 Deluxe: 92 %

Super Mario RPG (remake) 84 %

Pikmin 4: 87 %

Splatoon 3: 83 %

Et cetera. Et cetera. Et cetera.

I dagarna har en ny remake släppts; Mario. Vs. Donkey Kong, som först släpptes till Game Boy Advance 2004. Spelet är inte (nog) inte tänkt att bli något banbrytande, utan bör mer ses som ett spel i syfte att dels locka nya spelare i och med att det inte är ett regelrätt, sidscrollande Super Mario-spel, dels fortsätta att bidraga till att hålla Switchkonsolen vid liv till det är dags för nästa. Just nu har spelet 77 % på MetaCritic och härliga, svenska Fz.se ger spelet ”låga” 3/5. 

Ett annat spel som släpps i mars och som jag tidigare skrivit om är Princess Peach Showtime!. Angående detta och mina tankar kring det hänvisar jag till mitt inlägg från januari tidigare i år. 

Rörande den nya konsolen har det tisslats och tasslats i flera år. Jag går med tron att den kommer att släppas antingen inför julen 2024, eller till våren 2025. Mer lutar det åt sistnämnda, då jag misstänker att saker och ting kommer, likt alltid, dra ut på tiden. Intressant är att det i sammanhanget kommit ut en läcka den 17 februari om att den japanska koncernen kommunicerar till förläggare att Switch 2 kommer att bli fördröjd. Detta fick den i Japan noterade aktien att tappa cirka 5 % på måndagen (idag, den 19 februari). 

Kursen har gått starkt de senaste sex månaderna och delar av denna uppgång har letts av just förväntan på den nya konsolen, likt ”buy on rumors, sell on news”. Personligen lägger jag ingen som helst vikt vid detta brus, som det de facto är. Jag gåt med (den naiva?) övertygelsen att Nintendo har lärt sig av tidigare misstag (Nintendo Wii U) och således gör allt de kan för att inte upprepa samma magplask.

Det kommer vara ett år fullt med rykten samt tissel och tassel. Detta ska ignoreras givet att det bedöms som just brus och istället skall fokus ligga på bolagets fundamentala utveckling – en som går inget annat än bra. Detta har ännu en gång börjat synas i aktiekursen (som i långa loppet följer just vinst- och kassaflödesutvecklingen).

Jag är fortsatt aktieägare i Nintendo och köper det aktieslag som finns att handla på Frankfurtbörsen Jag köper via telefonorder hos Avanza och minsta courtage är 200 kr. Utöver detta tillkommer en växlingsavgift. Detta inlägg skall inte ses som någon rådgivning. Viktigt är att du alltid utgår från din ekonomi, strategi samt placeringshorisont.
 

Bokrea

Då det är den tiden på året kommer här lite information om att mina böcker, men såklart även den jag fick äran att författa tillsammans med Eric Sprinchorn, finns på årets bokrea. Detta såväl i förlagets shop som på Adlibris och Bokus.

ddd
TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.