26 Feb, 2024

SBB trixar vidare

Uppdaterad:
26 Feb, 2024
SBB

SBB säljer fastigheter till sig själva via ytterligare ett Joint Venture. Den här gången är det förvaltaren Castlelake som via sina fonder går in som delägare i ett nytt bolag som startas ihop med SBB. SBB Infrastructure. Sen köper det nya bolaget fastigheter från SBB för bokfört värde (5,7 miljarder). I dealen ingår också att SBB sköter om fastigheterna och det har tidigare snackats om att SBB skickar med gratis eller nästan gratis förvaltning under ett antal år för att hålla uppe priserna på fastigheterna.

I samband med affären lånas ca 5,2 miljarder upp och som säkerhet lämnas fastighetspant på dels de aktuella fastigheterna men också ytterligare 3,7 miljarder i andra fastigheter. Räntan är lite stökig då den är uppdelad i två. Den svenska delen har en ränta på 8,95% och den europeeiska delen  har en ränta på 8.93% från vad jag kan utläsa. Och det är inte jättebilligt. Pengarna kommer användas  för att "förvärva fastigheter och för att refenansiera skulder i SBB"

 

Fortsatt snårigt

Det förvånande i den här affären är att SBB fortsätter med de här snåriga affärerna och jag gissar att det beror på att ingen utomstående aktör ville betala de priserna SBB ville ha och då bildar de nytt bolag och köper av sig själva och samtidigt får de in lite friska pengar från Castlelake och SBB kan hanka sig fram ytterligare en liten tid.

Det skulle inte förvåna mig om SBB går upp på den här nyheten. I alla fall initialt. Men för mig är detta knappast något positivt. Förutom för den allra närmaste tiden då när man får in lite kontanter och det talar i sin tur för att bolaget är desperat. Jag trodde inte heller att Leiv skulle ge sig in i den här typen av snåriga affärer då det till stor del är de som bidragit till SBB:s låga trovärdighet.

Klockan tickar även för den gigantiska utdelning som SBB kommer tvingas göra under första halvåret 2024.

I fredags stängde SBB på 3,643 kr.

 

Läs mer om SBB

Utdelningshöjning i SBB

SBB säljer fastigheter för 400 miljoner

En miljard i garanti till aktieägare

Krismöte i SBB

SBB Säljer och säljer

SBB fortsätter trixa

Ytterligare en storägare lämnar SBB

SBB:s VD anhållen 

SBB:s fastigheter - lista

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.