19 Jun, 2024

SBB:s återköp - vems aktier köptes?

Uppdaterad:
19 Jun, 2024
SBB

Ja då var det dags att skarva lite igen

I måndags kom nyeheten att SBB köper tillbaka D-aktier för maximalt 50 miljoner SEK. Och marknaden jublade och skickade upp SBB med över 20% Orsaken till återköpen var enligt bolaget:

“skapa en så optimal kapitalstruktur som möjligt”

“Som ett led i att stärka bolagets finansiella ställning och långsiktiga kassaflöde har styrelsen fattat beslut om ett begränsat återköp av D-aktier”

“Samtidigt bedömer styrelsen att tidpunkten för ett återköp är rätt givet balansen mellan D-aktiens substansrabatt och de framtida marknadsutsikterna”

Sen ser vi till utfallet och ser då att som av en händelse äger den norska skolkoncernen Dibber 44 miljoner aktier och att de sålde samtliga dem genom en internförsäljning där köpare var SBB. Kursen var 7,87 kr.

Sedan tidigare vet vi att en eägare med just 44 miljoner D-aktier har fått en kursgaranti om 31 kr från SBB. Om det här är samma norska skolkoncern som vi pratar om så skulle det innebära att de köpta aktierna kommer kosta SBB ytterligare en miljard. Dyra aktier det där kan man tycka…

Kommunikationen har brister

Som vanligt när det kommer till detta bolaget så tycker jag att de brister i sin kommunikation. Det är ju uppenbart att detta kommer fram och då är det ingen anledning att mörka vem som är köpare samt att det eventuellt kommer tillkomma kostnader för detta återköp. Nu verkar de köra den klassiska politikermodellen och köra huvudet i sanden och hoppas allt går över. Jag tycker i alla fall att man borde vara uppiktig till bolagets luttrade aktieägare om detta. Det har de förtjänat.

Det märks också att marknaden til viss del genomskådat det hela kursen är mer eller mindre tillbaka på nivåer där den var innan återköpen gjordes. Det är dock lätt att känna lite med de aktieägares som köpte aktier i måndags till kurser kring 9 kr.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.