Didrikfinans
Likes
86
Antal inlägg
167
Följare
41
Medaljer
0
Om användaren
Mitt första mål är helt enkelt att spara ihop till en aktieportfölj värd en miljon. Jag vill se att jag kan, hur lång tid det tar och lära mig mycket på vägen. Målet är att göra det på tio år. Vad som händer efter det vet jag inte. Kanske kommer jag använda utdelningen till att betala familjens semestrar framöver, och för att förgylla vardagen. Jag känner inte heller någon stress utan lever gott under tiden men väljer bort onödig konsumtion. Jag kommer att skriva inlägg om aktier och min portfölj som varvas med privatekonomi, sparande och allmänna funderingar kring dessa och andra privatekonomiska ämnen. Följ min resa mot målet och dela gärna med dig av dina egna ekonomitips och tankar. Vi ses!
Kontakt email

RSS

RSS feed
10 april

Utdelning Nordea. Novo Nordisk, Handelsbanken och Castellum

false

Då har det landat några utdelningar  till på kontot och det här är den tyngsta utdelningsmånaden för mig med utdelningar från både SHB och Nordea. Castellum delar numera ut två gånger per år så återstoden kommer först i september.

Utdelningar 2018:

Datum Värdepapper Antal Kurs Belopp
2018-01-03 Walmart 60 4,15 249
2018-02-16 Apple Inc 2 4,97 9,93
2018-03-09 Microsoft Corp 8 3,46 28
2018-03-23 Nordea 455 6,86 3121
2018-03-27 Novo Nordisk B 160 6,62 1059
2018-03-27 Handelsbanken A 1127 7,50 8453
2018-03-28 Castellum 480 2,65 1272
Totalt 14192 kr

 

Utdelningar som landar på kontot under april kommer snart ifrån Creades, Skanska och Industrivärden.

Ska sätta mig och titta på vad jag fått i utdelning totalt sedan jag började den här resan. Att maximera utdelningar har aldrig varit ett mål men det börjar blir ett ganska bra årsbelopp nu tycker jag. 

Taggar (blogg): 
9 april

Månadsrapport mars

Det blir en Q1-rapport för mig den här gången eftersom jag inte gjort någon månadsrapport på ett tag. Det känns på sätt och vis mer intressant också så jag kanske fortsätter med det. Jag har mest rapporterat månadsvis för att det är roligt att följa utvecklingen men med en långsiktig plan så blir det lite egentligen överdrivet. 

Portföljens utveckling från årsskiftet t.o.m. mars månad (inklusive likvider) är -2,14% och mitt jämförelseindex SIX30RX ligger på -0,75% under samma period. 

Eget kapital har ökat marginellt från 725 898 kr den 28 februari till 727 477 kr den 31 mars. 5000 kr har tillförts som månadssparande.

Under mars månad fyllde jag på med 30 st Skanska-aktier.

Andel likvida medel ligger nu på höga 18,5% efter försäljningen av H&M och de större utdelningar som trillat in nu i mars.

Mitt sparande månad för månad sedan start 2010:

 

Taggar (blogg): 
12 mars

Utdelning Walmart, Microsoft och Apple

Det är hög tid att börja summera årets utdelningar och först ut var mitt numera sålda innehav i Walmart. Utöver det har två andra av mina amerikanska innehav delat ut. 

Utdelningar 2018:

Datum Värdepapper Antal Kurs Belopp
2018-01-03 Walmart 60 4,15 249
2018-02-16 Apple Inc 2 4,97 9,93
2018-03-09 Microsoft Corp 8 3,46 28
Totalt 287 kr

 

Det har börjat försiktigt men under mars kommer de största utdelningarna trilla in på kontot. Nästa innehav som delar ut är Nordea och sedan följer SHB, Novo Nordisk och Castellum.

Taggar (blogg): 
11 mars

Deklarationen har landat hos Kivra

(Vill förtydliga att det här inte är ett meddelande från Skatteverket...)

 

Det är alltid lika spännande att få deklarationen och förhoppningarna om att få något tillbaka av Skatteverket är lika stora varje år. Förr om åren rev jag upp plasten runt pappret för att snabbt hitta fram till del där domen förkunnades men numera är det en lite lugnare övning som innefattar mobilt bankid och lite  scrollande i Kivra. Dock är det fortfarande lika spännande och dessutom rätt smidigt tycker jag.

I Kivra får man den post man vill samlad på ett ställe och slipper pappershögar som är på väg in i en pärm men aldrig tycks nå hela vägen fram. Det är den främsta fördelen utöver att man får deklarationen tidigare då. Försäkringsdokument och liknande är bra att ha koll på och i elektronisk form har man det.

Förra året fick jag tillbaka återbäringen redan i april och det är utlovat i år med förutsatt att deklarationen lämnas in utan tillägg eller ändringar och att man godkänner den senast 28 mars. E-tjänsten och appen öppnas 20 mars.

Så hur gick det då? Jo, jag får tillbaka en summa i år med. En regel jag kört med är att minst 50% av löneförhöjningar, tillfälliga inkomster och skatteåterbäring ska gå till aktiesparandet. Får se hur det går med det i år men ska göra mitt bästa även om familjens utgifter ibland får mig att känna mig som Al Bundy. 

Taggar (blogg): 
10 mars

Inköp och försäljningar 2018

Även om jag inte skrivit så mycket här på bloggen i år har det hänt en del bakom kulisserna. I början av januari gjorde jag mig av med mitt resterande innehav i H&M. Det finns i mitt tycke bättre bolag att satsa på framöver. Jag gjorde också slag i saken när det gäller mina tankar om att köpa in mig i web services, data och framtida teknik och gjorde några inköp i FAANG-bolag. Där var tanken att köpa för motsvarande 5% av portföljen vilket jag gjorde och sedan låter jag bli att öka utan innehav får i så fall växa organiskt. 

Störst köp har jag gjort i Skanska där jag i omgångar fyllt på med 166 aktier för en snittkurs på 163,86 kr per aktie.

Jag har köpt 8 Microsoft (89,38 USD), 2 Apple (163,10 USD), Alphabet Inc Class A (1182,60 USD) som är Google och 2 Facebook (180,27 USD). En Amazon-aktie köpte jag i december för 1171,82 USD i samband med att jag sålde av hela innehavet i Walmart för 99,14 USD. 

Mina sista 200 aktier i H&M sålde jag för 163,02 kr den 5 januari.

Jag är som vanligt sugen på fler investmentbolag och hoppas att Investor kan bli köpvärt snart. Skanska är jag fullinvesterad i så det blir kanske till att lägga sparandet på det redan rätt stora likvidkontot framöver.

 

22 februari

Lite mycket just nu

Det är lite mycket för tillfället så bloggande går på sparlåga. Jag har nytt jobb sedan några veckor tillbaka och resten av tiden går åt till att hantera småbarnslivet och det tar på krafterna. Hoppas att skrivblockeringen är på övergående och att jag kan ta nya tag här snart. 

Tänker snart få till en månadsrapport i vanlig ordning och då även skriva lite om mina senast försäljningar och inköp. Tog bl.a. tag i tanken om att äga några FAANG-bolag och köpte för motsvarande 5% av portföljen. På 10 års sikt tror jag det kan bli riktigt bra men med betoning på tror.

På återseende.

 

Taggar (blogg): 
15 januari

Utdelning 2017 samt sedan start 2010

Tänkte att jag skulle sammanfatta den totala utdelningen 2017 och hur det har sett ut sedan starten av min KF under mitten av 2010. 

Som nybörjare under 2010 var jag väldigt aktiv med kort innehavstid och låg dessutom ofta nästan helt likvid i perioder. Det förde med sig att jag inte brydde mig så mycket om utdelningarna och ofta missade dem eller tvärtom råkade äga aktien just när utdelningen avskiljdes. Runt 2012 började jag bli mer långsiktig med längre innehav och runt 2014-2015 började jag putta in mycket mer sparande i portföljen varje månad. Det avspeglar sig rätt tydligt i utdelningshistoriken här nedanför. 

Medianvärdet för utdelningsökningen under perioden 2010-2017 ligger faktiskt på hela 65% per år. Den höga ökningen kommer givetvis att sjunka i takt med att portföljen växer och pengarna jag puttar in utgör en allt mindre andel, men det känns ändå kul med en såpass hög siffra. 

2017 blev den totala utdelningen 22 145 kr och således var det första gången utdelningen nådde över 20 000 kr vilket känns som ett kul delmål. 2018 är svårt att uppskatta eftersom jag sålt av några innehav - vilket jag återkommer till i nästa inlägg. Dessutom är det inte säkert att jag kan spara lika mycket som jag hoppats. Men om ett år får vi se. 

 

Taggar (blogg): 
11 december 2017

FAAMNG!? Tankar om en teknikaktieportfölj tar sin början.

Jag har blivit mer och mer sugen på att bygga en liten teknikportfölj i min  portfölj. Tanken är att köpa ett antal teknikaktier till ett sammanlagt värde om ca 5% av portföljens värde. Börja köpa lite smått inom en snar framtid och låta den öka i storlek om den fortsätter upp och annars fylla på lite då och då men aldrig köpa mer om den växer till 10% eller mer av portföljens värde pga risk. 

Syftet är att hänga på digitaliseringen och då vara med bland de största bolagen vad det kommer till cloud-infrastruktur och data. Dessa bolag som rimligtvis har stor chans att tjäna mycket pengar på övriga bolag som i sin tur behöver en bra global infrastruktur för sina egna affärer.

I juni 2017 publicerade Gartner sin "magic quadrant" för Cloud IaaS och då såg det ut såhär:

(https://www.theregister.co.uk/2017/06/19/gartner_confirms_what_we_all_kn...)

 

I dagsläget tänker jag satsa på de största inom Cloud services vilka då blir Amazon,  Microsoft och Google. Bolag som har möjlighet att tjäna pengar på varenda sidvisning på deras kunders sajter förutom möjligheten att ta extra betalt för analytics/machine learning/AI. Kanske borde Alibaba vara med här för den enorma kinesiska marknaden.

För "data" tänker jag satsa på de bolag som vet allt om oss. Bolag som Facebook och Google som dyker upp även här. Där har vi intäkter från reklam samt all möjlig oöverträffad (och obehaglig?) demografisk data om oss och vårt beteende som säljs vidare. Senaste exemplet jag såg var en startup som säljer data från Facebook till mäklare i form av "dessa personer inom det här området är potentiella köpare till den här 2:an". Kommer tyvärr inte ihåg vad bolaget heter.

När det kommer till Apple och Netflix har jag inte bestämt mig än men kan nog tänka mig att peta in lite där som avslutande investeringar i teknikportföljen. Listan över tilltänkta bolag ser alltså ut som nedan i dagsläget och jag har inte hunnit så långt i mina tankar än. Några analyser ska jag nog ta mig tid att göra innan köp dessutom. Mest för att avgöra vad som är relativt  "billigast" i dagsläget.

Facebook - data samt reklam

Apple - fortsatt oöverträffat premiumbolag med stark inlåsningseffekt

Amazon - ledare inom cloud services och jätte inom e-handel

Microsoft - nr 2 inom cloud services samt IT gigant

Netflix - kommer att fortsätta växa enormt och kan fortsätta höja priserna?

Google - cloud services och data

Vad tänker du om ovanstående aktier och är jag för sen på bollen eller har digitaliseringen bara börjat?

Taggar (blogg): 
11 december 2017

Månadsrapport november

Lite sent ute och det har hänt en del sedan månadsskiftet men siffrorna ska loggas så då kör vi..

Portföljens utveckling från årsskiftet t.o.m. november månad (inklusive likvider) är +5,53% och mitt jämförelseindex SIX30RX ligger på +8,71% under samma period. Börsen har tappat en del sedan förra rapporten men det kanske infinner sig en julrusch "som vanligt". Hade gärna nått upp till mitt avkastningsmål på +10% men vi får se. I så fall måste mina större innehav börja röra på sig.

Eget kapital har minskat från 734 248 kr den 31 oktober till 722 954 kr den 30 november. 7000 kr har tillförts som månadssparande.

Under november fyllde jag på med 25 st H&M aktier och skiftade från SHB B till SHB A.

Andel likvida medel ligger på 8,5%.

Mitt sparande månad för månad sedan start 2010:

Taggar (blogg): 
4 december 2017

Skiftade från Handelsbanken B till Handelsbanken A

Jag har suttit och väntat länge på att skifta aktieslag i SHB och hade hoppats på en spread på minst 2% men idag tröt tålamodet och jag sålde mina 1121 st SHB B för i snitt 113,25 kr/styck. Efter courtage x 2 skulle pengarna räcka till ca 6,8 "gratisaktier" så jag köpte 1127 SHB A. 

Senast jag gjorde det här bytet i november 2016 blev det 27 "gratisaktier" och det var därför förväntningarna var högt ställda. Den gången bytte jag inte courtageklass och det gjorde jag inte nu heller eftersom jag räknar med att det blir några mindre affärer inom den närmaste månaden. 

 

 

Taggar (blogg): 

Sidor

Blog Archive

Blog Archive
2018 (7)