Spartacus
Likes
156
Antal inlägg
558
Följare
45
Medaljer
0
Om användaren
Tankar, noteringar och funderingar om aktier och investeringar.

RSS

RSS feed

Blogg

Bokslutsrapport 2016 Hexpol

Startade ju januari med att gå igenom Hexpol vs checklistan och avslutade månaden med lite djupare funderingar och slutsatsen "Sammantaget tycker jag Hexpol som bolag ser väldigt välskött ut och dess framtidsutsikter intressanta. Nuvarande värdering kan jag tycka anses som något ansträngd, men rimlig för en lite mindre inledande position."

Nu har bolaget avgett sin bokslutsrapport och den överaskade mig faktiskt lite. Hexpol aviserade nämligen en extrautdelning på 3 kr per aktie. Den ordinarie höjs till 1,75 kr/aktie (1,70) vilket var mer väntat.

Sista kvartalet 2016 var tydligen bolagets bästa någonsin. Försäljningen har ökat men priskonkurrensen är fortsatt stark. Vilket gör att bolagets höga marginaler imponerar än mer. 17,7% (17,5%) låg rörelsemarginalen på 2016. Jag har ju tidigare kommit fram till slutsatsen att jag tror det kommer vara svårt att få vinsttillväxt genom just marginalförbättringar. Förvärv och omsättningstillväxt ja, men just marginalerna tror jag blir svårt på sikt.

Som en reaktion på rapporten gick kursen upp. Vilket var synd. Jag hade hoppats på en fallande kurs för jag har bara tagit en liten position. Vi får se  om bättre köptillfälle ges under 2017.

 

 

Vinsten för 2016 landade i alla fall på 4,06 kr/aktie (4,05) vilket som synes ligger i nivå med förra årets. Om vi får rapporter om stora förvärv alternativt kraftig försäljningstillväxt så kan nog både vinst som aktiekurs fortsätta stiga, men börjar den ekonomiska motorn hacka så kan det fort gå nedåt också. Bolagets finansiella ställning är fortsatt stark vilket är något jag alltid gillar, oavsett upp eller nedgångar.

Taggar (blogg): 
Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (3)

Taggar