Fantastiska Farbror Fri
Likes
308
Antal inlägg
1453
Följare
64
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Om vi fick börja om som 20-åringar - Temavecka del 2 av 5

Mitt 20-åriga jag hade under ett par år efter gymnasiet gått en termin på Stockholms Universitet (SU) med blandade resultat, jobbat ett halvår på ett lager, gjort en månadslång resa till USA och sedan klarat av militärtjänsten på F-21 i Luleå som stridsledningsgruppchef. Vad detta hade lärt mig var att jag inte ville gå på SU, jag ville inte jobba på lager och jag ville inte bli militär. Jag valde då en ekonomiutbildnining i närmare hemet (samma skola och år som blivande fru fri) och resten är historia. 

Hade jag idag fått börja om i den positionen så hade jag nog tänkt lite annorlunda kring livet, jobbet och utbildningen vilket jag har summerat nedan..ska försöka förklara varför:

  • Yrke/Utbildning - Idag hade jag valt en utbildning och yrkesbana som passade bättre för deltid/halvtid. Antingen säsongsvis eller under hela året. Detta eftersom jag idag vet att det är så fasligt lätt att leva på mindre än en hel lön så hade jag sett detta som en stor möjliggörare och flexibilitet. Yrken där jag ser att det är möjligt är inom många välfärdsyrken men även som hantverkare och inom vissa IT yrken. För egen del hade jag troligen valt att utbilda mig till lärare inom samhällsvetenskap/ekonomi. 
  • Fuck FOMO - Fear of missing out (rädsla för att missa något) är en av de mest meningslösa känslorna som finns i dagens samhälle med ändlösa valmöjligheter. Det spelar ingen roll om vi gör allt vi kan varje dag under resten av livet vi kommer ändå ha valt bort mer än 99% av allt som vi skulle ha kunna göra. Därför är det viktigt att tidigt förstå att man måste välja det man verkligen vill göra och sen göra det ordentligt. Att välja en sak under en period hindrar inte att man väljer något annat under en annan period. Under den här tiden skulle jag tillexempel passa på att resa enkelt (inom Sverige och utomlands) då det är något man kan göra billigt och mycket innan man har barn.
  • Bo hemma/ dela lägenhet - jag hade egentligen möjlighet att bo hemma under den här perioden och jag hade en bra relation med mina föräldrar som respekterade mig som vuxen. Borde ha valt att bo hemma längre då det var möjligt istället för att låna pengar för att bo i en egen lägenhet. Hade jag av någon anledning inte kunnat bo hemma hade jag försökt dela lägenhet med en eller flera kompisar då det sänker kostnaden och ökar den sociala interaktionen jämför med att ha ett eget litet krypin.  
  • Jobba extra / ta extra kurser - jag har aldrig kännt att heltidsstudier tar upp en verklig heltid och vid 20-års ålder utan barn så innebär det att man har oceaner av tid. För egen del innebar det att jag var väldigt ineffektiv. Samtidigt har jag aldrig motiverats av att ha högsta betyg i allt utan har hellre gjort något mer/annat när jag vet att jag klarar en kurs. Hade jag varit 20 hade jag jobbat mer vid sidan av skolan och/eller tagit extra kurser för att bli klar snabbare. 
  • Spara och investera - i och med att jag hade varit bättre på att tacka nej till saker som inte gav mig något (fuck FOMO), skulle bo hemma längre och jobba mer extra så skulle det bli pengar över att spara och investera. Möjligen hade jag lagt undan dessa pengar i första hand för att köpa en första bostad eller för att ha ett starkapital om jag ville starta eget.  I denna fas hade jag ändå vågat ta lite risk då det tidigt i livet finns många år att ta igen misstag och samtidigt många år att använda de lärdomar som misstagen ger.   

När jag sedan blir klar med utbildningen efter 3-4 år så skulle jag troligen trots förutsättningarna att jobba deltid inledingsvis köra heltid i 5-6 år för att skaffa massa erfarenhet innan barnen kommer in i bilden. Under den perioden skulle vi gemensamt kunna spara 50-70% av inkomsten medan vi lever livets glada dagar tillsammans. Efter dessa 5-6 år skulle vi köpa en obelånad bostad på en medelstor ort och hitta varsitt jobb på deltid 40-60%, ta långa föräldraledigheter (helst tillsammans)...helt enkelt leva!  

Vad tänker ni? Ni som är 20-år hur tänker ni? Ni som är äldre vad hade ni gjort om ni fick starta om? 

akb123's picture
2
3
0
0
akb123

 

 

Anonymous's picture
Snart 30år (ej registrerad)

Intressanta funderingar! Gillar verkligen temat på denna vecka och det ska bli spännande att följa med. Ibland undrar jag dock om slutresultatet egentligen skulle bli bättre om man fick börja om... Resan till den person man är idag baserar sig mycket på den resa man redan gjort. Om man då skulle ha möjligheten att börja om, skulle då slutresultatet (ens egen personlighet mm.) också bli annorlund och i stället för att tänka att man gjort den ultimata resan skulle man sitta i samma situation och tänka "om jag gjort si eller så annorlunda skulle slutresultatet kanske ha blivit bättre?". Tror det är viktigt att vara nöjd med den resa man gjort, fast jag också ofta tänker att tänk om någon skulle ha sagt till mitt 18 åriga jag att det är bättre att spara än att slösa! Om jag skulle ha kunnat ta till mig den lärdomen i den åldern är dock tveksamt. Tack för ett intressant inlägg!

Fantastiska Farbror Fri's picture
308
1454
64
0
Fantastiska Far...

Hej akb123, 

Självklart har du helt rätt i att det är svårt att tänka sig att man kan ha samma erfarenhet vid 20 som vid 40 eller 60. Däremot så kan man ju leka med tanken. Den här övningen handlar inte heller om att ångra något då jag är väldigt nöjd med var vi befinner oss idag. Tycker ändå att det är intressant och tänka vad man hade gjort vid 20 om man hade den kunskap och erfarenhet man har idag. Det kan ju också vara en inspiration för lite yngre läsare även mo dom inte kan ta mina tankar rakt av och applicera på sina liv så kan det finnas något uns av inspiration. 

Fantastiska Farbror Fri's picture
308
1454
64
0
Fantastiska Far...

Hej Snart 30 och tack för din kommentar, 

För mig handlar inte detta om att inte var nöjd med den punkt som vi tagit oss till idag utan snarare en fundering kring hur man kan rådge dom som är yngre idag eller som börjar i vår ålder men som inte har gjort något hittils. Min form för detta är att utgå ifrån mig/oss själva och beskriva vår situation i det läget så att man kan anpassa och fundera på vad det betyder i just din siutation. Man kan aldrig gå helt förbi det faktum att man behöver få egna erfarenheter men det förtar inte att man även kan lära en del av andra som gått före. 

Spargrisen's picture
23
45
1
0
Spargrisen

En sak jag ångrar är att jag inte tog mod till mig och köpte en av de nybyggda lägenheterna som jag fick erbjudande om i ett område som verkligen blev attraktivt. Mitt motstånd var att deras månadskostnad var superhög (nybygge på 90-talet) och jag hade inte klarat av det ekonomiskt just då eftersom jag pluggade. Dessutom så var det extra krångligt att hyra ut i andra hand på den tiden. Så jag lät bli, trots att jag hade bra kötid i företagets interna kö.

Sen kanske man borde pluggat nåt annat, Men jag vet inte vad. Borde ha rest mer när chansen fanns (innan barn som kostar och har tider de inte kan ta ledigt). Men jag tror inte att jag hade kunnat ha ett extraknäck under studietiden, INGEN hade det på min utbildning eftersom det var ganska krävande o högt tempo.

Men jag bodde billigt, hemma hos föräldrarna och kunde spara undan mycket av det jag tjänade på sommarjobben. Alltid något.

Anonymous's picture
S (ej registrerad)

Jag hade tagit en 3 årig utbildning inom IT eller datavetenskap. Bott hemma, fortsatt tagit extra kurser och jobbat vid sidan. Sparat pengar för boende, rest mer under somrarna istället för att slösa pengar på en massa kläder och försökt skaffa ett heltidsjobb så fort som möjligt efter examen men i sådana fall skulle jag omöjligt ha träffat min sambo. Så jag antar alla de vägskäl jag stod inför förut tog mig till den jag är idag och jag vet inte om jag skulle vilja göra annorlunda. 

Fantastiska Farbror Fri's picture
308
1454
64
0
Fantastiska Far...

Hej och tack för era kommentarer, 

Spargrisen - det är lätt att vara efterklok men som flera andra har sagt i kommentarerna så hade man kanske inte upplevt andra positiva saker i livet om man hade tagit andra beslut. Det verkar vara väldigt olika mellan utbildningar hur mycket extra tid som finns men min känlsa är att teoretiska utbildningar sällan är ens i närheten av heltid..och även om de är heltid så har man ändå tid och ork att jobba lite när man är ung och inte har barn. 

S - Det är ju just det som är grejen med dessa tanke experiment att de är just experment och inte verklighet. Risken är att om jag hade gjort som ovan så hade jag kanske inte heller träffat min fru...och utan henne hade det inte blivit så bra som det är idag. Det är ändå roligt att fundera lite över olika val...inte minst för att man ibland får fråga från yngre..."vad skulle du ha gjort"...

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (37)
Apr (9)

Taggar