Aktieinkomster
Likes
791
Antal inlägg
1332
Följare
66
Medaljer
0
Om användaren
Jag är en investerare, entreprenör och företagare med ett stort intresse för investeringar och ekonomi. På min blogg här kommer ni att få följa min resa och min utveckling gällande just mina olika investeringar och mitt företagande. Skrivandet är en stor del av min vardag så ni kommer nästan kunna följa mig och mitt företag i realtid, varje dag.
Kontakt email

RSS

RSS feed
21 november 2017

Kan man få för många innehav i sin portfölj? Kolla på Warren Buffett

Jag tror att de flesta långsiktiga investerare någon gång har upplevt dilemmat med att man tycker att sin portfölj börjar få för många innehav, oavsett om man har en långsiktig utdelningsportfölj eller någon annan typ av långsiktig portfölj. Men hur ska man då tänka när man hela tiden hittar nya intressanta innehav som man tror på i längden? Mina tankar kring det tänkte jag nu dela med mig av samt även visa er hur en av världens bästa investerare genom tiderna resonerar och gör i praktiken.

Om vi börjar med mitt tankesätt så resonerar jag så att det handlar om en kapitalfråga. Har man tillgång till en bra pott med kapital och t.ex. ökar på den potten varje månad eller liknande via sparande så ser inte jag något problem med att antalet innehav i portföljen utökas hela tiden. Det hela handlar om att man inte ska ha för små innehav i sin portfölj. Har man t.ex. bara några tusen kronor i kanske tio olika bolag så kanske man ska prioritera att öka på deras värde rent innehavsmässigt istället för att hela tiden köpa på sig nya. Vad som är en ordentlig pott med kapital och hur mycket man minst bör ha i varje bolag låter jag er själva avgöra men det viktiga är som sagt att inte låta innehaven bli för små och för många för det kommer tära på avkastningen från själva värdeökningen i längden. Då är det bättre att börja med att fokusera på ett mindre antal innehav och sedan när de vuxit till sig lite kan man börja plocka in något eller ett par nya.

Men om vi återgår till huvudfrågan om det är dåligt att ha många innehav i sin långsiktiga portfölj så är mitt svar på den frågan, nej. Jag tycker snarare tvärt om, nämligen att det kan vara väldigt bra då det inte bara innebär att man får en bra spridning utan även att man verkligen ser till att ta till vara på de långsiktiga investeringstillfällen som man hittar. Skulle jag ha mer eller mindre obegränsat med kapital så skulle jag ha betydligt många fler innehav än vad jag har idag och just nu sitter jag på 24 stycken i min utdelningsportfölj. Men även jag har löpande det problemet/dilemmat att jag hittar nya intressanta utdelningsbolag som jag skulle vilja plocka in. Ibland gör jag det och ibland avstår jag då jag känner att jag istället vill prioritera mina nuvarande innehav och öka på i dessa istället.

Min ståndpunkt är kort och gott alltså att man inte kan få för många innehav i en långsiktig portfölj, så länge man håller sig till det fundamentala, grundtanken med sin portfölj och inte skenar iväg för mycket. Den här ståndpunkten och dessa tankar kan man även klart och tydligt se hos Warren Buffet som om han inte är den bästa långsiktiga investeraren genom tiderna i alla fall är en av de bästa tänker likadant.

I dagens läge har Warren Buffetts investmentbolag, Berkshire Hathaway nästan ett hundratal bolag i sin portfölj, både noterade och onoterade utanför börsen. Även om Warren Buffett själv har sagt att för mycket spridning är att inte veta vad man håller på med så kan man också vända på det och klart och tydligt se att han ser till att utnyttja alla de tillfällen han tycker är intressanta och givande i längden. Att många av hans innehav sedan är enorma och att Berkshire Hathaway är storägare i flera stora bolag på börsen är en annan sak då det enbart handlar om att han har tillgång till den typen av kapital som gör att hans positioner blir så pass stora och tunga.  

Men avslutningsvis så skulle jag rekommendera och jag själv agerar så att jag aldrig låter ett intressant långsiktig investeringstillfälle gå till spillo, även om det medför att jag får ytterligare ett bolag i min portfölj. Det gäller bara att se till att positionerna inte blir för små och utspädda totalt i portföljen och den strategin har bevisligen funkat tidigare och kommer fungera även framöver.  

 

Det vore även roligt att höra hur ni tänker kring det här med antalet bolag i en portfölj?

 

David 

3 maj 2016

Veckans videoklipp: Hela Berkshire Hathaways årsstämma

Tidigare idag tipsade jag er om en väldigt bra genomgång/guide i podcastformat av Berkshire Hathaway årsstämma som ägde rum nu i helgen. Den ger er på ungefär 23 minuter en väldigt bra överblick av stämman men jag tänkte att det antagligen även finns ett intresse från er läsare för ett kolla in hela stämman nu efterhand.

Av den anledningen blir den här veckans videoklipp just hela sändningen från Berkshire Hathaway årsstämma. Den är strax över sju timmar lång så nu har ni helt klart någonting att göra den närmsta tiden. Klicka bara på play här nedanför så drar den igång och när ni tagit er igenom den så vore det väldigt roligt att höra era tankar och reflektioner i kommentarsfältet här nedanför.

 

Ha en fortsatt bra kväll!
David 

3 maj 2016

Berkshire Hathaway årsstämma-guide

I lördags höll Warren Buffetts investmentbolag, Berkshire Hathaway sin alltid lika populära årsstämma och just den här gången skrev de faktiskt även historia via att även streama stämman live på internet så att även de personer som inte var på plats i Omaha, USA också kunde ta del av allt som hände.

Hela sändningen från stämman slutade på strax över sju timmar rent längmässigt och det kanske inte är alla som har tid eller ro att sitta och kolla på sändningen så här i efterhand om man missade livesändningen i lördags. Men då kan jag starkt rekommendera att ni istället lyssnar på The Motley Fools genomgång av stämman i podcastformat och som de kallar ”Your 23-Minute Guide to Berkshire Hathaway's Annual Meeting”.

I det poddavsnittet får man en väldigt bra genomgång av årsstämman av en av The Motley Fools analytiker som var på plats och han delar även med sig av en hel del riktigt intressanta reflektioner och tankar från sina egen synvinkel. Ni hittar avsnittet här och jag vågar nästan lova er att det är den snabbaste och smidigaste guiden och genomgången av årsstämma.

 

Har ni några reflektioner om stämman i allmänhet och vad som kom fram med mera?

 

Just podden Industry Focus från The Motley Fool som har producerat det här ovanstående avsnittet blev även veckans podcast från mig förra veckan så ni kan läsa mer om den här.

 

David    

30 april 2016

Första gången någonsin för Warren Buffett

Idag klockan 10:00, New York-tid och klockan 16:00 svensk tid kommer Warren Buffetts investmentbolag, Berkshire Hathaway  för första gången någonsin sända sin årsstämma live över internet och för personer som inte är på plats i Omaha där stämman hålls.

Idag kommer vi alltså att kunna bevittna historia och att säga att det här helt klart är årets mest omtalade och intressanta stämma är absolut ingen överdrift, snarare tvärt om. Det här är ett unikt tillfälle för oss som inte kan vara på plats att ta del av stämman och det kommer i alla fall jag se till att utnyttja, kommer ni det?

 

Ni hittar live-sändningen här!

 

Kommentera även gärna stämman via kommentarsfältet här nedanför både nu innan, under tiden och efteråt och berätta vad ni tycker och hur era tankar går.

 

Jag hoppas att ni får en trevlig stund!
David  

19 april 2016

En sak många missar med Warren Buffett…

Warren Buffett är antagligen den mest hyllade och respekterade investerare i hela välden och hans track record är minst sagt fenomenalt och så vidare och så vidare. Men det är varken hans investeringar eller avkastning som jag tänkte prata om nu utan istället tänkte jag ta upp en detalj och en faktor som många missar, inte vill inse eller helt enkelt struntar i och den blir viktigare för varje dag som går.

Warren Buffett är hela 85 år gammal i dagens läge och även om det inte är en lika hög ålder ur samhällets perspektiv som det har varit tidigare så går det inte att undkomma att det trots allt är en väldigt hög ålder. Även om har är pigg och kry idag och jobbar på som vanligt m.m. så kan det tyvärr hända tråkiga saker gällande ens hälsa väldigt snabbt när man kommer upp i en sådan ålder och även om Warren Buffett är ett geni och ett stycke för sig när det kommer till investeringar så går det inte att undvika att förr eller senare kommer åldern springa ikapp honom. Det är just det som den stora frågan handlar om för vad kommer egentligen hända med hans investmentbolag, Berkshire Hathaway när han har gått bort?

Hela Berkshire Hathaways verksamhet går ut på att hela tiden investera vidare det enorma kassaflödet som bolaget kontrollerar från sin tidigare och nuvarande investeringar. Just investeringsbiten när det kommer till att hitta nya bolag att placera dessa pengar i är nog inte hotad när Warren Buffett går bort men vad kommer att hända med hela koncernstrukturen som Berkshire Hathaway sitter på? Alla de dotterbolagen eller de bolag som man investerat i sköter sig idag i princip helt fritt och även om Berkshire Hathaways är den juridiska knytpunkten så är det helt klart Warren Buffett som är den verkliga. Jag är absolut inte ensam om att anse att det är just Warren Buffett som möjliggör hela det här upplägget och strukturen som Berkshire Hathaway jobbar efter och där respekt och lojalitet är två nyckelord. Men som sagt så är den stora frågan här om just den respekten och lojaliteten som Warren Buffett har idag kommer kunna stanna kvar inom Berkshire Hathaway och föras över till hans efterträdare och sedan vidare till hans eller hennes efterträdare och frågar ni mig så tror jag tyvärr att det kommer bli väldigt svårt.

För att ge er ett konkret exempel så hände exakt det här när Peter Wallenberg som gick bort förra året skulle ta över styrandet av hela Wallenbergsfären efter hans pappa, Marcus Wallenberg. Även här hade Marcus Wallenberg och alla hans företag kunnat bli så framgångsrika på grund av just lojalitet och respekt från t.ex. de chefer och vd:ar som han hade under sig. När Peter Wallenberg sedan tog över försvann nästan allt sådan helt på dagen och han hade i början stora problem med just styrandet och att han nu skulle vara den nya knutpunkten, det har han själv berättat.   

Exakt det här riskerar alltså att hända när Warren Buffett går bort och det även i en mycket större skala då han verkligen är den sanna knytpunkten och som jobbar efter dessa faktorer och riktlinjer. Det här är även någonting som jag som sagt tycker att många underskattar eller kanske helt enkelt inte känner till och huruvida det kommer bli ett problem eller inte återstår såklart att se men i dagens läge är det enligt mig helt klart en orosfaktor.

 

Hur går era tankar kring det här?

 

David 

12 april 2016

Har Warren Buffett rätt eller måste han ändra på sig?

Många analytiker i USA har väldigt länge efterfrågat och ibland nästan krävt mer ingående information om vad som pågår i Warren Buffetts investmentbolag Berkshire Hathaway. Analytikerna hävdar att Berkshire Hathaway enbart offentliggör och presenterar exakt den information som de måste, absolut inget extra. Det medför att förteget blir svårare att analysera på kort sikt och analytikerna får svårt att sätta köp eller säljrekommendationer samt att ta fram förväntningar inför rapporter med mera.

Men här har Warren Buffett själv sina egna tankar och åsikter och han har flera gånger givit analytikerna som klagar svar på tal. Han hävdar nämligen att företaget kommunicerar med marknaden och sina ägare om allt som är relevant ur ett långsiktigt perspektiv. Han vill inte att man ska köpa Berkshire Hathaways aktie på kort sikt och därför vill han heller inte att analytikerna ska släppa rekommendationer eller förväntningar. Han själv säger att han aldrig skulle köpa en aktien på kort sikt inför en rapport eller på grund av en analytikers rekommendation, det har han heller aldrig gjort säger han själv.    

Här kan man ställa sig i två olika led och det första handlar om att analytikerna verkligen har fått svar på tal från Warren Buffett och att han har faktiskt rätt om att den information som är intressant gällande Berkshire Hathaway är den som riktar sig mot det långsiktiga läget.

Det andra ledet handlar om att det inte är Warren Buffett som ska avgöra om man ska göra kortsiktiga affärer eller inte i Berkshire Hathaways aktie utan aktörerna och handlarna på marknaden själva ska få bestämma det. Det hela blir dock väldigt svårt då Berkshire Hathaway faktiskt alltid släpper den information som de enligt lagar och regler måste släppa och då kan man egentligen säga att de uppfyller alla krav, även om många tycker att de inte gör det.

I vilket fall och även om Warren Buffett själv har varit en offentlig och välkänd person under många år så har hans företag varit ganska så stängt och som sagt bara släppt den information som de måste släppa. Så tror jag också att det kommer fortsätta vara och om det inte passar vissa investerare så får de väl köpa någon annan aktie istället, eller få igenom lagändringar men det är ju inte speciellt troligt. Det gäller att anpassa sig efter det bolag och den aktie som man ska analyser eller handla med, bolaget ska inte behöva anpassa sig efter handlarna eller analytikerna för då är ju hela verksamheten hotad.

 

Vilket led står ni i här?

 

 
David   

Taggar (blogg): 
11 februari 2016

Warren Buffett goes tech

Warren Buffett och hans investmentbolag Berkshire Hathaways årsstämma är helt klart en av de mest populära bolagsstämmorna i världen, kanske till och med den mest populära. Varje år besöker tiotusentals personer staden Omahai Nebraska, USA då det är där Berkshire Hathaways har sitt kontor.

Men det finns även många som inte har möjlighet att ta sig dit varje år och tidigare har det faktiskt varit förbjudet att filma stämman samt frågestunden med Warren Buffett men nu kan det bli ändring på det. Redan nu i år och närmare bestämt i slutet av April då stämman äger rum verkar det som att allt ska filmas och streamas ut live över hela världen. Det här måste vara en stor sak för den snart 86 årige Warren Buffett som tidigare tydligt sagt att han inte är något jättestort fan av just teknik.

Jag själv har aldrig varit på hans stämma så därför tycker jag att det kommer bli extra roligt om vi nu kommer kunna ta del av den ändå, även om man inte är på plats. Jag vet att det dock brukar vara en del svenskar på plats och det kanske till och med finns någon här som varit där och vill skriva några rader om hur det är?

 

David     

Taggar (blogg): 
1 februari 2016

Warren Buffett satsar på olja, börjar det bli dags?

För ett tag sedan blev det officiellt att Warren Buffett via sitt investmentbolag Berkshire Hathaway börjat bygga upp en position i petroleumbolaget Phillips 66. Senast i fredags förra veckan köpta han även ännu fler aktier i bolaget och ska nu ha kontroll över ungefär 13-14 % av Phillips 66 och dessutom är det här innehavet det sjunde största för Berkshire Hathaway.

Phillips 66  är som sagt ett petroleumbolaget som tillskillnad från många andra stora oljebolag fokuserar på att raffinera, producera, marknadsföra, leverera och sälja petroleumprodukter och naturgas istället för att ägna sig åt egen prospektering och utvinning. Man kan alltså säga att Phillips 66 är ett bolag som tar hand om själva slutprocesserna och ser till att t.ex. oljan kommer ut på marknaden i rätt form och når de rätta köparna.

Phillips 66 är alltså ett bolag som är så djup inne i och så beroende som man kan vara av oljebranschen och det väljer alltså Warren Buffett som är en av världens mest framgångsrika investerare att satsa på. Många andra ratar oljesektorn helt på grund av det låga oljepriset så den frågan som självklart dyker upp är om Warren Buffett vet saker eller i alla fall känner saker som många andra på marknaden inte gör? Han har tidigare haft en väldigt bra känsla för marknadens framtida utveckling och han har tjänat väldigt mycket pengar på att positionera sig vid ett tidigt stadie eller vid tillfällen då ingen annan vill eller vågar ta några positioner och kanske kommer även den här investeringen bli ytterligare ett sådant exempel framöver.     

Det verkar onekligen så att ur det långsiktiga perspektivet så tror Warren Buffett fortfarande på oljan och om det med tiden visar sig bli rätt så tror jag att det börjar bli dags att börja köpa på sig oljerelaterade aktier, precis som Warren Buffett nu gör och har gjort den senaste tiden.

Jag själv har sakta men säkert ökat på min exponering mot oljan via ökningar i Exxon under slutet av förra året och via min utdelningsportfölj. Just Exxon står även högt upp på min ”öka-på-lista” för min utdelningsportfölj just nu och dessutom går jag i tankarna på att köpa fler aktier i Africa Oil via mitt företag. Så jag kan väl också säga att jag har börjat öka min exponering mot oljesektorn och det beror helt enkelt på att jag börjar tycka att vi i alla fall är relativt nära en botten och kollar man på det hela ur ett långsiktigt perspektiv så tror jag att dagens ingångsnivåer kommer vara ganska så bra. Den känslan och tron förstärks så klart när man ser att Warren Buffett agerar som han gör, jag skulle ljuga om jag påstod något annat.

 

Men framtiden får helt enkelt visa om jag har rätt, precis som med allt annat. Vad tror ni om oljan och oljeaktierna? Börjar ni också att ta positioner nu i dagens läge?

 

David    

17 november 2014

Analys: Berkshire Hathaway

Verksamhet:

Berkshire Hathaway var från början ett textilföretag som den legendariske investeraren Warren Buffett började investera i på 60-talet. Han tog kontroll över företaget år 1965 och strax därefter insåg han att investeringen i textilföretaget inte skulle bli någon bra affär i längden och han började sakta men säkert att lägga om företagets varsamhet till att fokusera på investeringar. År 1985 var textilverksamheten helt avslutad och Berkshire Hathaway var nu ett renodlat investmentbolag med innehav i både börsnoterade och onoterade företag. 

Dagens Berkshire Hathaway består av över hundra olika investeringar, vissa är helägda dotterbolag och andra är minoritetsinvesteringar i både stora börsföretag och onoterade företag. För att nämna några av Berkshire Hathaways mest kända investeringar så äger de över 14 % av American Express, över 9 % av Coca Cola, över 7 % av IBM, nästan 3 % av Goldman Sachs och 100 % av Heinz samt många fler.

Det som i princip är unikt med Berkshire Hathaway är att företaget med tiden lyckats bygga upp en enorm kassa. De likvida medlen just nu uppgår till över 311 miljarder kronor. Det medför att företaget investerar i nästan exakt vad de vill när de vill och de kan alltid se till att utnyttja bra köplägen. Ett bra exempel på det är att Berkshire Hathaway köpte ut företaget Heinz från börsen för något år sedan för över 200 miljarder kronor och även efter det köpet så uppgår fortfarande kassa till flera hundra miljarder kronor.

Sammanfattningsvis så tycker jag helt klart att man kan säga att Berkshire Hathaway har arbetat fram en verksamhet som i princip är så stabil som möjligt. De kan när som helst göra stora miljardinvesteringar men samtidigt se till att kassan inte sinar och det främst via alla årliga utdelningar som hela tiden kommer in och stärker företagets kassa. Ett stort plus är att Warren Buffett själv kontrollerar över 30 % av företaget och en starkare ägare är nog svårt att hitta.

Geografiskt:

Berkshire Hathaways verksamhet är spridd över större delar av världen på så vis att de investerar i olika företag ur en global synvinkel. Företaget har investeringar i t.ex. USA, Frankrike, Tyskland, Japan, Storbritannien och Kina med mera.

Där det finns en bra och intressant investering kan alltså Berkshire Hathaway vara verksamma och det innebär att företagets marknad är hela världen. Just att företaget valt att inte bara fokusera på t.ex. USA är enligt mig en styrka för utan geografiska begränsningar så skapas oändliga möjligheter och företaget kan se till att förvalta sina pengar på det absolut bästa sättet.

Berkshire Hathaway ute i samhället:

Starten för Berkshire Hathaway ägde rum redan under år 1839 men då var det inte investeringar som var huvudverksamheten utan fokus låg på textilbranschen. Företaget har idag sitt huvudkontor i Omaha i Nebraska, USA, alltså väldigt långt ifrån Wall Street där andra stora investmentbolag ofta har sina kontor.    

Berkshire Hathaway har idag en A- och B-aktie noterade på New York-börsen. A-aktien kostar idag över 217 000 dollar, motsvarande över 1,6 miljoner kronor, så den är alltså ingenting för oss småsparare. B-aktien kostar däremot ungefär 145 dollar vilket motsvarar ungefär 1000 kronor så det är i de flesta fall den aktien som gäller om man vill investera i företaget.

Under de senaste 49 åren har Berkshire Hathaway levererat en årlig snittavkastning på över 19 % till sina aktieägare vilket kan jämföras med det amerikanska indexet S&P 500 som avkastat nästan 10 % under samma period och det inklusive utdelningar. 

Berkshire Hathaway betalar i dagens läge inte ut någon utdelning till sina aktieägare. Det beror på att företaget anser att de kan förvalta pengarna bättre på egen hand och på så sätt leverera en hög avkastning till sina investerare.

Framtidsutsikter:

Det är väldigt svårt att förneka att Berkshire Hathaways framtidsutsikter fortfarande ser väldigt bra ut. De har en stabil portfölj med enorma värden samt en stor kassa som hela tiden möjliggör för nya intressanta investeringar. Jag har visserligen svårt att tro att de kan fortsätta leverera en årlig avkastning på upp emot 20 % i längden men i snitt 10 % ska inte vara några problem alls.

Så som jag ser det så kan Berkshire Hathaway fungera som en väldigt bra och stabil grund i långsiktig investeringsportfölj. Det beror dels på att företaget gång på gång visat att de kan leverera en bra årlig avkastning till sina aktieägare på lång sikt och att de inte drabbas jättemycket av olika finanskriser. Dessutom så växer företagets kassa med ungefär 1 miljard dollar varje månad vilket medför att de hela tiden kan utveckla sin verksamhet i form av nya investeringar och det är en av de viktigaste faktorerna.

Jag personligen tror även att på lång sikt framöver så kan Berkshire Hathaway komma att börja med utdelningar till sina aktieägare. Warren Buffett är helt klar inte för det i dagens läge men med tiden så tror jag att kassan kommer bli för stor och kraven från ägarna gällande utdelningar kommer växa. Om företaget skulle börja med utdelningar så skulle enligt mig läget bli ännu mer intressant i längden, det skulle absolut vara ett stort plus i kanten. Enligt mig så är det just att företaget inte delar ut några pengar som i stort sett är Berkshire Hathaways ända minus, annars så finns det inte alls mycket att klaga på.

Ett annat minus gällande företagets framtid skulle i och för sig kunna vara Warren Buffetts ålder. Han är idag 84 år gammal vilket i och för sig lika gärna kan betyda att han har mer än tio år kvar att leva. Men förr eller senare så kommer han att gå bort och det jag tror att marknaden underskattar är hans värde för Berkshire Hathaway. Han är utan tvekan en av de bästa företagsledarna i världen och han har en blick gällande investeringar som är helt unik. Hans död kommer därför helt klart att påverka Berkshire Hathaway negativt på kort sikt. Men på lång sikt så ska inte heller hans död vara någon fara för den stabila grunden kommer alltid att finnas kvar och andra lämpliga personer kommer kunna ta företaget till nya höjder. Det kan till och med bli så att Warren Buffetts död kommer få aktien på fall under en tid och då kan man se det som ett väldigt bra köpläge på lång sikt.

Finansiellt:

Berkshire Hathaway har idag ett börsvärde på ungefär 360 miljarder dollar vilket motsvarar över 2 600 miljarder kronor. Det medför att Berkshire Hathaway är ett av världens största företag.

Under de senaste 4 åren har Berkshire Hathaway ökat sin vinst med över 33 %, från ungefär 19 miljarder dollar före skatt under år 2010 till över 28 miljarder före skatt under 2013.
Det som är anmärkningsvärt är att företaget lyckats göra vinster även under väldigt tuffa finanskriser. Under IT-kraschen runt år 2000 gjorde Berkshire Hathaway en vinst på 800 miljoner dollar och under år 2008 en vinst på 5 miljarder dollar. Det är visserligen mycket lägre än hur vinsterna brukar se ut men det är ändå starkt att kunna jobba fram vinster under de mest tuffa tiderna medans andra företag i princip går på knäna.

Även den finansiella delen är alltså väldigt stark hos Berkshire Hathaway för om ett företag kan gå med vinst även under de mest tuffa tiderna så betyder det att de har en väldigt stabil grund att stå på. Det ska också nämnas att under finanskrisen år 2008 så hade företag inom finans- och försäkringsbranschen det väldigt kämpigt och några av Berkshire Hathaway största innehav är inom dessa branscher. Men trots det så lyckades man alltså generera vinster och ett bättre test på hur stabilt ett företag är får man inte.

Aktien:

På diagrammen här nedanför ser ni hur Berkshire Hathaway A- respektive B-aktie har utvecklat sig sedan år 1997. Oavsett om företaget klarade sig bra under t.ex. finanskrisen år 2008 så sjönk trots allt aktien ändå. Så här i efterhand så resulterade det i ett väldigt bra köpläge och det tror jag är en bra lärdom gällande Berkshire Hathaway.

Under de senaste 12 månaderna har aktien stigit med över 25 % och under de senaste 3 åren så har den stigit med över 93 %.

Berkshire Hathaway delar i dagens läge inte ut några pengar till sina aktieägare i from av utdelningar. 

Köp, Sälj eller Behåll?:

Som jag sagt i den här analysen så anser jag att Berkshire Hathaway kan fungera som en väldigt bra grund i en långsiktig investeringsportfölj. Jag anser att det här är en aktie som man mer eller mindre ska köpa och sedan aldrig sälja, ett plus i kanten är om man kan utnyttja eventuella nedgångar till att köpa ännu fler aktier.

Jag anser dock att Berkshire Hathaway bör kombineras med andra stora och stabila företag som en grund i en portfölj. Helst företag som årligen delar ut pengar till sina ägare.

På grund av den långsiktiga stabilitet som finns inom Berkshire Hathaway och deras stora kassa som hela tiden växer och möjliggör för nya investeringar så får företaget rekommendationen KÖP av Aktieinkomster.se. Men det ska tillägas att aktien bara är intressant på väldigt lång sikt framöver för om man ger den här investeringen tid så kan man verkligen få sina pengar att jobba åt en.

David     

Taggar (blogg): 

Blog Archive

Blog Archive

Taggar