Aktieinkomster
Likes
791
Antal inlägg
1332
Följare
66
Medaljer
0
Om användaren
Jag är en investerare, entreprenör och företagare med ett stort intresse för investeringar och ekonomi. På min blogg här kommer ni att få följa min resa och min utveckling gällande just mina olika investeringar och mitt företagande. Skrivandet är en stor del av min vardag så ni kommer nästan kunna följa mig och mitt företag i realtid, varje dag.
Kontakt email

RSS

RSS feed
18 december 2015

FED kanske inte borde ha höjt räntan…

I onsdags valde den amerikanska centralbanken FED att höja räntan med 25 punkter och det är den första räntehöjningen i USA på nästan 10 år. Det här togs till en början emot väldigt positivt både i USA och runt om i övriga världen men den stora frågan nu är om den positiviteten enbart var en väldigt kortsiktig effekt och om FED verkligen agerade rätt när de valde att höja räntan?

De flesta hade förväntat sig en höjning under en ganska så lån tid innan och det medförde att pressen mot FED såklart var väldigt stor. Dessa förväntningar hade även medfört att om FED hade valt att inte höja räntan så hade det beskedet tagits emot väldigt negativt av marknaden och det skulle även ses som ett svaghetstecken gällande den amerikanska ekonomin.

Men om vi åter går tillbaka till frågan huruvida FED gjorde rätt som höjde räntan så anser jag nu efter några dagars efterforskningar att det inte var rätt. USA:s ekonomi är inte tillräckligt stark och stabil i dagens läge och vi har den senaste tiden inte fått se några tydliga indikatorer på att saker och ting är på väg att vända uppåt på allvar inom den närmsta tiden. Det är inte just den här räntehöjningen som jag anser är problemet för den kommer inte påverka helheten speciellt mycket. Utan det är att FED nu måste fortsätta att höja räntan som är det stora problemet för nu har de byggt upp en falsk trygghet och om de inte fortsätter på den banan kommer de riktiga problemen återigen komma upp till ytan och då är vi tillbaka på ruta 1 igen.

Det kan visserligen hända att vi får se kanske en räntehöjning till under den kommande tiden men i längden tror jag att FED kommer få det väldigt svårt, i alla fall så som läget ser ut just nu. Det här medför alltså att man enbart skjuter fram sina problem och den här räntehöjningen verkar det som att man gjorde enbart på grund av alla höga förväntningar och påtryckningar.

Jag tycker slutligen alltså att det var fel av FED att höja räntan i dagens läge och det av den enkla anledningen att det är bättre att göra marknaden besviken nu direkt och ta en mindre smäll än att skjuta fram det och på ett sätt bygga upp en liten minibubbla som kommer slå tillbaka betydligt hårdare när den väl spricker.

 

Vad tycker ni? Anser ni att FED agerade rätt i onsdags?

 

David       

Taggar (blogg): 
12 november 2015

När FED höjer ränta ska man ha koll på detta

Som alla säkert känner till så valde amerikanska FED alltså landets centralbank att inte höja räntan för några veckor sedan men i efterhand har det kommunicerats om att en höjning med stor sannolikhet kommer att ske senare i år ändå. Det är framöver egentligen bara en tidsfråga tills USA kommer börja höja räntan och det som kommer hända då och det man ska ha koll på tänkte jag prata om nu.

Till att börja med så tror jag personligen att den kommande räntehöjningen inte kommer att påverka marknaden speciellt mycket. Vi har mer eller mindre redan vägt in en höjning redan nu och dessutom så kommer den kommande höjningen till en början vara relativt liten. Det är mer de långsiktiga höjningarna som är mest intressant och som kan komma att röra runt ordentligt.

Men till en början kommer vi med stor sannolikhet att kunna se att den här volatiliteten som vi har fått uppleva på marknaden den senaste tiden med stor sannolikhet kommer att finnas kvar och kanske till och med till en ännu högre grad. Rörelserna i valutor och råvaror kommer också att fortsätta och även här med stor sannolikhet ännu mer än förut. Den stora frågan är om marknaden väljer att tolka den första höjningen positivt eller negativt? Det kommer bli avgörande för även om marknaden tolkade FED:s senaste beslut om att inte röra räntan väldigt negativt så är det inte säkert att en kommande höjning tolkas positivt, allts tvärt emot för så enkelt är det tyvärr inte. Sedan om man kollar bakåt i tiden så brukar marknaden ta emot en första höjning negativt och sedan de kommande positivt men det är bara tidigare statistik vilket vi heller inte kan förlita oss helt på. Det hela kommer bero på när, var och hur räntehöjningen kommer och vad vi vet så kan humöret på marknaden skilja sig enormt mycket från dag till dag så allt är väldigt oklart med den här kommande räntehöjningen just nu.

Om vi sedan fortsätter framåt så kommer löpande räntehöjningar från amerikanska FED i längden medföra att tillgången till billigt kapital kommer att försvinna. Det i sin tur kan medföra att företagen antagligen kommer göra mindre affärer som förvärv med mera då det inte längre kommer vara lika billigt att finanserna sådana köp. Rent teoretiskt kan de långsiktiga räntehöjningarna även leda till minskad konsumtion och husköp med mera då det som sagt blir svårare att komma över kapital på ett billigt sätt. Men det finns även vissa saker som pekar åt motsatsen och det är t.ex. att FED inte skulle börja med de här räntehöjningarna om de inte tror på landets ekonomi och ser att det finns klara och tydliga styrkor på flera håll och kanter. Eftersom att FED helt klart verkar tycka att så är fallet så kommer det antagligen kunna bli så att i längden blir det här bra för USA:s ekonomi och vi alla vet hur mycket USA:s ekonomi påverkar världens börser eller hur?  

Sammanfattningsvis så tycker jag alltså att man ska hålla koll på valutor råvaror, företagsaffärer, konsumtionen, investeringar och bostadsköp med mera när räntehöjningarna väl börjar komma igång. För har man koll på dessa saker så kommer man kunna läsa av vart USA är på väg och då även vart andra delar av världen är på väg.


David          

Taggar (blogg): 

Blog Archive

Blog Archive

Taggar