Aktieinkomster
Likes
793
Antal inlägg
1340
Följare
66
Medaljer
0
Om användaren
Jag är en investerare, entreprenör och företagare med ett stort intresse för investeringar och ekonomi. På min blogg här kommer ni att få följa min resa och min utveckling gällande just mina olika investeringar och mitt företagande. Skrivandet är en stor del av min vardag så ni kommer nästan kunna följa mig och mitt företag i realtid, varje dag.
Kontakt email

RSS

RSS feed
14 juni 2016

Så här gör Warren Buffett när börsen går ner

Det är inte alltid helt lätt att veta vad man ska göra med sina investeringar när börsen går ned eller att behålla lugnet och agera disciplinerat. Därför kan det vara bra att kolla på hur andra kunniga och framgångsrika personer gör och varför då inte kolla på en av de bästa i världen, Warren Buffett?

Till att börja med så vet Warren Buffett och många andra långsiktiga investerare, stora som små att det är när marknadsläget är som tuffats som man gör de bästa långsiktiga affärerna. Med andra ord så ska man absolut inte sälja av sina långsiktiga innehav under en kortsiktig nedgång, det är i princip det sämsta man kan göra. Istället ska man passa på att öka på sina innehav och köpa på sig ännu mer aktier till ett lägre pris vilket då oftast är möjligt vid kortsiktiga nedgångar.

Det viktiga i sådana här situationer är inte att tajma marknaden och försöka att köpa på botten för det är nästan omöjligt i längden. Det viktigaste är istället att bara köpa på sig bra aktier och företag till ett bra pris för allt är långtifrån köpvärt bara för att det har gått ner under den senaste tiden. Om man vill bli en vinnare i längden så gäller det att alltså inte få panik och sälja av sina innehav när det stormar och istället utnyttja sådana tillfällen till att öka på sina långsiktiga investeringar.

Det här hänger också ihop med att man alltid måste se till att ha tillgång till likvida medel för annars är det svårt att utnyttja köplägen när de väl dyker upp. Warren Buffett själv sa nyligen att hans investmentbolag Berkshire Hathaway aldrig kommer gå under 20 miljarder dollar i likvida medel och det är såklart enorma summor och inget för oss vanliga investerare men man får ändå en ganska så bra riktpunkt över hur mycket likvida medel man bör ha tillgång till för att alltid kunna utnyttja marknadens rörelser och eventuella köplägen.    

Jag själv försöker i alla fall alltid agera som Warren Buffett i sådana här lägen för det har bevisligen fungerat i längden och kommer med stor sannolikhet även fungera framöver. Gång på gång så får vi se och läsa om hur svårt om inte till och med omöjligt det är att tajma marknaden i längden. Eftersom att en sådan strategi är så svår att få lönsam i längden så ser inte jag någon som helts anledning till att använda mig av en sådan strategi utan jag kör vidare på en som jag själv vet fungerar och som jag tror kommer fungera under en väldigt lång framtid.

 

Trevlig lunch!
David 

Taggar (blogg): 
14 maj 2016

Veckans intervju: Per Håkan Börjesson om långsiktighet

Eftersom att jag varje vecka tipsar er om olika böcker, poddar, videoklipp och Twitterprofiler m.m. så tänkte jag nu även börja tipsa er om olika intressanta intervjuer som har med t.ex. börsen, marknaden eller ekonomi m.m. att göra. Tipsen kommer bestå av alltifrån nya och färska intervjuer till lite äldre men som fortfarande är intressanta och det kommer både vara intervjuer som jag har genomfört och som andra har.

Den här veckans intervju tänkte jag tips er om min egen intervju med Per Håkan Börjesson som jag genomförde några år sedan. Enligt mig är den fortfarande högaktuell då den fokuserar på långsiktighet. Ta del av den här nedanför så hoppas jag att ni kommer finna den intressant och lärorik.

 

Jag har haft turen att få genomföra en intervju med Per H Börjesson som är VD för Investment AB Spiltan som bland annat är huvudägare i fondbolaget Spiltan. Intervjuns inriktning var ämnet långsiktighet så jag tycker att den passar ypperligt bra för Aktieinkomster.

 

Om Per H Börjesson:

Per H Börjesson är sedan 1986 VD för Investment AB Spiltan som bland annat är huvudägare i fondbolaget Spiltan. Han är författare till böckerna; ”Så här kan alla svenskar bli miljonärer”, ”Så här blev Warren Buffett världens rikaste person” och ”Så här får du ett rikt liv som pensionär- Sluta pensionsspara”. Pers stora förebild är världens mest kända investerare Warren Buffet och det han gillar hos honom är hans kloka och enkla investeringsidéer som t.ex. "köp och behåll" och "investera i företag vars affärsidéer är enkla att förstå".

 

Om företaget Spiltan:

Spiltan startades genom att medlemmar i en sparklubb främst från Linköpings Universitet gick samman och satsade totalt 200 000 kronor under 70-talet. Idag är Spiltan ett professionellt kapitalförvaltnings- och investmentbolag som förvaltar en rad olika fonder.

 

Intervju med fokus på ämnet långsiktighet:

 

Har du alltid varit en person som ser långsiktighet som den bästa investeringsstrategin? Om inte när och hur fick du upp ögonen för långsiktighet?

När jag läste den första riktiga biografin om Warren Buffett 1996 "The making of an american capitalist" av Roger Lowenstein.

 

Spiltan gör sina investeringar på lång sikt, är du en långsiktig investerare även privat?

Ja , jag har alla mina pengar i Spiltan och familjens bostad och sommarhus.
 

 

Varför anser du att den långsiktiga investeringsstrategin är den bästa?

Inga transaktionskostnader, skatteavbränningar och dessutom sover man mycket bättre när man inte behöver oroa sig om allt som står i tidningarna varje dag.

 

Många hävdar att långsiktighet fungerat bra bakåt i tiden men att det inte kommer fungera i framtiden, vad säger du om det?

Helt fel. Transaktioner är finansvärldens modersmjölk och hela branschen försöker hela tiden folk att köpa och sälja. Gamla samband som att aktier slår obligationer gäller även i framtiden.

 

Skulle du vilja ge oss ett konkret exempel från dina privata investeringar där långsiktighet verkligen har varit lönsamt?

Ja både Spiltan och familjens fastigheter har varit bra placeringar.

 

Vilket investmentbolag på den svenska börsen tycker du liknar Warren Buffetts Berkshire Hathaway mest (om det finns något sådant)?

Indutrade köper och behåller precis som Buffett och låter bolagen leva vidare som separata enheter. Lundbergs köper också och behåller men har kanske för mycket processindustri och fastigheter för att likna Buffett. Även Latour och de flesta investmentbolag är långsiktiga precis som Buffett.

 

Anser du att spridning av sina långsiktiga investeringar är en bra strategi, eller är det bara för de som inte vet vad de håller på med som Warren Buffett anser?

Om man har för många innehav blir portföljen nära index. Diversifiering är bra för de som inte vet vad de håller på med.

 

Warren Buffett startade i princip med två tomma händer och har via smarta investeringar blivit en av världens rikaste personer, anser du att det är möjligt även idag?

Ja alla svenskar kan bli miljonärer men det gäller att börja tidigt och vara extremt sparsam om man skall bygga upp en riktigt stor förmögenhet.

 

Hur ofta loggar du in på din aktiedepå och kollar hur dina investeringar rör sig?

Aldrig. Satsar bara på Spiltan och vi tar fram ett nytt substansvärde varje månad.

 

Vad anser du är lång sikt? Har du något speciellt antal år som visar vad lång sikt innebär för dig eller är det i princip föralltid?

Om placerar i aktier bör man väl ha en horisont på minst 3-5 år. Om man har något speciellt behov man sparar till tex resa eller ombyggnation av huset skall man placera i ränteplaceringar.

 

 

Ett stort tack till Per H Börjesson som ställde upp på att genomföra den här intervjun. Jag tror att jag och många andra finner hans svar som mycket intressanta.

 

 

Trevlig lördag!
David 

11 maj 2016

Mina och Per Håkan Börjessons vinnare

Nu har jag och Per Håkan Börjesson från Spiltan valt ut våra vinnare i tävlingen där ni hade chansen att lära er av Warren Buffett då ni kunde vinna ett exemplar av Pers bok, ”Så här blev Warren Buffett världens rikaste person”. Jag delade ut fyra exemplar av boken och Per var generös nog att komplettera med fem stycken till. Totalt har vi nu alltså valt ut nio stycken vinnare och här nedanför ser ni de vinnande citaten som jag valde ut samt de som Per valde ut.

Alla vinnare kommer bli kontaktade av antingen mig eller Per så kommer vi skicka ert exemplar till er så fort som möjligt.

 

Mina utvalda vinnare:

1.”Han inspirerar mig genom att aldrig försöka dölja ett misstag som han har gjort! Alla som vill veta vilka affärer han har gjort som har varit dåliga behöver inte leta länge eftersom han är öppen med det och reflekterar över varför det blev så. Hade jag själv varit lika duktiga på att reflektera över dåliga/bra affärer så hade jag inte behövt återupprepa samma fel flera gånger. Det bästa är att vi andra också vinner på hans ödmjukhet och reflektioner. Win-win!

Uttryckt av Warren Buffett själv
Honesty is a very expensive gift. Don't expect it from cheap people."
 

2.”Det enkla i teorin är oftast det svåra i praktiken, men Warren Buffetts tålamodstänk och allmänt sunda förnuft när det kommer till investeringar har fungerat som såväl inspiration som målbild, inte bara till rent finansiella investeringar utan till inställningen i livet allmänt. Blir betydligt roligare att investera i bolag man är intresserad av och förstår än chansningar i bolag man varken förstår eller kanske kan deras produkter.

Buy and hold är svårt och att våga köpa när det kommit stora sättningar kräver is i magen och en rejäl dos mod, men uttrycket "Be fearful when others are greedy, and be greedy when others are fearful" är något jag bär med mig.”
 

3.”Är en student med stora ambitioner och vill också uppnå helt otroliga resultat som Buffet gjort! Därför kommer jag också läsa boken och ta till mig kunskapen som boken har att ge. En bra grej med Buffet är att tänka långsiktigt och det är speciellt de jag vill lära mig mer om.”
 

4.”Han har lärt mig att jag inte ska deppa ihop när man gör investeringar som går galet utan se det som en möjlighet att analysera vad som gått snett för att undvika det nästa gång det ska investeras.

Sen har jag tagit rygg på honom och insett att årsredovisningar är mycket mer givande att läsa än muskeltidningar.”
 

Per Håkan Börjessons utvalda vinnare:

1.”Det är mycket man kan säga om denna man men en sak som fascinerar mig är att han ser ut ett bolag som han senare investerar X antal miljarders miljarder i utan beröring eller min

Jag säger bara:
Regel 1: Förlora aldrig pengar
Regel 2: Glöm aldrig regel 1”
 

2.”Warren har faktiskt inte inspirerat mig så mycket i mina investeringar hittills. Men Per H Börjessons skildring av Buffett kanske kan låta mig inspireras desto mer, om jag får en av böckerna så ska den gamle Per H i samarbete med den ännu äldre Warren Buffet åtminstone få en chans!”
 

3.”Warren har visat mig att man kommer långt på att tänka bolag och inte aktier. Att behålla de bolag man tror på länge.

Att våga gå emot strömmen!”
 

4.”Warren Buffetts regler i all ära, men det som inspirerar mig mest med denna människa, och ett stort antal andra miljardärer är deras beslut att bidra till en bättre värld. Besluten de tar att donera majoriteten av deras förmögenhet till välgörenhet ger så många människor bättre förutsättningar för deras liv.

Det är min dröm och mål med mitt sparande. Spara tillräckligt till mig själv, tills jag själv inte behöver de längre, sen skänka resten till en bättre framtid”
 

5.”Jag fick mina första aktier när jag var 18 år, helt ovetandes om hur jag skulle förvalta dem. "Kolla på hur Buffet gör" sa pappa, vem fan är Buffet tänkte jag.

Ett par år senare kan jag vara skatta mig lycklig över pappas tips. Buffetts strategi om att vara långsiktigt och att aldrig sälja har varit grundstenar i min portföljfilosofi, vilket har genererat 10-20% varje år. Han har inspirerat mig så oerhört och det känns verkligen som om det är möjligt att bli multimiljonär om man lyckas behålla omdömet och följa sin filosofi. Förutom att vara långsiktigt i mina investeringar så har det även gjort mig mer tålmodig i mitt vardagliga liv, jag är inte lika hetsig utan kan vänta på att saker tar sin tid vilket (precis som med investeringarna) brukar löna sig.

Han är fantastisk den där Warren Buffet.”

 

Jag och Per vill nu slutligen även passa på att tacka alla som deltog och gratulera de nio vinnarna. Vi båda tycker att engagemanget från er sida var helt fantastiskt och vi hoppas att kunna ge er som inte vann den här gången många nya chanser framöver.

 

David 

3 maj 2016

Veckans videoklipp: Hela Berkshire Hathaways årsstämma

Tidigare idag tipsade jag er om en väldigt bra genomgång/guide i podcastformat av Berkshire Hathaway årsstämma som ägde rum nu i helgen. Den ger er på ungefär 23 minuter en väldigt bra överblick av stämman men jag tänkte att det antagligen även finns ett intresse från er läsare för ett kolla in hela stämman nu efterhand.

Av den anledningen blir den här veckans videoklipp just hela sändningen från Berkshire Hathaway årsstämma. Den är strax över sju timmar lång så nu har ni helt klart någonting att göra den närmsta tiden. Klicka bara på play här nedanför så drar den igång och när ni tagit er igenom den så vore det väldigt roligt att höra era tankar och reflektioner i kommentarsfältet här nedanför.

 

Ha en fortsatt bra kväll!
David 

3 maj 2016

Berkshire Hathaway årsstämma-guide

I lördags höll Warren Buffetts investmentbolag, Berkshire Hathaway sin alltid lika populära årsstämma och just den här gången skrev de faktiskt även historia via att även streama stämman live på internet så att även de personer som inte var på plats i Omaha, USA också kunde ta del av allt som hände.

Hela sändningen från stämman slutade på strax över sju timmar rent längmässigt och det kanske inte är alla som har tid eller ro att sitta och kolla på sändningen så här i efterhand om man missade livesändningen i lördags. Men då kan jag starkt rekommendera att ni istället lyssnar på The Motley Fools genomgång av stämman i podcastformat och som de kallar ”Your 23-Minute Guide to Berkshire Hathaway's Annual Meeting”.

I det poddavsnittet får man en väldigt bra genomgång av årsstämman av en av The Motley Fools analytiker som var på plats och han delar även med sig av en hel del riktigt intressanta reflektioner och tankar från sina egen synvinkel. Ni hittar avsnittet här och jag vågar nästan lova er att det är den snabbaste och smidigaste guiden och genomgången av årsstämma.

 

Har ni några reflektioner om stämman i allmänhet och vad som kom fram med mera?

 

Just podden Industry Focus från The Motley Fool som har producerat det här ovanstående avsnittet blev även veckans podcast från mig förra veckan så ni kan läsa mer om den här.

 

David    

30 april 2016

Första gången någonsin för Warren Buffett

Idag klockan 10:00, New York-tid och klockan 16:00 svensk tid kommer Warren Buffetts investmentbolag, Berkshire Hathaway  för första gången någonsin sända sin årsstämma live över internet och för personer som inte är på plats i Omaha där stämman hålls.

Idag kommer vi alltså att kunna bevittna historia och att säga att det här helt klart är årets mest omtalade och intressanta stämma är absolut ingen överdrift, snarare tvärt om. Det här är ett unikt tillfälle för oss som inte kan vara på plats att ta del av stämman och det kommer i alla fall jag se till att utnyttja, kommer ni det?

 

Ni hittar live-sändningen här!

 

Kommentera även gärna stämman via kommentarsfältet här nedanför både nu innan, under tiden och efteråt och berätta vad ni tycker och hur era tankar går.

 

Jag hoppas att ni får en trevlig stund!
David  

27 april 2016

Jag och Per Håkan Börjesson väljer ut vinnarna tillsammans

I måndags avslutades tävlingen där ni kort skulle berätta hur Warren Buffett har inspirerat er när det kommer till era investeringar vilket skulle ge er möjligheten till att få ett exemplar av Per Håkan Börjessons bok, ” Så här blev Warren Buffett världens rikaste person”. Nu har jag två riktigt roliga nyheter gällande den tävlingen och den första är att jag och Per Håkan Börjesson kommer att välja ut vinnarna tillsammans nu under de närmsta dagarna. Den andra är att Per Håkan Börjesson även har erbjudit sig att dela ut fyra böcker till så nu kommer jag dela ut fyra stycken och han lika många så vi kommer ta fram åtta stycken vinnare istället för fyra och det tycker jag är fantastiskt roligt.

De åtta vinnarna kommer som sagt att presenteras lite senare i veckan här på bloggen så håll ögonen öppna. Jag vill även passa på att rikta ett stort tack till Per Håkan Börjesson för att han engagerar sig och dessutom bidrar med ännu fler böcker som ska delas ut till er.

 

David 

19 april 2016

En sak många missar med Warren Buffett…

Warren Buffett är antagligen den mest hyllade och respekterade investerare i hela välden och hans track record är minst sagt fenomenalt och så vidare och så vidare. Men det är varken hans investeringar eller avkastning som jag tänkte prata om nu utan istället tänkte jag ta upp en detalj och en faktor som många missar, inte vill inse eller helt enkelt struntar i och den blir viktigare för varje dag som går.

Warren Buffett är hela 85 år gammal i dagens läge och även om det inte är en lika hög ålder ur samhällets perspektiv som det har varit tidigare så går det inte att undkomma att det trots allt är en väldigt hög ålder. Även om har är pigg och kry idag och jobbar på som vanligt m.m. så kan det tyvärr hända tråkiga saker gällande ens hälsa väldigt snabbt när man kommer upp i en sådan ålder och även om Warren Buffett är ett geni och ett stycke för sig när det kommer till investeringar så går det inte att undvika att förr eller senare kommer åldern springa ikapp honom. Det är just det som den stora frågan handlar om för vad kommer egentligen hända med hans investmentbolag, Berkshire Hathaway när han har gått bort?

Hela Berkshire Hathaways verksamhet går ut på att hela tiden investera vidare det enorma kassaflödet som bolaget kontrollerar från sin tidigare och nuvarande investeringar. Just investeringsbiten när det kommer till att hitta nya bolag att placera dessa pengar i är nog inte hotad när Warren Buffett går bort men vad kommer att hända med hela koncernstrukturen som Berkshire Hathaway sitter på? Alla de dotterbolagen eller de bolag som man investerat i sköter sig idag i princip helt fritt och även om Berkshire Hathaways är den juridiska knytpunkten så är det helt klart Warren Buffett som är den verkliga. Jag är absolut inte ensam om att anse att det är just Warren Buffett som möjliggör hela det här upplägget och strukturen som Berkshire Hathaway jobbar efter och där respekt och lojalitet är två nyckelord. Men som sagt så är den stora frågan här om just den respekten och lojaliteten som Warren Buffett har idag kommer kunna stanna kvar inom Berkshire Hathaway och föras över till hans efterträdare och sedan vidare till hans eller hennes efterträdare och frågar ni mig så tror jag tyvärr att det kommer bli väldigt svårt.

För att ge er ett konkret exempel så hände exakt det här när Peter Wallenberg som gick bort förra året skulle ta över styrandet av hela Wallenbergsfären efter hans pappa, Marcus Wallenberg. Även här hade Marcus Wallenberg och alla hans företag kunnat bli så framgångsrika på grund av just lojalitet och respekt från t.ex. de chefer och vd:ar som han hade under sig. När Peter Wallenberg sedan tog över försvann nästan allt sådan helt på dagen och han hade i början stora problem med just styrandet och att han nu skulle vara den nya knutpunkten, det har han själv berättat.   

Exakt det här riskerar alltså att hända när Warren Buffett går bort och det även i en mycket större skala då han verkligen är den sanna knytpunkten och som jobbar efter dessa faktorer och riktlinjer. Det här är även någonting som jag som sagt tycker att många underskattar eller kanske helt enkelt inte känner till och huruvida det kommer bli ett problem eller inte återstår såklart att se men i dagens läge är det enligt mig helt klart en orosfaktor.

 

Hur går era tankar kring det här?

 

David 

18 april 2016

Tävling- Lär er av Warren Buffett

Jag har några exemplar av boken, ”Så här blev Warren Buffett världens rikaste person” över och dessa tänkte jag helt enkelt dela ut till er läsare. Boken är skriven av Per Håkan Börjesson som är vd på investmentbolaget Spiltan och som själv många gångar kallas för just ”Sveriges Warren Buffett”. Om ni vill veta mer om boken så hittar ni alla information på t.ex. Adlibris här.  

Men jag har då fyra stycken böcker som jag tänkte dela ut till er och jag tänkte göra det väldigt enkelt. Det enda ni behöver göra för att få chansen att få en bok är att ni i kommentarsfältet här nedanför skriver en rad eller två om hur Warren Buffett har inspirerat eller hjälpt er när det kommer till era investeringar. Så gör det samt skriv med er mejladress så kommer jag välja ut fyra personer som kommer få varsin bok och jag tänkte att det här får löpa i en vecka så på tisdag den 26:e april, nästa vecka kommer jag meddela vilka personer som vann.

 

Lycka till och jag ser fram emot att läsa era historier!
David 

12 april 2016

Har Warren Buffett rätt eller måste han ändra på sig?

Många analytiker i USA har väldigt länge efterfrågat och ibland nästan krävt mer ingående information om vad som pågår i Warren Buffetts investmentbolag Berkshire Hathaway. Analytikerna hävdar att Berkshire Hathaway enbart offentliggör och presenterar exakt den information som de måste, absolut inget extra. Det medför att förteget blir svårare att analysera på kort sikt och analytikerna får svårt att sätta köp eller säljrekommendationer samt att ta fram förväntningar inför rapporter med mera.

Men här har Warren Buffett själv sina egna tankar och åsikter och han har flera gånger givit analytikerna som klagar svar på tal. Han hävdar nämligen att företaget kommunicerar med marknaden och sina ägare om allt som är relevant ur ett långsiktigt perspektiv. Han vill inte att man ska köpa Berkshire Hathaways aktie på kort sikt och därför vill han heller inte att analytikerna ska släppa rekommendationer eller förväntningar. Han själv säger att han aldrig skulle köpa en aktien på kort sikt inför en rapport eller på grund av en analytikers rekommendation, det har han heller aldrig gjort säger han själv.    

Här kan man ställa sig i två olika led och det första handlar om att analytikerna verkligen har fått svar på tal från Warren Buffett och att han har faktiskt rätt om att den information som är intressant gällande Berkshire Hathaway är den som riktar sig mot det långsiktiga läget.

Det andra ledet handlar om att det inte är Warren Buffett som ska avgöra om man ska göra kortsiktiga affärer eller inte i Berkshire Hathaways aktie utan aktörerna och handlarna på marknaden själva ska få bestämma det. Det hela blir dock väldigt svårt då Berkshire Hathaway faktiskt alltid släpper den information som de enligt lagar och regler måste släppa och då kan man egentligen säga att de uppfyller alla krav, även om många tycker att de inte gör det.

I vilket fall och även om Warren Buffett själv har varit en offentlig och välkänd person under många år så har hans företag varit ganska så stängt och som sagt bara släppt den information som de måste släppa. Så tror jag också att det kommer fortsätta vara och om det inte passar vissa investerare så får de väl köpa någon annan aktie istället, eller få igenom lagändringar men det är ju inte speciellt troligt. Det gäller att anpassa sig efter det bolag och den aktie som man ska analyser eller handla med, bolaget ska inte behöva anpassa sig efter handlarna eller analytikerna för då är ju hela verksamheten hotad.

 

Vilket led står ni i här?

 

 
David   

Taggar (blogg): 

Sidor

Blog Archive

Blog Archive
2018 (4)

Taggar