Aktieinkomster
Likes
797
Antal inlägg
1347
Följare
66
Medaljer
0
Om användaren
Jag är en investerare, entreprenör och företagare med ett stort intresse för investeringar och ekonomi. På min blogg här kommer ni att få följa min resa och min utveckling gällande just mina olika investeringar och mitt företagande. Skrivandet är en stor del av min vardag så ni kommer nästan kunna följa mig och mitt företag i realtid, varje dag.
Kontakt email

RSS

RSS feed
2 mars 2016

Lunchanalys: Hur framtidssäkrar man sin portfölj?

 

I dagens lunchanalys tänkte jag gå igenom hur man på bästa sätt säkrar sin långsiktiga investeringsportfölj inför framtiden. Att göra det blir bara viktigare och viktigare eftersom att utvecklingen runt om i världen hela tiden sker fortare och historisk avkastning och utveckling behöver inte alls vara ett riktmärke för hur framtiden kommer se ut. Men som tur är finns det en hel del knep att ta till om man vill framtidssäkra sin portfölj och dessa tänkte jag ta upp nu.

 

Hållbarhet ur ett investeringsmässigt perspektiv:

Hållbarhet har blivit ett väldigt populärt ord ute i vårt samhällen den senaste tiden men om man ska koppla ihop det med investeringar så blir betydelsen lite annorlunda. Visst kan man koppla t.ex. miljötänkande och andra saker från hållbarhetens betydelse även till investeringar men det jag menar i det här fallet är att ens portfölj ska kunna prestera lika bra idag, om 5 år, om 10 år och om 30 år och så vidare och om man lyckas med det kommer man kunna komma väldigt långt och väldigt högt.

Via att tillämpa punkterna som jag radat upp här nedanför i praktiken kan man komma en väldigt bra bit på vägen när det kommer till att framtidssäkra sin portfölj.

 

 • Investera bara i företag och branscher som garanterat kommer finnas kvar för all framtid
   
 • Välj bara företag och branscher där det fortfarande finns tillväxtpotential och där det kommer finns det under en lång tid framöver
   
 • Investera bara i företag som tidigare bevisat att de kan anpassa sig efter en marknad som hela tiden förändras

   

Analysarbete och egna bedömningar är A och O:

Det är egentligen inte alls svårt att framtidsäkra sin portfölj, bara man är villiga att lägga ner lite tid på det. Via att använda sig av riktlinjerna som jag nämnde här ovanför kan man få en bra start men som alltid när det kommer till investeringar så är det högst personligt. Det medför att eget analysarbete och egna bedömningar är A och O även i det här fallet för ingen annan än du själv kan veta vad som är framtidsäkert för just dig och hur dina förutsättningar ser ut.

Därför är min rekommendation att man verkligen sätter sig ner och kollar hur ens nuvarande investeringar samt de eventuellt kommande står sig mot de här ovanstående kraven m.m. Det krävs inte jättemycket arbete för att man ska få svar på om sin portfölj är framtidssäkrad eller inte men man måste sätta sig ner och göra arbetet för när man väl har gjort det har man som sagt kommit en bra bit på vägen och man har till en ganska så stor del även sett till att maximera den långsiktiga avkastningen och det är väl det som alla vill uppnå, eller hur?        

 

Identifiera framtiden redan idag:

När det kommer till att hitta bolag att investera i som är framtidsäkrade så handlar det till största del om att identifiera framtiden redan idag. I vissa fall, hos vissa företag och inom vissa branscher är det ganska så enkelt men så är det långtifrån överallt.

Här handlar det också till stor del om personliga bedömningar men för att ge er några tips på vägen så har jag här nedanför nämnt några branscher som jag anser har en riktigt ljus framtid framför sig och som helt klart är framtidsäkrade.  

 • Alternativ energi
 • Försvar och Säkerhet
 • Kommunikation som t.ex. telekom
 • Bygg och Fastighet
 • Livsmedel och då alltifrån dagligvarubutiker till jordbruksproduktion m.m.
   

 

Det är enligt mig alltså betydligt enklare att säkra sin portfölj inför framtiden än vad de flesta tror och förväntar sig, oavsett om man vill blicka 10 år eller 40 år framåt. Desto längre tid det handlar om, desto mer research måste man göra men det är ju sådan som är roligt, eller hur?

Hur tänker ni när det kommer till att framtidsäkra era portföljer? Har ni några branscher som ni tror extra mycket på?   

 

Trevlig lunch!
David 

Blog Archive

Blog Archive
2018 (7)

Taggar