
Taggar
Other

Ett gammalt talesätt är att banker är ett ställe som lånar ut paraplyer och tar tillbaka dem när det börjar regna. Men nya regler efter finanskrisen gör bankerna mer motståndskraftiga och minskar risken för alltför restriktiv kreditgivning.
Samtidigt har låga räntor satt press på räntenettot. För de svenska bankerna betyder Riksbankens minusränta att det kostar att ha för mycket likviditet. Höjningen av styrräntan från minus 0,5 till minus 0,25 procent är därmed positiv för bankerna.
De fyra storbankerna hade 2017 en marknadsandel på 76 procent på bolån. Tillsammans med Danske Bank, Länsförsäkringar, SBAB och Skandiabanken blir andelen 95 procent på befintliga lån och 91 procent på nya. I stort sett hela minskningen har skett de senaste tre åren. Hoten från nya aktörer ska dock inte överdrivas och tristare utveckling på bostadsmarknaden dämpar tillväxten framöver.
Även med en försiktig prognos för 2019 handlas SEB till drygt tio gånger vinsten. Femårssnittet är närmare tolv. Att vinsten minskar från 10,5 till 8,5 kronor per aktie jämfört med 2018 beror helt på försäljning av SEB Pension i Danmark och UC. Kurs i relation till bokfört värde är (p/b) är 1,3, vilket är under snittet på 1,5.
Kan man tro att utdelningen höjs från fjolårets 5,75 till 6 kronor per aktie, vilket ger en direktavkastning på 6,7 procent. Årets starka resultat kan även öppna för extra utdelning på upp till 2 kronor. I slutet av september förra året var kursen för SEB 100 kronor. Med en hygglig börsutveckling och mindre konjunkturoro kan vi snart kunna vara där igen. Aktien är värd en chans.
Historisk avkastning är inte någon garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonder/aktier kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet.