ekonomisk trygghet
Likes
211
Antal inlägg
355
Följare
53
Medaljer
0
Om användaren
Jag är en helt vanlig kille i 30-årsåldern som har en förkärlek till utdelningsinvestering. Köper gärna aktier på den Amerikanska marknaden med betoning på KÖPER. Försäljningar sker sällan och då endast om bolagen visar minskad vinst eller kapad utdelning under en längre period.
Kontakt email

RSS

RSS feed
12 september 2015

Det räcker med 10 kronor i månaden

Det finns perioder i livet då man kanske inte kan eller vill spara undan pengar varje månad. Nu pratar jag om pengar som är tänkta för börsen och livet på äldre dagar, pensionen helt enkelt.

 

Många försöker rättfärdiga sitt icke-sparande genom att skylla på diverse problem “jag har inte råd” “jag vill leva i nuet” “det kommer aldrig bli nån större summa ändå” “jag prioriterar huset istället” etc….

Vad alla dessa carpe-diem-personer inte riktigt har förstått är att det viktigaste är inte hur mycket man sparar undan varje månad, det handlar istället om att man måste vara konsekvent och lägga undan en liten slant VARJE månad. Alla personer i Sverige kan ha hundratusentals kronor på sitt konto vid ålderns höst, och då menar jag verkligen ALLA, allt handlar om konsekvent sparande och tid.


 

Exempel 1, den extremt fattiga Peter

 

Detta är ett extremexempel men jag vill ända visa vilken kraft ränta-på-ränta-effekten har. Låt oss säga att Peter är 20 år gammal, har inget jobb och inga föräldrar som kan stötta han. Peter skaffar sig ett jobb men har fortfarande inga pengar över i slutet av månaden. Detta jobbiga och spartanska liv pågår under 50 år tills han är 70 år gammal och lämnar arbetslivet för gott.

 

På 70-årsdagen kom personen i fråga dock ihåg att han satte in 1000 kr i fonder på sin 20-årsdag. Den gamle mannen blev överlycklig när han loggade in på kontot och upptäckte att de 1000 kronorna hade vuxit till 46 902 kronor!

 

Vad Peter inte visste om var att om han varje månad under dessa 50 år hade lagt undan 10 kr till sina fonder så hade summan vuxit till  118 702 kronor!

 

Summering: Att spara undan endast 10 kr i månaden under 50 år gör en enorm skillnad. 

Exempel 2, livsnjutaren:

 

I detta exempel får vi bekanta oss med Warren. Warren är precis som Peter 20 år gammal. I 20-årspresent satte hans farmor in 1000 kr i fonder.

 

Warren var en sådan person som gillade att leva fullt ut, hans intresse för extremsport gjorde att nästan alla hans pengar gick åt till utrustning och resor över hela världen, dock ägnade han alltid en LITEN tanke åt pensionen varje månad genom att sätta undan endast 100 kr till sitt fondkonto. Etthundra kronor gjorde ingen större skillnad i hans plånbok och efter några år gick det på rutin.

 

Åren gick och Warren levde ett långt och fartfyllt liv. När han 50 år senare loggade in på sitt fondkonto upptäckte han att summan hade vuxit till chockerande 764 911 kr!!

 

Självklart firade han detta med ett fallskärmshopp...


 

Med det här blogginlägget vill jag ha sagt att man måste vara konsekvent i sitt sparande för att det ska ge någon större effekt i det långa loppet. Det finns inga undanflykter för att INTE spara och investera. 10 kronor i månaden gör stor skillnad på 50 år. 

//Ekonomisk Trygghet 

*Jag har inte tagit med skatter och avgifter i dessa exempel, det är alltså endast en grov uppskattning. Räntan räknade jag på 8% årligen.

 
Taggar (forum): 
Taggar (blogg): 

Blog Archive

Blog Archive
2017 (50)