PerPenning
Likes
252
Antal inlägg
581
Följare
53
Medaljer
0
Stad
Lund
Om användaren
Tid är pengar, pengar är makt, makt över din tid! För vad är pengar om du saknar tid att använda dem? Får du verkligen ut tillräckligt per penning spenderad? Jag är en knappt femtio år gammal pappa och make med två barn i skolålder, villa, bilar, amorteringar och kostnader - ganska lik många andra i det hänseendet. Vad Per däremot under senare år har insett är att en privatekonomi med mer trygghet, utrymme och frihet är något värdefullt att sträva mot. Många mer än Per behöver sätta sig ned och fundera igenom vilka prioriteringar som är viktigast och vilka som egentligen inte spelar någon roll. För egen del har Per insett att det värdefullaste han äger - tiden - byter han bort mot pengar. Dessa pengar är därför synnerligen värdefulla. Per vill att de ska ge god utväxling - han vill ha mer nytta och glädje per penning spenderad.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Studielån tills pensionen

 

Den dagen närmar sig, något jag aldrig trott skulle gå så fort, att mitt studielån snart är avbetalt. Låg ränta har inneburit att amorteringstakten nått nya höjder och i början av 2018 är jag färdig. Runt 1 800 kronor per månad frigörs då till andra ändamål så som att mata Guldhönan. Det är inga småpotatis över tio års tid - över tvåhundra loppor. I år krymper räntan ytterligare med 0.26% till 0.34%. Har man andra lån är det därför svårmotiverat att amortera snabbare än av nöd.

 

Studielån är en förmånlig konstruktion. I många hänseenden så är det bra både för individen och för samhället att vi höjer våra kompetenser. Att det finns en del märkliga utbildningar, så som parapsykologi, är dock mer av en skam än en tillgång.

 

För egen del har jag haft det som kallas just studielån där man amorterar 4% av årsinkomsten och eventuell restskuld avskrivs vid 65 års ålder. Dagens studielån är ett annuitetslån som betalas av enligt en återbetalningsplan på högst 25 år och tills 68 års ålder om det inte blir så. Dessutom höjs amorteringstakten efterhand och vilken inkomst du har är irrelevant.

 

Glädjande är att CSN jagar låntagare som inte gör rätt för sig, då speciellt de som är boende utomlands.Totalt finns cirka 58 600 återbetalningsskyldiga låntagare med svenska studielån i utlandet. 84 procent i gruppen betalar tillbaka på sina studielån. Det senaste punggreppet är att utmäta fastigheter i landet som ägs av utlandssvenskar. Jag myser i smyg - det ska de ha!

 

Som sagt, det gäller att bygga vidare på Guldhönan så att pensionslivet blir drägligt - när det nu infaller och i vilken skepnad. Det kan konstateras att all fler svenskar väljer att ta ur sin tjänstepension under fem år. Den största orsaken till det är att man vill konsumera mera och få en högre livskvalitet under den första tiden som pensionär. Frågan är vad man avser att göra därefter? Med tanke på att vi lever rejält länge numera kan det lätt bli en parkbänk med duvmatning som enda nöje.

 

Själv har jag funderingar på om inte det kan vara en idé att plocka ut tjänstepension och investera dessa pengar själv? Kan det vara lönsamt, tro?

 

Läs även andra bloggares åsikter om intressant?

Taggar (blogg): 
lordmetroid's picture
21
51
8
0
lordmetroid

Jag köpte ut all tjänstepension som det bara gick och investerade själv. Tycker inte om att ha låsta pengar och att någon annan ska bestämma över hur jag ska använda dem.

Anonymous's picture
Investeraren (ej registrerad)

Jag har inte räknat på saken själv. Men, kan det verklgien vara lönsamt att plocka ut i förtid för att investera själv? Jag menar skatteavbränning direkt mm? Men visst, gör man det i ett påpassligt läge, med låga värderingar på börsen etc så kanske? Sedan känner jag mig lite skeptisk till skatteläget i detta land, längre fram, med tanke på hur riksdag och regering har totaltförstört kommunernas finanser och statens. Hela Sverige är ju numera likt en enorm hedgefond, med ett gigantiskt bet på att alla nyanlända kommer i arbete riktigt snabbt och att de inte alls vill nyttja vårt frikostiga system, utan bidra. Mvh http://investera-pengar.blogspot.se/

PerPenning's picture
252
581
53
0
PerPenning

Tack för kommentarerna. Ja, jag är också intresserad av hur du lyckats, Lord Metroid?

lordmetroid's picture
21
51
8
0
lordmetroid

Det var en försäkring under ett prisbasbelopp. Jag flyttade det först till Avanza och sedan köpte jag ut det. Man måste ha arbetsgivarens signatur för detta, men det var inget problem för mig.

De fackligt avtalde tjänste-pensionsförsäkringarna har jag inte prövat att köpa ut ännu men jag tvivlar på att jag skulle kunna göra det.

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (5)

Taggar