PerPenning
Likes
252
Antal inlägg
604
Följare
53
Medaljer
0
Stad
Lund
Om användaren
Tid är pengar, pengar är makt, makt över din tid! För vad är pengar om du saknar tid att använda dem? Får du verkligen ut tillräckligt per penning spenderad? Jag är en knappt femtio år gammal pappa och make med två barn i skolålder, villa, bilar, amorteringar och kostnader - ganska lik många andra i det hänseendet. Vad Per däremot under senare år har insett är att en privatekonomi med mer trygghet, utrymme och frihet är något värdefullt att sträva mot. Många mer än Per behöver sätta sig ned och fundera igenom vilka prioriteringar som är viktigast och vilka som egentligen inte spelar någon roll. För egen del har Per insett att det värdefullaste han äger - tiden - byter han bort mot pengar. Dessa pengar är därför synnerligen värdefulla. Per vill att de ska ge god utväxling - han vill ha mer nytta och glädje per penning spenderad.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Tidig pension

Hur mycket av er inkomst sparar ni varje månad? Hos familjen Penning varierar detta men i grova drag ligger det totala sparandet på ungefär 27 procent. I detta belopp ingår amortering av bolån, långsiktigt sparande, buffertsparande samt sparande till extraordinära kostnader. Detta betyder i korthet att pengar både flödar till sparandet - och ibland ifrån. Blott 12 procent av sparandet är i nuläget amortering och långsiktigt sparande och därför med nöd mer än de 10 procent som bör vara ett absolut minimum.

Som inspiration läser jag bloggen Mr Money Mustache som har sin syn klar på sparandets dygd. I hans värld är ett tioprocentigt sparande inte tillbörligt, femton procent är svagt men när du hamnar i 50-procentsnivån börjar det likna något. Lån är dessutom något som är enbart den sista utvägen när alla andra möjligheter är borta ur bilden. 

Enligt Mr Money Mustache är det inte en fyrtioårig yrkeskarriär och därefter en kort pensionering som är melodin. Nej, det är medelklasslivets sanslösa slöseri av inkomsterna som leder till behovet av att jobba, jobba och åter jobba. De flesta av oss kan sänka våra kostnader till hälften av idag medan några kan krympa dessa till kanske en tredjedel. Och därmed ha över halva inkomsten varje månad!

Att spendera mycket mindre än du tjänar är vägen till rikedom. Ja, det är förresten det enda sättet. Om du kan spara 50 procent av din nettoinkomst när du är tjugo år kan du bli rik nog att gå i pension strax före fyrtio års ålder. Kan du spara 75 % av din inkomst räcker det med ett sjuårigt yrkesliv. Men hur i hela friden kan man spara så mycket?

Enligt Herr Penningmustach är vägen som ligger framför oss den att börja med amortera bort alla lån aggressivt. Inte låna mer någonsin till något. I kombination med detta så gäller det att sålla bland kostnaderna - bort med dyra TV-avgifter, bilar, tidningar, luncher och mobilabonnemang - och att öva sig i att vara mindre bekväm och mer aktiv med sin kropp. Utan lån och med en mindre kostnadskostym bör det för de allra flesta bli minst hälften över - och vad göra med de slantarna?

Jo, du investerar - i fonder, aktier, bostäder, guld och gröna skogar. Inte i pensionsfonder eller andra låsta tillgångar utan där du kan nå slantarna den dag du bestämmer dig för att 'gå i pension'.

Vilket enkelt recept! Frågan är hur många av oss som har viljan nog? Ju större inkomster vi har desto mer spenderar vi utan en tanke på att istället göra oss fria tidigt i livet. Konsumtionens makt är stark. Men det tål att räknas på. Kapade TV-kostnader och inga fler Latte på stan ter sig lättare att undvara om det visar sig att du kan pensionera dig åtta år tidigare?

Taggar (blogg): 
Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (19)

Taggar