PerPenning
Likes
252
Antal inlägg
588
Följare
53
Medaljer
0
Stad
Lund
Om användaren
Tid är pengar, pengar är makt, makt över din tid! För vad är pengar om du saknar tid att använda dem? Får du verkligen ut tillräckligt per penning spenderad? Jag är en knappt femtio år gammal pappa och make med två barn i skolålder, villa, bilar, amorteringar och kostnader - ganska lik många andra i det hänseendet. Vad Per däremot under senare år har insett är att en privatekonomi med mer trygghet, utrymme och frihet är något värdefullt att sträva mot. Många mer än Per behöver sätta sig ned och fundera igenom vilka prioriteringar som är viktigast och vilka som egentligen inte spelar någon roll. För egen del har Per insett att det värdefullaste han äger - tiden - byter han bort mot pengar. Dessa pengar är därför synnerligen värdefulla. Per vill att de ska ge god utväxling - han vill ha mer nytta och glädje per penning spenderad.
Kontakt email

RSS

RSS feed
11 augusti 2015

Kaffe? TA?

Jag har varit med i både ups & downs och ett antal bubblor - varav IT-bubblan var den mest galna. Ja, ni som inte var med då har en spännande dokumentär som ni kan lyssna på på Sveriges radio som är lärorik:  http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/93814?programid=2519

Och vad lär man sig av detta? Jo, att minnet alltid är kort och att girighet är en mänsklig egenskap, oavsett vad man tycker om det. Med tanke på att börståget snart liknar ett börsflygplan så kan det vara bra att iakttaga viss försiktighet. För egen del brukar jag backa lite och titta på trenden.

Jag har alltid en liten gnutta teknisk analys med i mina affärer utan att göra det för komplicerat. En enkel SMA50/SMA200 på OMXS30 är det enda jag tittar på för svenska aktier. Är dessa sorterade i rätt ordning så får jag lov att köpa, annars inte - detta är en av mina regler. Optimalt är om de båda linjerna är i positiv riktning, något som just nu inte är fallet. 

Uppstår ett så kallat äkta dödskurs vilket innebär att SMA50 skär SMA200 ovanifrån och att SMA200 är negativ i sin riktning är det säljtider av stor rang. En vacker dag är vi där - men inte idag. För när trenden är så pass nedåtriktad så tenderar det mesta att dras med ned i djupet - oavsett hur fina fundamenta en aktie har. Rädsla är ju också en mänsklig egenskap.

Igår var förresten Corlines dag - idag är det Cantargias dag. Ljuvligt!

Taggar (blogg): 
28 maj 2015

Hävstången

I Skåne är det då ingen vår. Visserligen är allt grönt och skirt men värme saknas och min goa vinterjacka fungerar fortsatt utmärkt. Det finns inte mycket att göra åt det utan man får ta det med jämnmod. 

OMX var en ljummen strid kring jämnviktsläget och 0,18 % i uppgång är inget för löpsedlar, direkt. Familjen Pennings buffert ligger till största del i Spiltan Räntefond Sverige men knappt 10 % av den swingtradas i BNP Paribas Minifutures. Avhängigt av den underliggande trenden varieras innehavet i Short eller Long men alltid med en hävstång - i nuläget 8x. På så sätt kan jag erhålla viss avkastning även i buffertsparandet. 

Även om index var ljumt så rosade Cantargia portföljen med knappt 15 % i uppgång. En så kallad Intention to grant från Europapatentverket var orsaken. En sådan innebär att man inte funnit några hinder för att bevilja patent vilket är en positiv signal. Marknaden är dock spattig till sin natur och har kort minne - aktien kommer säkert att falla tillbaka när nyheterna tunnas ut. Det gör inget - då kan jag fylla på med fler aktier längre fram.

Arcoma gick upp med över 7 % men jag har då ingen aning varför? 

Att Starbreeze vill köpa en ny grafikmotor tolkades så som positivt och aktien steg en gnutta. Jag har i sak ingen aning vad detta innebär eller om det ens blir en affär ännu. Däremot har jag förtroende för företagsledningen som kan det där med dataspel. Vad som däremot stör mig är hela halleluja-kören i Avanzas forum kring företaget - det ter sig närmast fundamentalistiskt och all kritik eller saklighet kring Starbreeze häcklas och hånas. 

Nu dax för ett avsnitt av Låna för livet!

Blog Archive

Blog Archive
2018 (8)

Taggar